A csokis tej hatékonyabb, mint bármely sportital, derül ki egy tanulmányból

0

A sportos étrend elsősorban nem édes és finom ételekből-italokból áll. Ám több tanulmány is kimutatta ennek az ellenkezőjét. A korábban értéktelen, gyermekkori elhízást okozó, haszontalan italnak tekintett csokis tej váratlan diadallal tért vissza: kiderült, hogy tökéletes a sportos emberek számára egy fárasztó edzés után.

A csokis tej tápérték tekintetében tökéletes.

Edzés után a sportolók az izomfájdalmat és -merevséget a megfelelő mennyiségű fehérje és szénhidrát fogyasztásával tudják mérsékelni. Az ideális arány 4 gramm szénhidrát/1 gramm fehérje. A sportitalokkal és a sima tejjel ellentétben a csokis tej rendelkezik ezzel a tökéletes aránnyal.

  • Ahogyan a tej, a csokis tej is sokféle tápanyagot tartalmaz, köztük kalciumot, magnéziumot, A-, B- és D-vitamint, valamint káliumot. Miközben a tejben nincs sok kalória és szénhidrát, a csokis tej ezt cukorral és kakaóval pótolja.
  • Jóval táplálóbb, mint a sportitalok, mivel a csokis tej tartalmaz egészséges zsírokat és természetesen jelenlévő ásványi anyagokat.

A csokis tej nagyon jó regenerációs ital.

A regenerálódás nagyon fontos az intenzív edzések után. Ilyenkor a sportolóknak szükségük van:

  • rehidratálásra a fokozott izzadás miatt,
  • az elhasznált tápanyagok pótlására.

A csokis tej feltölti a szervezet kiürült raktárait, mind folyadék, mind tápanyagok tekintetében. Rövidebb idő alatt regenerál, mint a sportitalok, hamarabb segíti a kimerült izmok helyreállítását és maximális teljesítményük elérését. Az egyik kutatásban azok a sportolók, akik csokis tejet ittak, jobban teljesítettek a szünet után, mint azok, akik sportitalt fogyasztottak. A csokis tej tehát növeli a sportolók erejét, és általánosságban javítja az edzés minőségét.

A csokis tej alapvetően fontos az izomzat regenerálásához.

Az edzés utáni első 30-45 perc az az időszak, mikor az izmok leginkább fogékonyak a fehérjére és a cukorra, amit a regenerálódásukhoz használunk. A csokis tej azonnal megemeli az inzulinszintet, cukrot szállítva az izomszövetekbe. Helyreállítja a szöveteket, segíti az izomzat növekedését, mégpedig hatékonyabban, mint a sportitalok. A benne lévő fehérjék segítik a zsír csökkentését és a sovány izomzat növelését, jobban, mint bármely más alternatíva.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét