9 hiba, amit el kell kerülnünk, hogy a gyerekek ne hazudjanak

0
682

Aligha van olyan ember, aki soha életében nem hazudott. Nap mint nap találkozunk hazug emberekkel, de nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a helyzettel, ha ezek az emberek éppen a gyermekeink.

Van oka annak, hogy a gyerekek hazudnak. A következőkben erről lesz szó.

9. A gyerekek ismerik a következményeket.

Nagyon gyakran azért hazudnak, mert tudják, hogy az igazság büntetést von maga után. Próbáld meg bátorítani őket, hogy mondják el az igazságot, például azzal, hogy enyhíted a büntetést, hogy a gyermek ne féljen tőle.

8. A gyerekek nem akarnak felbosszantani.

A gyerekeid szeretnek téged, és nem akarják, hogy zaklatott legyél. Ha a reakciód kevésbé komor, kevésbé fognak félni, hogy bántanak az igaz információval.

7. Nem hazudnak, csak fantáziálnak.

Néha a gyerekek összekeverik a vágyakat a valósággal: mindent elmondanak neked a csodálatos utazásukról, vagy azt mondják mindenkinek, hogy van egy testvérük. Légy elnézőbb az ilyen hazugságok esetén, mert idővel, ahogy a gyerek felnő, eltűnnek.

6. A gyerekek azért hazudnak, mert nem emlékeznek az igazságra.

Vannak olyan helyzetek, amikor a gyerekek hazudnak, de a hazugságot saját maguk is elhiszik. Például akkor fordul elő, amikor elfeledkeznek egy csínyről.

Ne rémülj meg az ilyen lódításoktól. Próbálj meg nyugodt maradni miközben elmagyarázod a reakciódat.

5. Azt hiszik, hogy a füllentés udvarias.

Néha a gyerekek úgy gondolják, hogy a hazugság helyes: örülnek, hogy viselhetik a nagyi által kötött zoknit, de mélyen legbelül csalódottak az ajándékkal kapcsolatban.

Rajtad múlik, hogy mit szeretnél, hogy hogyan viselkedjen a gyermeked. Elvégre mindannyian ezt csináljuk.

4. Programozzuk a helyes választ.

Gyakran teszünk fel a gyerekeknek olyan kérdést, amire egyetlen adott választ várunk. Például azt kérdezzük: “Finom?”, amikor nyilvánvaló, hogy nem akarja megenni azt, ami a tányéron van.

Az ilyen esetekben, ha nem szeretnéd, hogy a gyerek füllentsen, jobb rögtön megoldani a problémát: “Mit szeretnél enni?”

3. A gyerekek félnek a szerepváltástól.

A gyerekek félnek elmondani az igazságot valami rossz dologról, mert biztosak benne, hogy csak a rossz emberek a mesékből viselkednek így. Tehát ha elmondják az igazat, ők is olyan rossz emberré változnak.

Magyarázd el nekik, hogy a jó emberek is hibáznak időnként. Ami megkülönbözteti őket a “rosszfiúktól” az az, hogy vállalják a felelősséget a tetteikért.

2. Mi magunk hazudunk.

A gyerekek mindenben másolják a szüleiket. Ha a gyerek úgy él, hogy hazugságok veszik körül, ő maga sem fog igazat mondani.

A megoldás egyszerre bonyolult és egyszerű: őszintébbnek kell lennünk.

1. A gyerekek azt gondolják, hogy túl buták.

Ha nem intelligens emberi lényként kezeljük a gyermekeinket, kiabálunk velük, okoljuk őket különböző dolgokért, akkor nem akarják majd megtanulni, hogy mi a jó és a helyes. Ebbe beletartozik az igazmondás is.

Kommunikálj megfelelően a gyerekkel, magyarázd el neki, hogy mi a baj, és ne hibáztasd mindenért. Így vágyni fog arra, hogy felnőjön, és sokkal valószínűbb, hogy rájön az igazság elmondásának fontosságára.

Szerinted milyen oka lehet még a gyermekek hazugságának? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét