A családorientált férfiak jobban szeretik a smink nélküli nőket, derül ki egy tanulmányból

0

A régi bölcsesség szerint a sminkkel vonzóbbá tehetjük magunkat, ám a legújabb kutatások megcáfolják ezt. Ezek a tanulmányok meglepő módon azt mutatják, hogy azoknak a férfiaknak, akik a családi értékeket és a hosszú távú elköteleződést tartják fontosnak, jobban tetszenek a sminket nem viselő nők. A smink és a vonzerő közötti kapcsolatról van még mit tanulnunk.

Könnyű megmondani, hogy kin van smink.

Egy tanulmány szerint a nők azért sminkelik magukat, hogy tetszenek a férfiaknak, és csinosabbak legyenek más nőknél. A férfiaknak azonban nem árt vigyázniuk, hiszen egy nő sokkal szebbnek tűnhet a sminktől, mint amilyen valójában.

A kutatók szerint a férfiak figyelik, hogy a nő ki van-e sminkelve, és jobban tetszenek nekik a smink nélküli nők, főleg, ha komoly szándékaik vannak. A tanulmány szerint még azok a férfiak is meg tudják mondani, hogy egy nő ki van-e sminkelve, akik mit sem konyítanak a kozmetikumokhoz.

A családközpontú férfiaknak jobban tetszenek azok a nők, akik nem sminkelik magukat.

A tanulmány szerint a hosszú távú párkapcsolatot kereső férfiaknak csupán 50 milliszekundum elég ahhoz, hogy rájöjjenek, ki van-e sminkelve valaki. Érdekes módon ezek a férfiak következetesen úgy vélték, hogy párkapcsolati szempontból a sminket viselő nők alacsonyabb értékkel bírnak. Még hosszabb megfigyelés (6500 milliszekundum) után is kevésbé megfelelő partnernek gondolták őket hosszú távon. A kutatás szerint a férfiak a potenciális partner valódi fizikai tulajdonságait térképezik fel, mikor tartós párkapcsolatban gondolkodnak.

A sminktől a nő egészségesebbnek tűnhet, mint amilyen valójában.

A smink egyfajta maszkként működik, mégpedig kétféleképpen is: az ember jobban érzi magát tőle, és vonzóbbnak is tűnik, mivel elrejtheti vele a tökéletlenségeket. Mégpedig szó szerint.

Kozmetikai kutatók által készített tanulmányok szerint a nők az arc egyenetlenségeinek elfedésére használják a sminket, valamint arra, hogy egészségesebbnek látszódjanak. Úgy találták, hogy a gyenge egészségi állapotú nők többször használnak sminket, mint az egészségesek. Bár a smink alatt is láthatók egyes tulajdonságok, sokan az egészségi állapotuk elrejtése érdekében sminkelik magukat.

A nők magabiztosabbnak érzik magukat sminkben.

Sok nő azért sminkel, hogy csinosabbnak érezze magát. A nők 60%-a van azon a véleményen, hogy smink nélkül átlagosnak érzi magát, akiben “nincs semmi különös”. Csupán 2% vallja azt, hogy a természetes megjelenéstől “nagyszerűnek” érzi a külsejét.

Egy felmérés azt is kimutatta, hogy 3-ból 1 nő nem megy az utcára smink nélkül, főleg alapozó nélkül. Ez azt sejteti, hogy sok nő nem elégedett a természetes kinézetével, és több önbecsülésre volna szüksége. A felmérés arra is rávilágított, hogy sok nő számára az alapozó nélkülözhetetlen a magabiztossághoz, és szerintük jobban néznek ki, mikor sminkkel az egyes tulajdonságaikat elfedik, illetve kiemelik.

A sminknélküliségnek is vannak előnyei.

Ha tartunk egy-egy sminkmentes napot, abból is profitálhatunk. Támogathatjuk a bőr egészségét, bőrünk ilyenkor lélegzethez jut, és csökken a pattanások kialakulásának esélye. A bőr megfiatalodik és egészségesebb kinézetű lesz.

Pszichés szempontból a sminknélküliség azáltal növelheti az önbizalmat, hogy előtérbe helyezi a természetes jellemzőket, és hangsúlyozza, hogy a belső értékek túlmutatnak a külsőségeken. Elősegíti az önelfogadást, és arra ösztönöz, hogy a tökéletlenségeinket is elfogadjuk. Időt és pénzt is spórolhatunk azzal, ha nem használunk mindennap sminket, helyette inkább saját magunkkal, a hobbinkkal és az életünk teljesebbé tételével foglalkozunk.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét