9 hétköznapi dolog, ami árt a szépségünknek és a fiatalságunknak

0

Otthon, édes otthon! El sem tudjuk képzelni, mennyi olyan dolog rejtőzik itt, amitől gyorsabban öregszünk. Minél hamarabb azonosítod és semlegesíted őket, annál nagyobb eséllyel őrizheted meg tovább a fiatalságodat.

Összegyűjtöttük, melyek azok a háztartásban található dolgok, amelyek gyorsabb öregedéssel fenyegetnek.

9. Központi fűtés és légkondi

Minél hidegebb odakint a levegő, annál kevesebb nedvességet tartalmaz. Ha a lakásban hideg van, a fűtéssel a levegőt felmelegítjük, de a páratartalma ettől nem fog növekedni. Így lesz száraz az otthonunk levegője. Ezt pedig legelőször a bőrünk és a nyálkahártyák sínylik meg. Az arcunkon és a testünkön a bőr érzékennyé válik, viszketni és hámlani kezd. Ez pedig egyenes út a durva, ráncos bőr felé.

Megoldás: Használj párásítót, ultra erős hidratáló krémet és termálvizes arcpermetet.

8. Szappan

A 21. század a higiénia évszázada. Az emberek őrült módon igyekeznek tisztán és illatosan tartani a testüket. De a mindennap használt tisztálkodószerek kárt is tehetnek a bőrben. Tönkreteszik a bőr természetes védőrétegét, aminek a feladata távol tartani a baktériumokat és megakadályozni az idő előtti öregedést.

Megoldás: Mindig olvasd el a szappan és a tusfürdő összetevőinek listáját. A legjobb, ha nem mindennap használsz tisztálkodószereket.

7. Párna

A legtöbben pamut vagy lenvászon huzatot választanak, mert ezek nem csúsznak és könnyű őket tisztán tartani.

De az ilyen párnahuzatok sokat árthatnak a külsődnek. Elsősorban akkor, ha a hasadon vagy az oldaladon alszol. A vastag pamuttól redők keletkeznek az arcbőrön, melyekből aztán később ráncok lesznek. Ezek az anyagok ráadásul a baktériumok szaporodásának is kedveznek.

Megoldás: Pamut helyett használj selymet. Ez drágább ugyan, de számos előnye van: tartós, nem ráncosodik tőle a bőr, és nem segíti elő a baktériumok megtelepedését.

6. Okostelefon és számítógép

Monitorok és kijelzők előtt ülünk gyakorlatilag reggeltől estig. Tudtad, hogy ha lehajtott fejjel írod a telefonodon az üzeneteket, attól tokád lehet?

A kutatások szerint pedig a monitorokból sugárzó kék fény legalább olyan káros lehet, mint az UVA- és UVB-sugarak.

Megoldás: Ha nem tudod csökkenteni az időt, amit a számítógép előtt kell eltöltened, használj kék fény szűrőt és speciális krémet a szemkörnyékre.

5. Nyitott ablak

A tudósok nemrég közvetlen összefüggést találtak a légszennyezettség és a korai öregedés között. Azonban nem csak az ipari létesítmények szennyezik a levegőt. Az élet a nagyvárosokban, autópályák közelében, egy dohányzó szomszéd és számos más tényező is okozhat légszennyezést.

Megoldás: Ha a lakásod vagy a munkahelyed túl közel van a légszennyezés forrásához, a lehető legkevesebbszer nyisd ki az ablakot. Ma már létezik arra megoldás, hogy a beltéri levegőt szellőztetés nélkül is megtisztítsd és felfrissítsd, ráadásul a páratartalmát is szabályozhatod.

4. Melltartó

A feszes mellet a fiatalsággal kapcsoljuk össze. Egy elmélet szerint a melltartó útját állja a gravitációnak, ezzel segít megőrizni a mell feszességét. De erre nincs tudományos bizonyíték. Van viszont egy ezzel ellentétes elmélet is, mely szerint a melltartótól a mellizmok meggyengülnek, elvesztik rugalmasságukat. Ezt pedig be is bizonyították. A szakemberek szerint melltartót csak bizonyos esetekben (például nagy mellek esetén) ajánlott viselni.

Megoldás: Csak akkor viselj melltartót, ha szükséges, de a legjobb, ha egyáltalán nem hordod.

3. Cukor

Azt mindenki tudja, hogy a cukor hizlal. De a kutatások azt is kiderítették, hogy bőrgyulladást és idő előtti öregedést is okoz. A szervezetben a cukor olyan anyagokat állít elő, amik megtámadják a kollagént és az elasztint, amelyek a gyönyörű, sima bőrért felelősek.

Megoldás: Állj le a cukorral, helyettesítsd steviával, mézzel, juharsziruppal, agavéval.

2. Feldolgozott húskészítmények

A húskészítmények (például szalámik és hamburgerpogácsák) sok zsírt és különböző adalékanyagokat tartalmaznak, például foszfort és szulfitokat. Ezek az összetevők rontják a bőr állapotát, felgyorsítják a test öregedését.

Megoldás: Csökkentsd ezen élelmiszerek fogyasztását.

1. WC lehúzása

Sajnos nem mindenki tudja, hogy vannak bizonyos szabályok, melyeket be kell tartani, amikor lehúzzuk a WC-t. Megvan ennek a megfelelő módja. Ha közben felhajtva hagyod a WC-fedelét, a baktériumok és a kórokozók a levegőbe kerülnek és szétszóródnak. Rákerülhetnek a hajadra, a ruhádra, a bőrödre.

Megoldás: Minden alkalommal hajtsd le a WC-fedelét, mielőtt lehúzod.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét