A 13 legjobb módszer a kínos csend megtörésére

0
3637

Megtanítunk, hogyan törd meg a jeget. A következő tippek segítségével jó benyomást tehetsz, és tudsz majd beszélgetni azzal is, akivel csak most találkoztál.

1. Mutass érdeklődést a beszélgetőtársad felé.

Az emberek szeretnek magukról beszélni, tehát hagyd őket beszélni. Hallgass figyelmesen, és mutass érdeklődést az iránt, amit mondanak.

2. Kerüld az eldöntendő kérdéseket.

Próbálj olyan kérdéseket feltenni, amelyekre bővebben kell válaszolni. Például ahelyett, hogy azt kérdeznéd: “Jól érezted magad?”, kérdezd inkább azt: “Honnan szereztél tudomást erről a programról?”

3. Hagyd, hogy elmagyarázzon neked valami olyasmit, amit nem tudsz.

Ha az illető számodra új dolgot említ, kérd meg, hogy magyarázza el neked. Ettől tovább fog tartani a beszélgetés.

4. Olvass híreket.

Talán nem szereted a híreket, de nagyon hasznosak, ha a beszélgetésben beáll a kínos csend. Próbálkozz meg ezzel: “Hallottad, hogy mi történt ott?”

5. Oszd meg a saját tapasztalataidat.

Ha a másik fél számodra ismerős dolgot említ vagy te is átélted már az adott helyzetet, oszd meg a saját tapasztalataidat. Így közelebb fogtok kerülni egymáshoz.

6. Használd a F.O.R.D. módszert, ezek a témák mindig jól jönnek:

  • Család (Family): Hány gyereked van? Már régóta ott éltek? Mit szeretsz leginkább abban a városban?
  • Foglalkozás (Occupation): Mivel foglalkozol? Most éppen min dolgozol? Melyik a legnehezebb része a munkádnak?
  • Szabadidő (Recreation): Mit csinálsz a szabadidődben? Mióta teniszezel?
  • Vágyak (Dreams): Mi a legnagyobb vágyad? Ha bárhova elutazhatnál, hova mennél?

7. Légy őszinte.

Ha szeretnél hosszú beszélgetést folytatni, tedd nyugodtan. Bizonyos személyes kérdések beleférnek, például a “Mi az, amitől félsz?” vagy a “Mit szeretsz legjobban az életedben?”

8. Tanulj a legjobbaktól.

Nézz videókat profi társalgókról, műsorvezetőkről, tanuld meg tőlük, hogyan kell kérdezni, mit kell kérdezni, mihez kezdj a köztes csendekkel és hogy melyek a megengedhető viccek.

9. Tápláld az önbizalmát.

Egy bók vagy egy mosoly sokat számíthat. Egy dicsérettel rögtön magadra vonod a másik figyelmét. Fontos, hogy őszinte légy és ne ess túlzásokba.

10. Gyakorlat teszi a mestert.

Ha valaki melletted ül a buszon, vagy az irodában éppen ott a takarítónő, kezdeményezz beszélgetést a gyakorlás kedvéért. Csak így válhatsz profi társalgóvá.

11. Vannak kerülendő témák.

Ne feledd, hogy vannak témák, amelyeket nem szabad érintened. Ilyen a politika, a vallás vagy az abortusz. Egyesek szerint ide tartozik az exek témaköre is.

12. Használd a “Mi a helyzet?” érdekesebb verzióját.

Kérdezd inkább azt: “Mivel telnek mostanság a napjaid?” Ezzel lehetőséget adsz az illetőnek, hogy azokról a témákról kezdhessen beszélni, amiket szeret, például a családról, a munkájáról, a tanulmányairól.

13. Nem vagy egyedül.

Ne feledd, nem te vagy az egyetlen, aki ebben a helyzetben furcsán és zavarban érzi magát. Még azok is így vannak ezzel, akik nagyon magabiztosnak tűnnek. Légy te az, aki megtöri a csendet! Megéri!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét