A Barbie bemutatja az első Down-szindrómás babáját

0

Barbie-nak már számtalan foglalkozása volt az elmúlt évek során, de legelőször tinimodell volt. Tökéletes alakja miatt egyre többen kérték, hogy valósághűbben nézzen ki. Ennek eredményeként a Mattel egy sor változatot mutatott be a babából, köztük egy Down-szindrómásat is.
A következőkben többet megtudhatsz Barbie fejlődéséről és a márka inkluzivitásra irányuló törekvéseiről.

A Barbie valódi tervezője egy olyan férfi volt, aki a Pentagonban dolgozott.

Jack Ryan a Pentagonban dolgozott mérnökként, szenvedélye pedig a csúcsminőségű és funkcionális játékok készítése volt. Szakértelme és tehetsége felkeltette a Mattel érdeklődését, ezért felkérték, hogy tervezze meg az új babájukat, Barbie-t.

Ryan innovatív tervezésének köszönhetően Barbie mozgatható térdeket és elforgatható derekat kapott, ami lehetővé tette a baba különböző pózokba helyezését. 175 cm-es magasságot, 99 cm-es melleket, 46 cm-es derekat, 84 cm-es csípőt és 34-es cipőméretet kapott.

Barbie-nek olyan alakja lett, amit gyakorlatilag lehetetlen elérni a valóságban.

A Dél-Ausztráliai Egyetem tanulmánya szerint Barbie testalkata nagyon ritka, 100.000 nőből csupán egynek van hasonló alakja. Tehát nem lehetetlen, de rendkívül ritka. A finnországi Helsinki Központi Egyetemi Kórház kutatói szerint, ha Barbie életnagyságú lenne, akkor nem lenne meg az a 17-22%-os testzsír, ami egy nőnek a menstruációhoz szükséges. Tehát megint csak nem egy elérhetetlen szám, de biztosan nem egészséges.

Erre válaszul a Mattel elkezdett olyan babákat készíteni, melyek jobban tükrözik a valódi embereket, köztük a fogyatékkal élőket is. Ezáltal a márka jóval befogadóbbá, szélesebb közönség számára elérhetővé vált.

A Mattel inkluzív Barbie babák készítésébe kezdett.

A Mattel régóta próbálkozik azzal, hogy az ikonikus babát változatosabbá és befogadóbbá tegye. Az 1980-as években elkészítették a spanyol Barbie-t, de egészen 2016-ig a baba testalkatán nem hajtottak végre lényeges változtatásokat. Barbie ekkor került a Time magazin címlapjára, elszakadva a hagyományos, vékony modellektől, amit évtizedek óta megszoktunk tőle.

2023-ban a Mattel bejelentette az új, Down-szindrómás Barbie érkezését, folytatva ezzel az erőfeszítéseket olyan babák készítésére, melyek jobban tükrözik az emberi sokféleséget. Ez az új megközelítés jelentős előrelépés a fogyatékkal élők képviseletében a mainstream médiában.

A Mattel Down-szindrómás Barbie babáját az Amerikai Down-Szindróma Egyesülettel közösen tervezték meg. A baba kék-sárga ruhát visel, ami a Down-szindrómát jelképezi, és egy rózsaszín nyakláncot. A lábán rózsaszín ortopéd cipő van, amit sok Down-szindrómás visel.

Az új Barbie baba elkészítésében a Down-szindrómás modell, Ellie Goldstein is közreműködött.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét