9 különbség az olcsó és a minőségi termékek között, amiről a bolti eladók nem beszélnek

0

Nem mindig az ár a legfőbb árulkodó jel két termék között, főleg, ha ruháról van szó. A tömegtermékek gyakran éveken át kiszolgálnak, miközben a luxusholmik már a 3. mosás után tönkremehetnek. Érdemes megismerni a gyártók trükkjeit, hogy ne dőlj be nekik.

Segítünk, hogyan tudod kiszúrni az árulkodó jeleket ruhavásárlásnál.

1. Fogd meg a ruhát.

Ha kötött holmit vásárolnál, figyeld a tömegét, az anyagát. Ezeket az anyagokat remekül jellemzi az ún. területsűrűség, ami azt takarja, hogy 1 négyzetméter belőlük hány grammot nyom. Minél magasabb ez a szám, annál drágább az anyag.

Ennek méréséhez nincs szükség speciális eszközökre. Csak fogd a ruhát a kezedbe, és érezni fogod a súlyát. Egy nagyon vékony, laza anyag hamar kinyúlik, ahogyan ráidomul a testedre. Egy másik módszer, hogy ellenőrizd az anyagot a fényben. Ha átlátszó, az is annak a jele, hogy gyenge a minősége.

2. Figyeld a bélést.

A jól szabott ruháknál a bélés varrásának is pontosnak kell lennie. Ha nem az, akkor a gyártó a spórolásra törekedett. Ez nemcsak a bélésre, de a ruha külsejére is érvényes.

A bélésnek erős, de puha, kellemes anyagból kell készülnie. Ha kívül a ruha anyaga rugalmas, akkor a bélés is rugalmas kell hogy legyen. Ez fordítva is igaz: ha a ruha merevebb anyagból van, a bélése sem lehet rugalmas.

3. Dörzsöld meg az anyagot.

Hogy mennyire bolyhos egy ruha, az nagyban befolyásolja a kinézetét. Általában a szintetikus anyagokból vagy a szintetikus és természetes anyagok keverékéből készült, illetve kötött ruháknál jelennek meg ezek.

Nézd meg az anyag összetételét. Minél több benne a szintetikus anyag (poliészter, elasztán, nejlon, poliamid), annál hamarabb jelennek meg rajta a bolyhok. A gyapjúból készült ruhán is lesznek, de idővel ezek maguktól eltűnnek. Hogy megtudd, az adott ruhadarab bolyhos lesz-e, dörzsöld össze az anyagát. Ha rögtön látod őket, az a gyenge minőségről árulkodik.

4. Ellenőrizd a zsebeit.

Mielőtt a ruha az üzletbe kerül, egy minőségi gyártó mindig levarrja a kabátok és az öltönyök zsebeit, hogy a ruha a legszebb formáját mutassa. A levarrt zsebek nem kezdenek lógni és nem púposodnak még akkor sem, ha előtted már többen felpróbálták a ruhát. A hasíték az öltönyök és kabátok hátulján ugyanebből a célból van levarrva. Miután megvásároltad, a zsebeket hagyhatod levarrva, de a kabát hátulján lévő hasíték összevarrását vágd szét.

5. Vigyél magaddal nedves törlőkendőt.

A rosszul megfestett ruhák nemcsak a mellettük lévő dolgokat fogják össze, de még a bőrödet is megszínezhetik. Ez különösen igaz a farmerra. Ha izzadsz benne vagy elázol az esőben, biztosra veheted, hogy kék színűek lesznek a lábaid. Hogy ezt megelőzd, már az üzletben ellenőrizd, hogy a ruha engedi-e a színét. Egy nedves törlőkendővel dörzsöld meg. Ha a kendő átveszi a ruha színét, inkább ne vedd meg.

6. Ellenőrizd rajta a kiegészítőket.

A cipzárak, gombok, csatok szintén olyan kellékek a ruhákon, amelyeken a gyártók igyekeznek spórolni. Ha ezek műanyagból készültek vagy láthatóan igénytelenül vannak felvarrva, az máris árulkodik a gyenge minőségről. Egy jó minőségű ruhán a cipzár nemcsak le van zárva, de gyakran a fogakat el is takarják. Gomboknál tartalékot is kell hogy találj a ruhába varrva.

Ha műanyag gombok vannak a ruhán, ellenőrizd, hogy ne legyenek túl vékonyak, és azt is, hogy passzolnak-e a ruha színéhez.

7. Szagold meg.

Észrevetted már, hogy a tömeggyártású ruháknak van egy bizonyos szaguk? Ennek oka a formaldehid, aminek nagyon kellemetlen és könnyen felismerhető szaga van. Ezzel fertőtlenítik a ruhákat, így előzik meg a penészedést. A formaldehid azonban nagy mennyiségben veszélyes, allergiát is okozhat. Azért ne ess pánikba, néhány mosás után eltűnik a ruhából.

Ne csak tapintsd a ruhát, de szagold is meg. A jó minőségű holmikon nem fogod érezni ezt az erős szagot. Azok általában semleges szagúak vagy parfümillatot árasztanak magukból.

8. Ellenőrizd a varrást.

Ehhez a legjobb, ha felpróbálod a ruhát, főleg, ha nadrágról van szó. Ha a szára elcsavarodik a lábadon, vagy a varrás ferdén fut végig rajta, akkor hibás termékkel van dolgod. Lehet, hogy eleve rosszul szabták vagy az összevarrásnál csúszott hiba a dologba. Ez egyrészt kényelmetlenné teszi a nadrágot, másrészt látványos is, és extra kilókat dob rád optikailag. Egy jó varrónővel helyrehozathatod a problémát.

9. Égesd meg.

Gyakran előfordul, hogy a gyártók nem megfelelően tüntetik fel az anyag összetételét. A vásárló pedig pamut és poliészter keverékét kapja 100% pamut helyett. Nem kell laboratóriumba vinned a ruhát ahhoz, hogy meg tudd állapítani az összetételét. Otthon is van rá módszer.

Gyakran a ruhák belsejébe egy ugyanolyan kis szövetdarabra varrják a tartalék gombot, mint amiből a ruha is készült. Ezt gyújtsd meg.

  • A vászon és a pamut egyformán égnek. Nagy arányban tartalmaznak cellulózt. Ha meggyújtod, az égett papír illatához hasonlót fogsz érezni. A szálak gyorsan, kevés fehér füsttel égnek.
  • A viszkóz fából készül egy különleges vegyi eljárással. Gyorsan ég, szaga az égő papíréra hasonlít, szürke füstöt és hamut hagy.
  • A gyapjú és a selyem olyan szagot áraszt meggyújtva, mint mikor haj vagy toll ég. Lassan égnek, a szálaik felpöndörödnek, a láng hamar kialszik.
  • Az akril lángja élénk sárga színű. Miután kihűlt, egy tömör gombóc marad utána.
  • Az acetát sárga lánggal ég, és ecetszerű szagot áraszt.
  • A polietilén-tereftalát tartalmú anyagból készült ruha halvány sárga lánggal ég, és fekete kormot bocsát ki. Égés után tömör golyó marad belőle.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét