“A férjem örökbe akarja fogadni az unokahúgát. Megfenyegettem, hogy akkor elhagyom.”

0

Kétség sem fér hozzá, hogy mindig a család az első. Ám előfordul, hogy dilemmával találjuk szemben magunkat, mikor egy döntésünk megmenthet egy családtagot, ugyanakkor komoly következményekkel járhat a mi életünkre nézve. A következő történet elmesélője férje döntése miatt aggódik, aki örökbe akarja fogadni az unokahúgát, miközben a feleség ellenzi ezt az ötletet.

A férjem, Greg és én friss házasok vagyunk, és tervezzük a családalapítást. 3 nappal ezelőtt Greg olyan komoly dolgot mondott, ami fenekestül felforgatta az életünket. Azt mondta, hogy a 6 éves unokahúgát, Tammyt a hajléktalanság veszélye fenyegeti, ezért örökbe akarja fogadni őt.

Gregről tudni kell, hogy a szülei meghaltak, és van egy húga, Mandy. Én csak egyszer találkoztam Mandyvel, de tudom róla, hogy érzelmileg instabil és bipoláris zavarban szenved. Mandy egyedülálló anya, a kislányának, Tammynek pedig gyenge az egészségi állapota és immunbetegsége van. A gyermekvédelmisek nemrég azt mondták, Mandy alkalmatlan Tammy gondozására, mivel a kislány állapota egyre romlik, és nem jut hozzá rendszeresen a gyógyszereihez. Most úgy áll a dolog, hogy ha közbe nem lépünk, Tammy nevelőszülőkhöz kerül.

Greg szilárdan elhatározta, hogy adoptálja Tammyt. Úgy tűnik, a húga is támogatja ezt az ötletet, és hajlandó hozzájárulni az örökbefogadáshoz. Miközben megértem az aggodalmát, ez a dolog túl nagy áldozatot követel. Én nem egyezek bele, mert nem állok készen egy olyan gyerek felnevelésére, aki nem az enyém, főleg, hogy Tammy sokat betegeskedik, rengeteg időt, figyelmet és pénzt igényel. Elmondtam Gregnek is, hogy nem ilyen jövőt terveztem, mikor férjhez mentem. Az volt a vágyam, hogy saját gyerekeink legyenek.

Greg azonban dühös lett, és azt mondta: “Azt hittem, egy érzékeny embert vettem feleségül. Azt akarod, hogy így magára hagyjam a családomat?” Azóta nem igazán hajlandó velem beszélni, azt mondja, rossz ember vagyok. Én is ragaszkodom a saját döntésemhez, meg is fenyegettem, hogy elhagyom, ha nem gondolja meg magát.

Nem tudom, ezután mit tegyek vagy mit mondjak. Nem akarom tönkretenni ennél is jobban a kapcsolatunkat, de ki kell állnom a saját érzéseim és aggodalmaim mellett.

Nyílt és őszinte kommunikáció.

Kezdeményezz higgadt és nyílt beszélgetést a férjeddel. Tudasd vele, hogy szereted és értékeled a családja iránti felelősségérzetét.

Magyarázd el, hogy az elutasításod nem a családjára irányul, hanem amiatt aggódsz, tudnál-e megfelelően gondoskodni Tammyről. Mondd el, hogy félsz ettől a nagy horderejű döntéstől, főleg Tammy törékeny egészségi állapota miatt.

Keressetek profi segítséget.

Fontoljátok meg a pár- vagy családterápiát. A terapeuta megkönnyíti a beszélgetést, stratégiákat javasol, és segíthet megérteni egymás nézőpontját. Ez a lépés bizonyíthatja az elkötelezettségeteket a megoldás megtalálása iránt, miközben támogató közeget biztosít.

Társszülőség, mint opció.

Javasolhatod, hogy Mandyvel legyetek társszülők, így a felelősség megoszlik köztetek, hiszen mindkét család gondoskodhat Tammyről anélkül, hogy örökbe fogadnátok.

Alapvetően fontos megbeszélni a határokat és tervet készíteni, melyben Tammy szükségletei az elsők, közben viszont a te családalapítás iránti vágyad is tiszteletben lesz tartva. Ez a kompromisszum csökkentheti rajtatok a nyomást, és kollektív kötelességtudatot kelt a családtagok között.

Pénzügyi és érzelmi tervezés.

Alaposan tervezzetek meg mindent pénzügyi és érzelmi szempontból is. Beszéljétek meg, Tammy örökbefogadása milyen hatással lenne az életetekre érzelmileg és anyagilag.

Életszerű tervet készítsetek arról, hogyan tudnátok kielégíteni Tammy szükségleteit, és hogyan járulhatnátok hozzá ehhez anyagilag a leghatékonyabban, miközben továbbra is azon vagytok, hogy saját gyerekeitek legyenek.

Tartsatok egy kis szünetet.

A szünet lehetőséget ad mindkettőtöknek arra, hogy nyomás nélkül gondoljátok át a dolgokat és hozzatok döntést. Határozzatok meg egy időkeretet, amin belül információkat gyűjtötök, tanácsot kértek és átgondoljátok az örökbefogadás lehetséges hatásait. Ezzel megelőzhetitek az impulzív döntéseket.

Fontos, hogy tudasd a férjeddel, a szünet nem elutasítást jelent, hanem lehetőséget arra, hogy jól átgondolt döntést hozhassatok a jövőtökkel kapcsolatban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét