9 végzetes mosási hiba, amivel tönkreteheted a ruháidat

1

Úgy tűnhet, hogy nincs is egyszerűbb házimunka a mosásnál, hiszen a gép elvégzi helyetted. De még ez az egyszerű feladat is több buktatót rejt, mint hitted volna.

Listába szedtük, melyek a leggyakoribb mosási hibák, melyek nagyban csökkentik a ruhák élettartamát.

1. Túl magas hőfokon mosol.

A ruhák tovább megtartják formájukat, színűket és kevésbé használódnak el, ha alacsonyabb hőfokon mosod őket. A meleg és a hideg víz éppen olyan jól elbánik a kosszal, mint a forró, már amennyiben van egy jó mosógéped és minőségi mosószert is használsz. Csak az ágyneműt és a törölközőket szabad 90 fokon mosni fertőtlenítés céljából. Minden másnak megfelel az ennél jóval alacsonyabb hőfok is.

2. Nagyon piszkos ruhákkal töltöd tele a mosógépet.

A nagyon szennyezett holmikat előre be kell áztatni, a foltos darabokat pedig kézzel kimosni és folttisztítóval kezelni, mielőtt beteszed őket a gépbe. Különben a piszok nem fog kijönni belőlük teljesen.

A folttisztító helyett használhatsz mást is. Citromlével szépen kiveheted az izzadságfoltokat, ecet és folyékony mosószer segítségével a fűfoltokat, vörösbor okozta foltokra pedig használd a víz és a szódabikarbóna 3:1 arányú keverékét.

3. Túl sok mosószert vagy öblítőt használsz.

A feleslegesen sok mosószer eltömítheti a tartályt és ezzel bűz forrásává válhat. A túl sok öblítőt pedig nagyon nehéz kiöblíteni a ruhákból. Figyelmesen olvasd el a csomagoláson, hogy miből mennyi az ajánlott mennyiség. Ha a ruhák nagyon piszkosak, ne a mennyiséget növeld, hanem válaszd az előmosás programot vagy indítsd el kétszer a mosást.

4. Minden ruhához használsz öblítőt.

Azonkívül, hogy puhábbá teszi a ruhákat, még a vasalást is megkönnyíti. Ugyanakkor idővel csökkenti a ruhák nedvszívó képességét, ezért jobb nem használni edzőruhákhoz, törölközőkhöz, illetve mikroszálas és elasztánból készült ruhákhoz.

5. A fehérneműket is a gépben mosod.

A mosógépben a melltartók hamar elvesztik formájukat és kinyúlnak. A legjobb, ha kézzel tisztítod őket. Ugyanez vonatkozik a csipke fehérneműkre és a fürdőruhákra.

A nejlon harisnyákat viszont többször is moshatod gépben, néhány szabály betartásával:

 • Használj speciális mosószert a kímélő mosáshoz.
 • Alacsony fokozaton, 30 fokon mosd őket.
 • A harisnyát mindig tedd mosózsákba.
 • Fordítsd ki őket mosás előtt.

6. Fehérítőt használsz az elasztánhoz és a lycrához.

A klóros fehérítők agresszívan viselkednek, károsítják a szövetrostokat, ezért semmilyen anyagon nem szabad őket túl gyakran használni. Ez különösen érvényes az elasztánra és lycrára, melyek gyorsan elvesztik rugalmasságukat, ha fehérítővel mosod őket. Az ilyen holmikra a következő tippek segítségével vigyázhatsz:

 • Csakis hideg vízben mosd őket.
 • Ne használj hozzájuk öblítőt.
 • Ne tedd őket szárítógépbe.
 • Ne vasald őket.

7. Túl gyakran mosod a farmert.

A farmergyártók nagyon radikális véleményen vannak: azt javasolják, hogy teljesen felejtsd el a farmer gépben való mosását, ha meg akarod őrizni a színét. Ha ezt nem tudod kivitelezni, az ideális az, ha 2-6 havonta legfeljebb kétszer mosod ki a farmert, attól függően, hogy milyen gyakran viseled.

8. Rosszul szárítod a ruhákat.

A nem megfelelő szárítás éppen olyan ártalmas a ruhák számára, mint a rossz mosás. Így kerülheted el a bakikat:

 • Ne használd túl gyakran a szárítógépet vagy a szárító programot. Ezektől a ruhák csak viseltesebbek lesznek és hamarabb kifakulnak. A vékony és finom anyagokat sose szárítsd ilyen módon.
 • Ha túlszárítod a ruhát, nehezebb lesz vasalni.
 • A kötött és gyapjúból készült holmikat sose lógasd fel, mert elvesztik formájukat. Terítsd ki őket egy törölközőre, vízszintes felületre.
 • Mielőtt a ruhákat kiteregetnéd, rázd ki őket, hogy kevesebb legyen bennük a gyűrődés.

9. Nem törődsz a mosógépeddel.

A kosz, a mosószer maradványai és minden, ami összegyűlik a mosógép belsejében, előbb vagy utóbb a ruhákra is rákerül. Azokon pedig foltokat és kellemetlen szagokat hagy. Hogy ezt megelőzd, fogadd meg a következő tippeket:

 • Minden mosás után szellőztesd a gépet úgy, hogy nyitva hagyod az ajtaját.
 • Minden mosás után törölgesd ki a mosószer maradványait a gép belsejéből és a gumitömítésből.
 • Rendszeresen mosd ki a mosószeres tartályt.

 • Havonta egyszer 1 teáskanál mosószer és 4 bögre ecet keverékével indítsd el a mosógépet üresen a legnagyobb hőfokon, hogy fertőtlenítsd.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

 1. Ilyen magas hőfokon soha nem mosok. öblitőnek ecetet használok. Kapszulával mosok. A farmert valóban többször mosom ezekszerint a kelleténél.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét