“A barátnőm meghívott, hogy nézzem meg a most született gyermekét. Milyen szabályokkal kell tisztában lennem?”

1

Másodpercenként 4 baba születik a világon. Amikor szülőkké válunk, el sem hisszük, hogy a baba belőlünk van. A fellegekben érezzük magunkat, és boldogsággal tölt el, hogy megtapasztalhatjuk ezt a fajta szeretetet, de gyakran kimerülté válunk. Akár nincs, akár van gyermeked, előbb vagy utóbb lesz olyan barátod, akinek gyereke születik, és szüksége lesz a támogatásodra.

Benned is felmerülhet a kérdés, hogy egy látogatás során az újdonsült szülők otthonában milyen szabályokat illik betartani.

Erin kérdése így szólt.

Babalátogatóba megyek. Mit kell tudnom?

A 20-as éveim végén járok, nincs gyerekem. 3 hete egy közeli barátnőmnek gyermeke született. A férjével meghívtak, hogy látogassam meg őket, és nézzem meg a babát, de nem tudom, mire kell odafigyelnem.

Vigyek pelenkát vagy játékokat? És ha igen, milyen játékokat?

Kicsit nyomaszt a dolog, mert jól akarom csinálni, szeretném támogatni a barátnőmet, és 100%-ig mellette lenni. Hogyan csináljam?

Köszönöm a tanácsot!

Erin

Hasznos tanácsok babanézőbe készülőknek.

Ha ez a kérdés felmerült, az már jó jel, hiszen azt mutatja, hogy törődsz a barátnőddel és a babájával. Igyekszünk hasznos tippekkel szolgálni.

 • Vedd figyelembe a szülők napirendjét. Valószínűleg 2-3 óránként etetik a babát, ezért ők tudják, hogy mikor alkalmas a látogatók fogadása. A legjobb, ha elfogadod azt az időpontot, amit ők javasolnak.
 • Ne vigyél magaddal másokat. Azt megkérdezheted, hogy a párod veled tarthat-e, de ha a veled egy háztartásban élők közül bárki is beteg, semmiképp ne menj bacilusokat terjeszteni.
 • Kerüld az erős illatokat, például a parfümöt, mert ez nagyon zavaró lehet a babának.
 • Vigyél egy apró ajándékot, pelenkát, takarót, de előbb egyeztess erről a szülőkkel. Valószínűleg már rengeteg ajándékot kaptak, ezért jobb, ha megkérdezed őket, mire van szükségük, mintha olyasmit viszel, aminek soha nem veszik hasznát.

 • Moss kezet, mielőtt megfogod a babát. Csak akkor vedd a karjaidba, ha a szülőkből ez nem vált ki rossz érzést.
 • Hagyd, hogy a szülők irányítsák az eseményeket. Beszélj halkabban, mert az erős zajok megzavarják a babát.
 • Tiszteld a privát szférájukat, ne posztolj fotókat a látogatásodról anélkül, hogy ők ebbe beleegyeztek volna.

 • Ajánld fel a segítségedet a feladatokban, például az ügyintézésben, főzésben, mosásban. Kérdezd meg a szülőket, mire van szükségük, és tartsd tiszteletben a határaikat.
 • Légy támogató. Az új szülők minden apró részletet örömmel osztanak meg a babájukról, és néha magányosnak érzik magukat, ezért hallgasd meg őket, ha úgy érzed, szeretnének magukból kibeszélni valamit.
 • Ne legyél ott túl sokáig. Tartsd tiszteletben, hogy kimerültek és sok a feladatuk. A látogatásod után ne feledkezz meg arról, hogy továbbra is felajánld a segítségedet.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

 1. Csodálatos egy kisbaba érkezése ! én nagyon hasznos tanácsokat olvastam ! Köszönöm!!
  én csak annyi t írnék még hogy nem vedd a babát ölbe csak ha megengedik , én elkövettem kb 20 éve egy hibát nyúltam hogy ölbe vegyek egy babát és az anyuka azt mondta ne nem akarom még majd csak pár hét múlva miután picit nő meg fejlődik… hát ne mondjam végig szégyelltem magam és rosszul éreztem magam sokáig azután

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét