9 modell, akik ledöntik a divatipar korlátait

0

Az elmúlt években a divatipar lépéseket tett afelé, hogy befogadóbbá váljon, de még nagyobb fejlődésre volna szükség. Pozitív változás, hogy egyre inkább a sokféleség kerül előtérbe, a különböző külsejű, alakú és hátterű modelleket ünneplik. Az összeállításban szereplő rendkívüli nők félelem nélkül kövezték ki a saját útjukat, ezzel pedig mindegyikük hozzájárult egy befogadóbb divatvilághoz.

1. Marsha Elle

Énekesnő, dalszövegíró, bionikus modell és motivációs előadó, aki amputáltként sokakat motivál. Proximális femur fokális hiánnyal született, ennek következtében már fiatalon amputálták a lábát. Marsha Elle platformjain a fogyatékkal élők befogadását és a testpozitivitást hirdeti. Zenéje a remény és az erő üzenetét közvetíti.

2. Mara Martin

Mara Martin akkor keltette fel a világ érdeklődését, mikor felvonult a Sports Illustrated divatbemutatóján. A kifutón haladva büszkén szoptatta kisbabáját, ezzel a címlapokra került, és beszélgetéseket generált az anyaságról és az erőről. “Annyira hálás vagyok, hogy megoszthatom ezt az üzenetet, és remélhetőleg normalizálhatom a szoptatást, és megmutathatom másoknak is, hogy a nők mindenre képesek!” – mondta később a modell az eseményről.

3. Diandra Forrest

Az afro-amerikai albínó modell áttörte a határokat és kitágította a szépség fogalmát. Gyökeres változást hozott a divatiparba, és kitörölhetetlen nyomot hagyott benne. Diandra nyíltan beszél az albinizmusáról, jól érzi magát a bőrében. Ő az első albínó modell, aki saját szépségkampányt indított.

Diandra sokáig küzdött azzal, hogy megtalálja a megfelelő színű alapozót a bőrére, de platformján arra biztat másokat, hogy a külső mögött lássák meg a szépséget.

4. Lyn Slater

A 69 éves főiskolai tanár véletlenül vált ikonná, mikor úgy döntött, hogy a divat iránti szenvedélye kapcsán blogot indít. Meglepetésére néhány fotós összetévesztette a New York-i divathét egyik résztvevőjével, emiatt gyorsan híres lett. Kora ellenére Slater dacol az elvárásokkal – az Elite Models-szel szerződött, neves magazinok címlapján szerepel és a kifutón lép fel, miközben a 60-as éveiben jár.

“Egy teljesen átlagos ember vagyok, aki 61 évesen újra megtalálta önmagát” – nyilatkozott magáról szerényen, miközben megtestesíti a személyes átváltozás és a rettenthetetlen elszántság erejét.

5. Lauren Wasser

24 éves volt, mikor mindkét lábát amputálták toxikus sokk szindróma miatt. Wasser mindkét szülője modell volt, és a betegségéig ő is követte a nyomdokaikat. A depresszió után, és mire újra megtalálta önmagát az új testében, úgy döntött, tovább folytatja modellkarrierjét, és megpróbálja még befogadóbbá tenni a modellek világát. Azóta számtalan kifutón sétált végig arany színű protéziseivel.

6. Shahad Salman

Winnie Harlow, a híres vitiligós modell inspirálta a 25 éves Shahad Salmant, hogy néhány évvel később ő is hasonló karriert fusson be. Felismerve a sztereotípiák ledöntésének fontosságát, Salman az önbizalom fontosságát hangsúlyozza. “Magunk mögött hagyni a sztereotípiákat nagyon fontos, ahogyan az is, hogy legyen elég önbizalmunk” – mondta.

7. Kate Grant

A 24 éves Kate Grant az első Down-szindrómás modell, aki szerződést ír alá egy ügynökséggel Észak-Írországban tavaly. Sikeres karrierje ebben az iparágban azzal kezdődött, hogy 19 évesen megnyert egy szépségversenyt. Azóta már fellépett a Londoni Divathéten, és szószólója lett egy jóval befogadóbb divatvilágnak. “A platformomat arra használom, hogy felhívjam a figyelmet az eltérő képességű vagy fogyatékkal élő emberek befogadására. A hangomat azok érdekében hallatom, akik nem tudnak kiállni magukért.”

8. Jillian Mercado

Izomdisztrófiája miatt kerekesszéket használ, ennek ellenére félelem nélkül valósította meg álmát, és megtalálta a helyét a divatiparban. A különböző divatmagazinok címlapján történő, hatásos megjelenése, a közösségi médiában való elkötelezett érdekképviselete révén Mercado aktívan hívja fel a figyelmet a fogyatékosságra. Emellett óriási lépést tett meg azzal, hogy a New York-i divathéten debütált a kifutón, ezzel áttörve a korlátokat és inspirálva másokat rendkívüli útjával.

9. Sophia Hadjipanteli

Szemöldökével a szokványos szépségszabványokat kérdőjelezi meg. A negatív megjegyzések és az online trollkodás ellenére sem változtat egyedi kinézetén, és hatásos választ ad a mérgező szépségszabványokra.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét