“A férjem szerint a fiam tandíjának fizetése már nem az ő felelőssége.”

1

Családon belül sosem könnyű igazgatni a pénzügyeket, főleg, ha mozaikcsaládról van szó. A következő történetben egy nő azzal szembesült, hogy férje nem hajlandó finanszírozni fia főiskolai tanulmányait, inkább kevésbé fontos dolgokra költi a pénzt.

A férjemmel, Paullal 15 éve vagyunk házasok. A fiam, Jude 18 éves, az előző kapcsolatomból született, Paulnak pedig egy kamaszlánya van az első házasságából.

Jude idén kezdi a főiskolát, de a férjem nem hajlandó finanszírozni a tanulmányait. Helyette inkább autót akar venni a lányának a 16. születésnapjára.

Mondtam, hogy szerintem elkényezteti a lányát az autóval, mert 16 évesen nincs rá szüksége, de a fiam továbbtanulása létfontosságú. Ezért javasoltam neki, hogy kevesebb drága ajándékkal halmozza el a lányát.

Paul dühös lett, és kijelentette: “Jude apja egy lusta ember, aki életében egy napot sem dolgozott.” Aztán hozzátette: “Ne számíts arra, hogy megvonom a lányomtól a drága ajándékokat csak azért, mert a fiad apja nem veszi komolyan a szülői feladatait.”

Csalódott lettem, mire azt mondta: “Szeretem őt, de 18 éves kora után Jude már nem az én felelősségem.”

Teljesen összetörtem a férjem viselkedése miatt, főleg, mert mindig olyan jó apafigura volt a fiam számára. Hogy kezelhetném ezt a helyzetet?

Családi tanácsadás.

Szervezzetek egy családi tanácsadást, ahol egy közvetítő jelenlétében mindketten kifejezhetitek a véleményeteket.

A profi tanácsadó irányítja a párbeszédet, és megkönnyíti, hogy közös nevezőre jussatok annak érdekében, hogy Jude jövője prioritást élvezzen, miközben Paul is kifejezheti a szülői felelősségvállalással kapcsolatos aggályait.

Pénzügyi tervezés és kompromisszum.

Ülj le Paullal, és dolgozzatok ki egy pénzügyi tervet Jude továbbtanulására és Paul lányának ajándékára vonatkozóan. Gondolkodjatok kreatív megoldásokban is, mint például egy megtakarítási terv Jude tanulmányaira és egy külön költségvetés az autóra. Próbáljatok olyan megoldásra jutni, mellyel mindkét gyermeket támogatni tudjátok a saját törekvéseikben.

Hangsúlyozd ki, hogy Jude továbbtanulásának hosszú távon milyen előnyei vannak, miközben azt is említsd meg, tisztában vagy vele, hogy a 16. születésnap is nagy mérföldkő Paul lányának életében.

Jogi konzultáció és gyámság.

Tekintettel arra, hogy Paul kijelentette, 18 éves kora után nem hajlandó anyagi felelősséget vállalni a fiadért, kérj jogi tanácsot a gyámságra és az anyagi támogatásra vonatkozóan.

Tájékozódj, hogy milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre Jude oktatásának finanszírozásával kapcsolatban, járj utána, hogy esetleg léteznek-e alternatív finanszírozási források. A jogi lehetőségek megértésével megvédheted a fiad érdekeit, szükség esetén pénzügyi segítséget kereshetsz.

Közösségi támogatás.

Vedd fel a kapcsolatot a tágabb családoddal és a közösséggel, és keress támogatási lehetőségeket. Beszélj más szülőkkel és oktatási szervezetekkel ösztöndíj lehetőségekről, mentorálásról vagy részmunkaidős lehetőségekről, melyekkel Jude elérheti a céljait.

Építs egy közösségi hálózatot Jude köré, mellyel nem csak gyakorlati segítséget nyújthatsz neki, de érzelmi támogatást is ezekben a nehéz időkben. A tágabb közösség bevonása az ügybe segítheti Jude tanuláshoz való jogainak érvényesítését.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

  1. ennyí zagyvaságot ritkán olvastam mint azanács adó körben Elöszőr is a férfi annak adja a pénzét akinek akarja pontosabban aki megérdemli. .A nő nem írt a vérbeli apa anyagi helyzetéről . ugye ha nem dolgozott akor ki log a feneke a rongyból .Arról sem írnak hogy milyen kapcsolat van a vérbeli apa és a fia között lényegében nem ír a családon belüli kapcsolat rendszerről. szóval sok minden hiányzik a leírásból , hogy mélyre ható véleményt lehetsen írní az egész folyamatok ról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét