9 szülés utáni változás a testben, amiről nem gondoltuk, hogy létezik

0

Miután egy gyerek megszületik, rengeteg figyelmet kap az orvosoktól és a rokonoktól. De azt csak kevesen tudják, hogy közben mi történik az anyával. A teste rengeteg változáson megy át, egyesek jók, mások kevésbé.

1. Megnő a cipőméret

Kutatók 49 nő lábát mérték meg a terhesség alatt és 6 hónappal szülés után. Ez alatt az idő alatt a nők lába 2-10 mm-rel lett hosszabb. A statisztikák szerint a nők 70%-a tapasztalja ezt. Érdekes módon csak az első gyermek születése van hatással a lábméretre.

Úgy tartják, a lábméret megnövekedését a relaxin nevű hormon okozza. Ez teszi rugalmasabbá az ízületeket és a szalagokat. Elképzelhető, hogy ez van hatással a lábra is.

2. Ha a baba nagy, a nő mellkasa szélesebb lesz

Érdekes összefüggés, de több nő is tapasztalta már. Szerintük a különbség a szülés előtti és utáni állapothoz képest egy ruhaméret.

3. Szélesebb lesz a csípő

A relaxin nevű hormon ellazítja a szalagokat ott, ahol a medencecsontok kapcsolódnak. A csípő ettől válik szélesebbé. Ez szükséges ahhoz, hogy a szülés rendben lefolyhasson. Egyes nők előbb vagy utóbb visszanyerik eredeti alakjukat, de sokaknak örökre szélesebb marad a csípőjük.

4. Úgy érezhetik, a baba még mindig a méhükben van

A szülés utáni első hónapban a nők még mindig érezhetik úgy, mintha a babájuk rugdosna a pocakjukban. Ennek okai lehetnek izomgörcsök, a gázok vagy az, hogy még mindig vannak méhösszehúzódások. Az ilyen rúgás-érzetek megijesztik a fiatal anyákat, mert azt hiszik, újra várandósak.

Legtöbbször azonban ez az érzés a szülés utáni néhány hónapban megszűnik. Egyesek viszont állítják, még évek múlva is érzik, hogy a baba a hasukban rugdos.

5. Megváltozhat a haj és a szemek színe

Szakemberek szerint a terhességnek még ilyen hatása is lehet. Ennek oka valószínűleg az, hogy a hormonok melaninhiányt okoznak. Vannak, akiknél ez a változás csak ideiglenes, viszont sokaknál maradandó. Olyan nők is vannak, akik terhesség után megőszülnek.

6. Megváltozik az ízlés

Terhesség után abban is változás állhat be, hogy az anyuka milyen ízeket kedvel. Az édességek helyett most a csípős ételeket kezdi szeretni vagy éppen fordítva. Az oka ennek is a hormonokban keresendő.

7. Jobban izzadnak

A legtöbb nő szülés után jobban izzad. Gyakran ez éjszaka történik, oka pedig általában a ösztrogén szint csökkenése. Ez természetes folyamat, de egyes esetekben pajzsmirigy probléma is állhat a hátterében.

8. Allergia alakulhat ki

Sajnos nagyon kevés tanulmány foglalkozott eddig a szülés után kialakuló allergiákkal, ezért keveset tudunk az okairól. Feltehetően az történik, hogy terhesség alatt az immunrendszer elnyom minden reakciót, hogy megkönnyítse a várandósságot. De ez a mechanizmus a szülést követően leáll és a szervezet megtalálja azokat a dolgokat, amikre reagálhat, mint például a por, az állatszőr vagy egyes ételek.

9. Tönkremehetnek a tetoválások

Ez főleg a hason lévő tetoválásokra igaz, és ebben nincs is semmi meglepő. De a terhesség a test más részein lévő tetoválásokat is érintheti. Azok a részek vannak veszélyben, ahol a striák is megjelenhetnek, mint a felkarok, a csípő, a hát és a mellek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét