9 meglepő funkció az okostelefonokban, amiről valószínűleg még nem hallottál

0

Kiszámolták, hogy átlagosan több mint 4 órát használjuk az okostelefonunkat naponta. De a szokásaink rabjai vagyunk, nagyon gyakran ugyanazokat a funkciókat használjuk, és még csak nem is fedezzük fel a legérdekesebb, leghasznosabb és legváratlanabb lehetőségeket a telefonjainkon. Mindeközben az okostelefonok és a különböző alkalmazások fejlesztői a leglenyűgözőbb ötleteket implementálják sokszor ihletet merítve a tudományos fantasykból.

Találtunk és kipróbáltunk néhány igazán klassz trükköt, amelyet az okostelefonjaink rejtegetnek. Nagyon hasznosak lehetnek egyes élethelyzetekben. A cikk végén egy bónusz tippet találsz arról, hogy hogyan tudod meghosszabbítani a telefonod élettartamát.

1. Vetíts kiterjesztett valósággal bővített térképet az autód szélvédőjére.

Ha sötétben, ködben vezetsz vagy egyszerűen ismeretlen helyen, telepítsd a Hudway alkalmazást a telefonodra, add meg az úti célt, és helyezd a telefonodat a műszerfalra. A telefonod a szélvédőre fogja vetíteni a térképet, más eszközre nincs is szükség.

2. A telefonod távcsővel is működik.

Ez egy egyszerű, de hasznos kis trükk, amit sokan nem ismerünk. Tedd a telefon kameráját közvetlenül a távcsőhöz, és el tudod kapni a nagyított képet a másik oldalról. A trükk kétcsövű távcsővel is működik.

3. A telefonod kamerája látja a vér lüktetését a bőr alatt.

Olyan applikációk, mint a Instant Heart Rate (elérhető iOS, Android és Windows eszközökön) fejlesztői azt állítják, hogy tudják mérni a szívverést az okostelefon kameráján keresztül. Helyezd az ujjad a kamera elé, és az alkalmazás figyelemmel fogja kísérni az apró változásokat a bőröd színében, amely a vér lüktetése miatt történik. Bizonyos idő múlva képes lesz mérni a pulzusszámot.

4. Be tudod olvasni és digitalizálni a régi negatívokat az okostelefonod segítségével.

Nem ez a legjobb mód a negatívok beolvasására és digitalizálására, de ha sürgősen át kell nézned a régi negatívokat, a kamerád negatív effektje segíthet. Kipróbálhatsz néhány elérhető alkalmazást is, mint például a HELMUT Film Scanner (elérhető Androidhoz).

5. A telefon kamerája felismeri a betűtípusokat, tárgyakat és akár az éttermeket is.

Az Amazon Flow (elérhető iOS és Android eszközökön) és az ehhez hasonló alkalmazások képesek felismeri a tárgyakat, helyeket és akár a szöveget. Míg a Google Lens, ami a Google Assistant része, fel tudja ismerni az éttermet az arról készült képről, és látogatói értékelésekről és véleményekről ajánl információt. A WhatTheFont meg tudja mondani, milyen betűtípust nézel, ha egyszerűen feltöltesz egy képet róla.

6. Az okostelefon tud fotókat készíteni videózás közben is.

Valószínűleg voltál már abban a helyzetben, hogy képet szerettél volna készíteni, de véletlenül a videó módot választottad. Szerencsére az iPhone lehetővé teszi ennek a 2 műveletnek az egy időben történő elvégzését. Csak annyit kell tenned, hogy megnyomod az exponáló gombot, ami a videofelvétel gomb mellett van. A fotók, amelyeket a videokamera érzékelői készítenek, nem lesznek annyira lenyűgözőek, mint a szokásos fotók, de legalább ott van, ha szükséged van rá.

7. Használd a kamerát vonalzóként.

A Ruler App tökéletes egy képen lévő bármilyen tárgy megméréséhez, vagy kis tárgyak méréséhez a képernyőn lévő hagyományos vonalzó segítségével. Különösen hasznos építészek vagy építkezéseken dolgozók számára, ha gyorsan kell lemérni valamit.

8. Az okostelefonod használható sci-fi-be illő hőkameraként is.

Seek Thermal olyan technológia elkészítésén dolgozik, amelyeket a katonáknak és más specialistáknak találtak ki, és elérhetővé teszi mindenki számára. Ez az apró kamera hozzácsatolható a telefonodhoz, és lehetővé teszi, hogy bármiről hőképet készíts, és azonnali képet mutat neked a környezetedről.

9. Változtasd a telefonodat mikroszkóppá.

Könnyedén használhatod a telefonodat hordozható, digitális mikroszkópként, ha csatlakoztatsz a kamerához egy kis lencsét, amely bármely lézer mutatón megtalálható. Ez a lenyűgöző trükk segít felfedezni a mikrovilágot, és segít abban, hogy bámulatos, felnagyított fotókat készíts.

BÓNUSZ: Hosszabbítsd meg a telefonod élettartamát.

Sajnos a telefonon található töltő aljzat hajlamos összeszedni a port, törmeléket és más részecskéket, és ez csökkenti az élettartamát, és gyors elromlását okozza. A jó hír az, hogy van kiút. Vegyél egy levegővel teli fecskendőt vagy egy sűrített levegő spray-t, és nyomd be a levegőt. Ez a folyamat segíteni fog kifújni a felesleges port az aljzatból, és meghosszabbítja az eszköz életét.

Melyik tippet találtad a leghasznosabbnak? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét