9 pszichológiai trükk, amivel fölénybe kerülhetsz bármilyen helyzetben

0

Van oka annak, hogy a klasszikus irodalomban a szerzők miért hangsúlyozzák annyira a szereplők szemöldökének és szempilláinak mozgását. Modern kutatások bebizonyították, hogy az információk 93%-át nonverbálisan közvetítjük. Egyébként ez nemcsak a testbeszédből és a mimikából áll, hanem azon tárgyak illatából is például, amivel körülvesszük magunkat.

Számtalan trükköt megvizsgáltunk, amik segítenek szavak nélkül befolyásolni a másikat. Megosztjuk a 9 legszokatlanabbat, amit találtunk.

1. Hogy megnyerj valakit, nézd meg a szeme színét.

Ez segít jó kapcsolatot kialakítani egy olyan személlyel, akit nem ismersz. Az az idő, amire szükséged van ahhoz, hogy megnézd a szeme színét, pontosan annyi, amennyi ideig szemkontaktust kell teremtened. Pszichológusok szerint ennek 3 és 5 másodperc között kell lennie. Ha egyáltalán nem nézel a szemébe, vagy több mint 9 másodpercig teszed, kényelmetlenül fogja érezni magát.

Mosolyogjon a szemed, mikor az orrnyergére nézel. Ez a szociális kapcsolattartás területének központja. Ha lejjebb nézel, a privát szférába való behatolásként értékelheti, ha feljebb, akkor pedig nyomásgyakorlási kísérletnek.

2. Egy új emberrel ne kezdeményezz azonnal beszélgetést, adj neki némi időt.

Miután létrehoztad a szemkontaktust, ne kezdeményezz azonnal beszélgetést. Tölts néhány másodpercet azzal, hogy felakasztod a kabátod, belenézel a táskádba, kihúzod a széked. Ez biztosít némi időt a másiknak, hogy kialakítsa az első benyomását rólad. És a beszélgetés során nem fog elkalandozni amiatt, hogy újabb és újabb dolgot vesz észre, mert már volt elég ideje, hogy szemügyre vegyen.

3. A pohár talpának megérintése vonzalmat jelezhet.

Pszichológiai kísérletek mutatják, hogy egy henger alakú tárgy megérintése a vonzalom jelének tűnik. Ha egy nő szeretné kimutatni, hogy érdekli a férfi, csak meg kell érintenie a pohara talpát. Ez működik egy tollal vagy úgy, ha az ujján lévő gyűrűvel játszik.

4. Ha a másik felé mutat a lábfejed, az segít csökkenteni a társadalmi távolságot.

Ha keresztbe tetted a lábadat, a lábfejed mutasson afelé az ember felé, aki iránt érdeklődsz. Ez a gesztus csökkenti a társadalmi távolságot, mert közeledési kísérletnek tűnik. Ráadásul nem sérti meg a másik személyes terét, tehát üzleti környezetben is alkalmazható.

5. Az “OK” kézmozdulat segít kifejezni a tekintélyt mindenféle agresszió nélkül.

Ha magadra kell vonnod egy társaság figyelmét, és nem szeretnél túl agresszívnak tűnni, íme egy apró trükk. Képzeld el, hogy egy tűt tartasz a hüvelykujjad és a mutatóujjad között, mintha “OK” gesztust csinálnál. Beszéd közben próbáld megmutatni másoknak a tűt. Így a mozdulat természetesnek fog tűnni, és az emberek figyelmét is irányíthatod.

6. Ha unatkozol, mutasd meg a kezeiddel.

Ha nem érdekel a beszélgetés, de nem szeretnél goromba lenni, testbeszéddel elárulhatod ezt annak a személynek, akivel beszélgetsz. Érintsd meg az arcodat, ez megmutatja a másiknak, hogy nem igazán érdeklődsz. Ha nem érti a célzást, fektesd a fejed a tenyeredre. Ha ez sem segít, támaszd az öklödre. Természetesen ez nem igazán udvarias, de a másik személy sem túl illemtudó, ha még mindig nem vette észre, hogy unatkozol.

7. Ha valaki valami számodra kellemetlen dolgot mond, bámulj a homlokára.

Hogy elkerüld a beszélgetést egy olyan mérgező emberrel, aki el akarja mondani neked, hogy szerinte az új frizurád nem jó, csak bámulj a homlokára. Ez erőt demonstrál. Még akkor is, ha nem érzed magad magabiztosnak, ez az egyszerű trükk segít, hogy gyorsan felülkerekedj.

8. Ha szeretnél szünetet tartani a beszélgetés során, egy mechanikus mozdulat segít.

Ha arra kértek, hogy dönts, de szükséged van még egy kis időre, hogy átgondold, kezdd el tisztogatni a szemüveged. Ez a gesztus megfontoltnak tűnik, és a másik valószínűleg úgy fogja értékelni, hogy épp mérlegelsz, és türelmesen fog várni. Ha nem viselsz szemüveget, más mozdulat is megteszi, például ellenőrizhetsz egy gombot az ingeden vagy a fülbevalódat.

9. Maradj a bal oldalon, ha te szeretnél lenni a vezető.

Politológusok figyeltek fel erre az érdekes jelenségre, amikor elnökjelöltek PR kampányait elemezték. Azt vették észre, hogy azok, akik a bal oldalon álltak (a fotón pedig a jobb oldalon szerepeltek), mélyebb benyomást tettek a szemlélőkre. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a többi dologban egyenlők voltak a felek. Ha valaki a testtartásának vagy a karizmájának köszönhetően dominál, a fotóshoz viszonyított helyzete nem segít.

Ismersz más hasonló trükköt? Segít neked a mindennapi életben?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét