9 pszichológiai trükk, hogy a világ legelbűvölőbb embere legyél

0
643

Jeff Hadden az egyik legbefolyásosabb, legnépszerűbb blogger és közel 30 kommunikációs és üzleti könyv szerzője elmagyarázza, hogyan lehet egyszerűen elnyerni bárki bizalmát és pozitív benyomást tenni másokra.

Ez a 9 tulajdonság rendkívül elbűvölővé tesz egy embert.

Ne félj a kudarctól.

Az elragadó emberek nem akarnak mindig mindenben győzedelmeskedni. Éppen ellenkezőleg, szívesebben adnak, és cserébe nem várnak semmit. Számukra nem okoz gondot beismerni, ha hibáztak, kudarcot vallottak vagy valamiben gyengének bizonyultak. Erre pedig nem mindenki képes.

Nem félnek kimondani, hogy “Irigyellek”, “Nekem ez nem megy, mutasd meg, hogyan kell”, hiszen tudják, hogy az emberek értékelik az őszinteséget és a valódi érzelmeket.

Mutasd ki, hogy őszintén örülsz másoknak.

Egy párbeszéd során a szemkontaktusnak igen fontos szerepe van, és azok, akiknek megnyerő a személyiségük, ezzel tisztában is vannak. Mosolyognak, mikor te mosolyogsz. Bólogatnak, ha te bólogatsz. Próbálják leutánozni a te gesztusaidat. Figyelnek arra, amit mondasz, minden szavadnak és érzelmednek figyelmet szentelnek.

Ilyen visszajelzésekkel hamar közös nevezőre kerülhetsz a másik emberrel, és máris bizalmi kapcsolatot építhetsz ki.

Törekedj a kölcsönös megértésre.

A legtöbben tudat alatt az ellentmondásokat és a félreértéseket keresik, ami viszont inkább vitákhoz vezet, semmint beszélgetéshez. A megnyerő emberek azonban mindig a közös pontot keresik másokkal.

Tehát csak annyi a dolgod, hogy próbálj valami közöset találni a beszélgetőpartnered és közted, így könnyebben indulhat el egy pozitív érzelmeket keltő beszélgetés.

Használd az érintés erejét.

Az érintés egy olyan hatásos eszköz, ami segít az érzelmek jobb megértésében. Egy kísérletben tudósok 12-féle érzelmet próbáltak érintéssel, szavak nélkül kifejezni. Kiderült, hogy az esetek 50-83%-ában ez meg is tudott történni.

Mikor gratulálni akarsz valakinek, jusson eszedbe, hogy csinálhatod jobban is. Helyzettől függően rázz vele kezet vagy ütögesd meg a hátát. Ezzel bizonyítod a szavaid őszinteségét, a megfelelő érzelmeket fejezheted ki, és bizalmat kelthetsz a másik emberben.

Használd jól a gesztusokat és a mimikát.

Az elbűvölő emberek hihetetlenül pontosan képesek kifejezni az érzéseiket. Még a legunalmasabb történetből is képesek jó beszélgetést kovácsolni ennek segítségével. A gesztikulálással és a mimikával tökéletesen tükrözni tudják a történetben előforduló érzelmeket. Ezzel pedig felkeltik mások érdeklődését.

Ne félj, hogy balféknek tűnsz.

Talán a korcsolyázásban nem ők a legnagyobb tehetségek, mégsem félnek zavarba ejtő helyzetekbe hozni magukat. Érdekes módon az emberek ezért még jobban tisztelik őket.

Ha készen állsz kimutatni a gyengeségeidet és nem félsz attól, hogy balféknek tűnsz majd, mások sem fognak kinevetni. Veled fognak nevetni. Hiszen mindenki megérti, hogy nincs ezzel semmi baj.

Tudj jól kérdezni.

Az elbűvölő emberek könnyedén el tudják érni, hogy magadról beszélj. Nem félnek kérdéseket feltenni, és saját magukról is nyíltan beszélnek. Őszintén tudni akarják, hogy mit gondolsz, ezzel válnak bizalomra méltóvá.

Ha megtudsz valamit a beszélgetőtársadról, tegyél fel ezzel kapcsolatban kérdéseket, és mondj valami hasonlót magadról is. Ezzel máris felfedeztetek egy közös pontot kettőtökben, ami kiindulópont egy érdekes beszélgetéshez.

A neveket sose felejtsd el.

A megnyerő emberek nemcsak a nevekre, hanem minden apró részletre is emlékeznek. Ha valaki a neveden szólít röviddel azután, hogy bemutatkoztatok egymásnak, attól te is fontosabbnak fogod magad érezni.

Szólítsd tehát az illetőt a nevén, emlékezz a barátai, a családtagjai vagy a háziállata nevére. Hidd el, ezek után csakis jókat fog gondolni rólad.

Hallgass többet, beszélj kevesebbet.

A legtöbb ember egyáltalán nem tud hallgatni. Mindenki csak a saját maga számára fontos dolgokat akarja elmondani. Nagyon jó érzés, mikor mesélsz valamiről és azt látod, hogy a többieket is érdekli, figyelmesen hallgatnak és érzelmekkel is reagálnak a szavaidra. Az elbűvölő emberek hallgatnak, és jobban is szeretnek másokat hallgatni, mint beszélni. Ezzel a módszerrel sok érdekes dolgot megtudhatnak, és nagyobb az esélyük, hogy közös pontot találnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét