A 90/10 egyszerű alapelve, ami kihat az egész életedre

0

Nagyon ritkán hagyatkozunk igazán a véletlenre a mindennapi életben – a legtöbb esetben eldöntjük mi magunk, hogyan fog alakulni a napunk. Ezt hívja Stephen Covey író “a 90/10 alapelvének”, és egy egyszerű példán keresztül azt is megmutatja, hogy hogyan működik.

Tarts velünk, nézzük meg, mit is takar pontosan.

A 90/10 szabály.

Az a helyzet, hogy az életünkben bekövetkező események csupán 10%-át nem tudjuk irányítani. Nem tudjuk megakadályozni, hogy elromoljon egy eszköz, vagy hogy ne késsen a repülő. Azonban az már rajtunk áll, hogy hogyan reagálunk ezekre a történésekre.

Az események fennmaradó 90%-a a saját reakcióink eredményei – leegyszerűsítve azok, amiket teszünk, amikor ingerlékenyek vagyunk.

Képzeld el a következőt.

Együtt reggelizik a család. A lányod véletlenül az ingedre borítja a kávédat. Felugrasz, rákiabálsz, aztán a feleségedre, hogy miért tette olyan közel az asztal széléhez a csészét. Rohansz a hálószobába átöltözni, de mire visszaérsz, látod, hogy a síró lányod se a reggelit nem fejezte be, se össze nem pakolt az iskolára.

Ennek következményeképp lekési a buszt. A feleséged siet a munkába, te viszed iskolába a kislányt kocsival. Késésben vagy, felelőtlenül vezetsz. Még mindig késésben vagy, és mindezek tetejébe eszedbe jut, hogy néhány fontos papírt otthon felejtettél. A napod kezdete szörnyű volt, és ugyanígy folytatódik. Alig várod, hogy vége legyen. Hazaérsz, köszönsz a feleségednek és a lányodnak. Mindketten rosszkedvűek, feszültség van köztetek.

Miért volt rossz napod?

  • Mert a lányod kiöntötte a kávét?
  • Mert a lányod lekéste a buszt, és neked kellett iskolába vinni?
  • Mert dugó volt, és elkéstél a munkából?
  • Mert rosszul reagáltál a helyzetre?

A helyes válasz a 4. Az egész napodat, valamint a családod egész napját tönkretetted a reakcióddal. Nem tehettél semmit a kávé kiömlése ellen, de irányíthattad volna az érzelmeidet.

Máshogy is lehetett volna.

A kávé ráborult a nadrágodra, és a lányod könnyekben tör ki. Kedvesen azt mondod: “Nincs semmi baj, csak legközelebb figyelj jobban.” Elmész a hálóba, átöltözöl, összeszedsz mindent, ami kell a munkába. Visszamész az étkezőbe, látod, hogy a lányod integet a buszról. Elköszönsz a feleségedtől, 5 perccel korábban érsz be a munkahelyedre, energikusan köszönsz a kollégáidnak.

Két különböző forgatókönyv, ugyanabból a dologból kiindulva. Minden csak a te reakciódtól függ. Természetesen okolhatsz másokat a problémákért, és panaszkodhatsz arról, hogy minden elromlik, de segített ez valaha is?

Tanulj meg helyesen reagálni az eseményekre, és nem fogsz elrontani egyetlen napot sem az életedben.

Ha valaki megelőz az autópályán, hagyd neki. Ne kövesd. Mi történik, ha néhány percet késel a munkából? Emlékezz a 90/10 szabályra, és ne aggódj.

Ha késik a géped, és emiatt az egész időbeosztásod borul, ne okold a reptéri alkalmazottakat, nem az ő hibájuk. Használd ki okosan az idődet inkább, olvass vagy ismerkedj meg a többi utassal.

Nem fogod megbánni, ha kipróbálod ezt az elvet az életedben. Épp ellenkezőleg, le fog nyűgözni az eredmény.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét