9 meglepő dolog, ami azt mutatja, hogy a házasság nem fog sokáig tartani

0

Mindenki életre szóló szerelemre vágyik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az élet a legritkább esetben ír számunkra ilyen forgatókönyvet. Az európaiak az elmúlt 50 évben 2,5-szer gyakrabban válnak el és 2-szer kevesebbszer házasodnak, mint korábban. A jó hír az, hogy a válás lehetőségét bizonyos előjelek már korábban mutatják, legalábbis tudományos kutatások erre a megállapításra jutottak.

1. Mosolyok a gyermekkori fotókon.

Pszichológusok egy sor kísérletet végeztek, hogy utánajárjanak, lehet-e bizonyos jelekből előre jelezni a válást a gyermekkori vagy fiatalkori fényképek alapján. Az egyik tanulmányban a tudósok iskolai évkönyveket néztek át, és a fotókon a mosolyt 1-10-ig pontozták. Az értékelésnél két izom mozgását figyelték: az egyiknél az illető csak a száját szorította össze, a másiknál viszont a szem körül is megjelentek a ráncok.

Azok közül, akik a mosolyukra 10 pontot kaptak, később senki sem vált el. Ugyanakkor azok közül, akik komoran néztek a fotókon, minden 4. elvált. Általánosságban azok, akik nem mosolyogtak szívből, 5-ször gyakrabban váltak el.

2. Érzelmek a hangjában.

Egy számítógépes algoritmus előre meg tudja mondani a házasság sikerét – mégpedig 79%-os pontossággal – a házastársak hangjai alapján, amikor egymással beszélnek. A tudósok több mint 100 pár beszélgetését elemezték, akik pszichológushoz jártak, majd 5 éven át figyelték őket.

Kiderült, hogy a hangjuk intenzitása, a hangmagasság, az izgalom és a reszketés a hangjukban árulkodik az érzelmek erősségéről. Nem csak az a fontos, amit mondunk, hanem az is, ahogyan mondjuk – ezt erősítette meg a tudósok által végzett vizsgálat.

3. Ellenkező nemű kollégák.

Dán kutatók szerint 15%-kal gyakrabban válnak el azok, akik ellenkező nemű kollégákkal dolgoznak együtt. A vizsgálat széles körűnek mondható, hiszen minden olyan dán párt megvizsgáltak, akik 1981-2002. között házasodtak. Közülük 100.000 már elvált.

4. Anyai minta.

A nők azok, akik gyakrabban kezdeményezik a válást. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a legtöbb pár másolja szülei viselkedését, főleg az anyáét. Szociológusok 7000 ember viselkedését tanulmányozták, és arra jutottak, hogy ha egy anya új kapcsolatot kezd, felnőtt gyerekei gyakran követik a példáját.

5. Konfliktusok figyelmen kívül hagyása.

A szakemberek szerint a küszöbön álló válásnak 4 mutatója van: a megvetés, az áldozattá válás, a kritika és a konfliktusok figyelmen kívül hagyása. Ezek elsőre talán nem tűnnek olyan súlyos dolgoknak, de a gyakorlatban nagyon is veszélyesek. Képzeld el, mennyire lennél ideges, mikor éppen elkezded kiadni magadból a dühödet valami olyan dolog miatt, ami már régóta idegesít, a párod pedig kiszáll a beszélgetésből és faképnél hagy.

Sokan azt hiszik, hogy ezzel a módszerrel elkerülhetik a konfliktust, és ezzel javítanak a helyzeten, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A vita és a veszekedés nem a kommunikáció legjobb formája, de szükség van rájuk a problémák megoldásához. Ha az egyik fél erre nem hajlandó, egyre több lesz a frusztráció és a megoldatlan konfliktus.

6. A férj negatív hozzáállása felesége barátaihoz.

Tudósok 373 pár kapcsolatát elemezték, melyek mindegyike több mint 16 évnyi házasságban telt el. Kiderült, hogy a párok 46%-a elvált a 16. házassági évfordulójukra, sok esetben pedig a férj felesége barátai iránti kritikája már a házasság első évében jelezte a válást.

A tudósok szerint ennek az az oka, hogy a feleség és barátai között egy szoros érzelmi-támogatói kapcsolat áll fenn, ami jóval tartósabb, mint a férfiak közötti barátság, amit többnyire valamilyen közös tevékenység köt össze. A férj számára ezért könnyebb baráti kört váltani és nehezebb alkalmazkodni a felesége barátaihoz, akiket nem kedvel.

7. A friss házasok túlzott vonzalma egymás felé.

Pszichológusok 168 párt tanulmányoztak 13 évnyi házasságon keresztül. Az eredmények szerint azok a párok, akik a házasságkötés után 7 vagy több évvel elváltak, friss házasokként harmadával nagyobb érzelmeket mutattak egymás felé, mint azok a párok, akik a későbbiekben is együtt maradtak.

Ennek hátterében az állhat, hogy azok a házaspárok, aki túlzottan elsöprő érzelmekkel kezdik a kapcsolatukat, nagyobb eséllyel szakítanak, mivel ezt az érzelmi intenzitást igen nehéz – lehetetlen – fenntartani. Hiszed vagy sem, azok a kapcsolatok, melyek nem úgy indulnak, mint a nagy hollywoodi szerelmek, sokkal inkább kiállják az idő próbáját.

8. Szegénység és munkanélküliség.

Nyilvánvaló, hogy nehéz anyagi körülmények között senkinek sem könnyű az élet. Az ilyen családokban a kapcsolatok gyakrabban futnak zátonyra, mint az anyagilag stabil családokban.

Sokan azt hiszik, rengeteg pénzt húznak ki váláskor a férfiak zsebéből. Ám a statisztikák szerint az elvált férfiak jelentős része olyan alacsony jövedelemmel rendelkezik, hogy a gyermekét csak nagyon kevés pénzzel tudja támogatni.

9. Keskeny ágy.

A pároknak a mentális és fizikai egészségük érdekében külön ágyban kellene aludniuk. De legalábbis egy nagyon széles ágyban. A tudósok megállapították, hogy a párok 30-40%-a külön ágyban alszik. Ez pedig jó, hiszen a rossz alvás könnyen váláshoz vezethet. Egy hosszan tartó, boldog kapcsolat érdekében muszáj jól aludnotok.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét