9 hazugság, amivel mindannyian áltatjuk magunknak

0
2246

A hazug embert senki sem szereti. Mikor nekünk hazudnak, az nagyon tud fájni. Megalázva és sértve érezzük magunkat. De az igazság az, hogy mi magunk is megtévesztjük saját magunkat nap mint nap, ez pedig nagyban megakadályozza, hogy olyan életet éljünk, amire vágyunk, és hogy sikereket érjünk el.

Azok a leggyakoribb hazugságok következnek, amikkel mindenki áltatja magát. Rá fogsz jönni, hogy ez a fajta gondolkodás mennyire ártalmas.

1. “A múltam áldozata vagyok.”

Nem a múltad áldozata vagy, hanem a jelenedé, mégpedig a múlt miatt. Természetesen a múltbéli tetteid hatással vannak a jelenre. Ha túlzó következtetéseket vonsz le a múltbeli eseményekből, és megállás nélkül azon rágódsz, ami már megtörtént, az csak még több hibát szül. A múltad csak akkor tud kísérteni, ha hagyod.

 • A múlton való rágódás megakadályozza, hogy megéld a jelent.

2. “Túl öreg vagyok már ehhez.”

Soha nem vagy túl öreg semmihez.

 • Leonardo Da Vinci 51 évesen festette a Mona Lisát.
 • Colonel Sanders az első KFC-t 61 éves korában nyitotta.

Sok ember úgy ér el hatalmas sikereket, hogy látszólag minden körülmény ellene szól. Amíg kételkedsz magadban és azt mondogatod, hogy a te időd már lejárt, elveszted az önbizalmadat és a képességedet a sikerek megvalósítására.

 • Soha nem vagy túl öreg, sem túl fiatal ahhoz, hogy megvalósítsd, amire vágysz.

3. “A pénz nem szeret engem.”

Ne ítéld magad kudarcra. A pénz nem lehet az elsődleges célod, de az sem lehetséges, hogy egyáltalán ne foglalkozz vele. Mindent megérdemelsz, amiről álmodozol.

 • Kezdd kicsiben, aztán engedd meg magadnak, hogy mindig jobb és nagyobb dolgokról álmodj.

4. “Ha meglesz, akkor majd boldog leszek.”

A boldogság nem akkor fog jönni, amikor eléred a célodat. Az elégedettséged és az örömöd csak átmeneti lesz.

 • Próbálj meg boldog lenni anélkül, hogy felesleges ultimátumokat adnál magadnak.

5. “Később is megtehetem.”

Ez az egyik leggyakoribb hazugság, amivel magunkat szoktuk nyugtatni. A gond az, hogy nem tudhatjuk, mennyi időnk van. Lehet, hogy egy nap úgy kelsz fel, hogy rájössz, már nincs időd megtenni azt, amit mindig is akartál. Senki sem tudja, mit tartogat a jövő.

 • Ha a tökéletes pillanatra vársz, amikor minden körülmény ideális lesz, az sosem fog elérkezni.

6. “Vesztes vagyok, a próbálkozásaim kudarcba fulladtak.”

Felejtsd el az elvárásaidat azzal kapcsolatban, hogy az életednek milyennek kellene lennie. Koncentrálj arra, ami most van. Hogy valami nem úgy megy, ahogyan te akarod, még nem jelenti, hogy nem értél el semmit. Sose add fel!

 • A siker igen apró lépésekből tevődik össze, amelyeket naponta teszel meg. A tetteid és a döntéseid majd elvezetnek a célig.

7. “Engem senki nem ért meg.”

A legtöbben így gondolják, tehát nem vagy egyedül. De az, hogy nem értenek egyet veled, még nem jelenti, hogy téged senki nem ért meg.

 • Lehetsz más, lehetsz különböző. Néha viszont jobban megértheted önmagadat, ha eltérő véleményeket is meghallgatsz.

8. “Én nem olyan vagyok, mint ők. Nekem ez nem megy.”

Mindannyian mások vagyunk. Mindenkinek máshoz van érzéke, tehetsége, és különböző a  személyiségünk. Hajlamosak vagyunk sikeres emberekhez hasonlítani magunkat, miközben teljesen megfeledkezünk arról a tényről, hogy ők valószínűleg a semmiből küzdötték fel magukat kemény munka árán.

 • Gondolkodj pozitívabban. Mondd azt magadnak: “Ha nekik sikerült, nekem is menni fog.”

9. “A komplexusaim miatt nem érek el semmit.”

Valójában éppen az tesz különlegessé és segít kiemelkedni a tömegből, amit annyira gyűlölsz magadban és amit szeretnél rejtegetni mások előtt. Próbáld meg egy olyan kívülálló szemével nézni magad, aki szeret téged, és látni fogod, hogy ki vagy.

 • Nem a komplexusaid határoznak meg téged.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét