9 furcsa, de nagyon is igaz tény a terhességről, amiről az orvosok ritkán beszélnek

0

Mit tudunk a terhességről? Hányingerrel, derékfájással, kívánóssággal járhat – ezeket még a gyerekek is tudják. De azt például tudtad, hogy a még meg nem született babák is tudnak sírni, vagy hogy a közhiedelemmel ellentétben a babáknak is vannak térdkalácsaik? Készen állsz arra, hogy pigmentfoltok jelenjenek meg az arcodon és a testeden?

Összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket a terhességről és a magzatról, amiről valószínűleg sem az orvosod, sem a barátaid nem beszéltek neked.

  • Hogy valaki egy egész éven át terhes lehet, az nem csupán mítosz. Egy átlagos terhesség a fogantatás pillanatától számítva 266 napig vagy 38 hétig tart. A valóságban azonban ez lehet rövidebb és hosszabb is. Beulah Hunter 375 napig volt terhes. A magzat lassabban fejlődött a szokásosnál, ezért tartott a terhessége 1 évnél is tovább, mégis egészséges babát hozott világra.
  • A terhesség második felében a magzat közel napi 1 liternyi vizeletet ürít, melynek egy részét aztán megissza.

  • A méh 500-szorosára nő a terhesség alatt, de 2 hónappal szülés után visszatér eredeti méretébe. Várandósság előtt a méh körülbelül akkora, mint egy barack, míg a terhesség végére eléri egy dinnye méretét.
  • A harmadik trimeszter alatt a nő szervezete több ösztrogént termel, mint terhesség nélkül 3 év alatt. Egy terhesség során pedig többet, mint egész életében összesen.

  • Terhesség alatt nemcsak a derék- és a mellméret nő meg, de a lábfej is. Ennek több oka van: a várandós nő testében víz halmozódik fel, az ízületek a hormonális változások miatt lazábbá válnak, a megnövekedett testsúly miatt pedig extra nyomás nehezedik a lábfejre.
  • Az anyaméhben is tudnak sírni a babák, még mielőtt megszületnének. Ezt a képességüket a harmadik trimeszter során fejlesztik ki, és sokszor így válaszolnak az alacsony decibelű hangokra, amiket az anya hasánál játszanak le nekik. Ultrahangos felvételeken jól látszanak rajtuk a sírás jelei, például nyitva van a szájuk, lefelé nyomják a nyelvüket, és szabálytalanul végzik a kilégzést.

  • A nők gyakran tapasztalják pigmentfoltok megjelenését a terhesség során. Az anyák 90%-ánál jelentkezik ez a probléma. A foltok megjelenhetnek az arcon, a homlokon, az orron, az állon, az orcán és a szemeknél. A pigmentfolt színe az anya bőrszínétől függ: a sápadt bőr esetén sötétebb lesz, a sötét bőr esetén kivilágosodik.

  • A babák ujjlenyomata a 10-19. hét között alakul ki. Ezután már nem változik egész életükben.
  • A még meg nem született baba érzi az anya által elfogyasztott étel ízét és illatát is. A magzatvízen keresztül szívja őket magába, és ez hatással van a jövőbeli ételpreferenciáira.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét