9 egyszerű szokás, ami segít spórolni a villanyszámlán

0

Becslések szerint 2020-ban egy családi házban élő család havonta körülbelül 8.300 forintot költött villamos energiára. De kisebb változtatásokkal sokat lehet spórolni. Például befektethetsz egy okos termosztátba, vagy ami még ennél is egyszerűbb, lecserélheted a villanykörtéket LED-esre.

9 olyan dolgot szeretnénk bemutatni, amivel csökkentheted a villanyszámlát és tehetsz a környezetért.

1. Használj labdát, mikor szárítógépben szárítod a ruháidat.

Más háztartási gépekkel összehasonlítva a szárítógép fogyasztja a legtöbb áramot. Ezért sokan egyszerűen kiteregetik a ruhákat, hogy azok a levegőn száradjanak meg. Ha ez a te esetedben nem opció, betehetsz egy erre a célra készült labdát a ruháid közé. Ez képes szétválasztani a ruhákat, ezáltal több levegő éri őket, így gyorsabban száradnak.

A gyapjúból készült labda képes felszívni némi vizet, ami segít, hogy az egész szárítási folyamat gyorsabb legyen. Másik előnyük, hogy lágyítják az anyagot és minimális mértékben csökkentik a gyűrődéseket, így sokszor nem feltétlenül szükséges a vasalás.

2. Növeld a hűtődben és a fagyasztódban lévő hőmérsékletet.

Sokan azt hiszik, hogy minél alacsonyabb a hőmérséklet, az annál jobb az élelmiszerek eltartása szempontjából. Azonban a hűtőt nem kell 3 °C-nál hidegebbre állítani, a fagyasztó pedig szuperül fog funkcionálni -18 °C-on. Azt mondják, hogy ha ennél 10 °C-kal hidegebbre állítod, akkor 25%-kal több energiát fog fogyasztani.

Ha úgy látod, hogy a fagyasztott élelmiszerek kezdenek felolvadni annak következtében, hogy megemelted a hőmérsékletet, fel kell hívnod egy szakembert. Egy másik hasznos tipp az, hogy legalább 7-8 centiméterre kell elhelyezned őket a faltól, hogy az eszközök maximális hatékonysággal működjenek. Így a levegő jobban tud áramlani.

3. Húzd le a redőnyt, hogy csökkentsd a légkondicionálás költségeit.

A lakás hőjének körülbelül 30%-a távozik az ablakon keresztül télen. És az ablakot érő napfény közel 76%-a jut be az otthonunkba és alakul át elviselhetetlen hőséggé. Nos, egy reluxával talán nem lehet kontrollálni a hőveszteséget télen, de nagyon hasznosak a belső tereknek a nap erős sugaraitól való megvédésében.

Az erősen fényvisszaverő reluxák meg tudják védeni a helyiségeket az extrém hőségtől. A vízszintesre állított lamellák a hőt a világosra festett mennyezetre tükrözik, ami aztán eloszlatja a meleget.

4. Főzz úgy, hogy az edényen rajt a fedő.

Egy jó szokás, ha főzés közben ráteszed a fedőt a fazekakra és lábasokra. Így állíthatsz be alacsonyabb fokozatot, és csökkentheted a főzési időt. Ez azért van, mert nem engeded, hogy a gőz és a hő elhagyja az edényt, ezáltal az étel kevesebb idő alatt elkészül.

A felhasznált energiát akár 66%-kal csökkentheted, ha követed ezt a módszert. Egy másik hasznos tipp, hogy a főzőzóna méretének megfelelően válassz edényt és fordítva, hogy a hő ne tudjon elszökni oldalt. Ha a méretek nem passzolnak, az akár 40% energiaveszteséget is eredményezhet.

5. Tisztítsd meg a szárítógép szöszgyűjtőjét.

Ha a szöszgyűjtő tele van, a szösz és a por miatt a gépnek keményebben kell dolgoznia, több energiát és időt felhasználva a ruhák megszárításához. Attól függően, hogy mennyi “szennyeződés” halmozódott fel a szűrőn, a szárítógép hatékonysága akár 75%-kal is csökkenhet. Ez azért van, mert a levegő nem tud megfelelően keringeni.

Először is gyakran ki kell szedned a szűrőt és meg kell tisztítanod. Ha még mindig úgy látod, hogy probléma van a szárítógép teljesítményével, ellenőrizned kell a külső szellőzőnyílást. Ha nem távozik onnét pára, míg megy a szárítógép, akkor valószínűleg ott is ki kell takarítanod.

6. Az összes elektromos készüléket elosztóba dugd be.

Nem mindenkinél tudatosul, hogy az elektromos eszközök akkor is fogyasztanak valamennyit, mikor kikapcsoljuk vagy alvó üzemmódba állítjuk őket. Ha mindent elosztóba dugsz be, megvan a lehetőséged arra, hogy gyorsan és könnyedén megvond tőlük az áramot, ha nem használod őket. Csak ne felejtsd el, hogy meg kell nyomnod a kapcsolóját, ha áramtalanítani akarod a gépeket. Ha ezt nem teszed meg, az eszközök továbbra is fogyasztanak egy keveset.

7. Használj vízforralót, ahelyett, hogy a mikróban forralnál vizet.

Tegyük fel, hogy korán reggel van és csak egy csésze teára vágysz. Mindkettő kéznél van, a mikrohullámú sütő és az elektromos vízforraló is. Egy kutató szerint a vízforralót kellene választanod, mert az sokkal gyorsabban elvégzi az adott feladatot, és kevesebb energiát fogyaszt. Azt találta, hogy a mikrónál a felhasznált energia 50%-a megy veszteségbe, míg az áramot mikrohullámokká alakítja. Másrészről a vízforraló nagyon jól szigetelt, és a felhasznált energia csupán 20%-a a veszteség.

8. A sütő ajtaja mindig legyen becsukva.

Régen a sütőkben nem volt levegőt keringető rendszer, és azért hagyták nyitva a szakácsok és a cukrászok az ajtót résnyire, hogy ne üssön ki tűz. Azonban a modern sütőkben nagyszerű a levegőkeringetés, és olyan rendszerekkel vannak ellátva, amelyek megakadályozzák a túlmelegedést. Ráadásul a legtöbb sütő “nem engedi”, hogy az ajtó nyitva maradjon, hacsak nem tartod. Tehát a maguk módján figyelmeztetnek, hogy be kell csuknod a sütőajtót.

A legnagyobb hátulütője az ajtó nyitva tartásának, hogy a hő körülbelül 50%-a elveszik. Ez azt jelenti, hogy kétszer annyi ideig kell sütnöd az ételt, ezáltal dupla mennyiségű energiát használsz fel.

9. Válts víztakarékos zuhanyrózsára.

Egy átlagos zuhanyfejen körülbelül 9,5 liter víz folyik át percenként. Azonban könnyedén találhatsz olyan víztakarékos zuhanyrózsát is, amelyen csak 6,6 liter halad át percenként. Ez a változtatás több mint 42.000 liter víz és 1.180 kWh energia megtakarítását jelentheti évente. Ebből adódóan a vízszámlán is óriási különbséget tapasztalhatsz.

Valamelyik trükköt használod a mindennapi rutinod során? Észrevetted, hogy mekkora hatással van a villanyszámlára?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét