9 dolog a szupermarketben, aminek jobb, ha nem dőlsz be, ha minőségi termékeket szeretnél

0
8457

Amikor élelmiszerboltban vásárolunk, mindannyian ízletes és friss termékekhez szeretnénk hozzájutni. Azonban sok termelő és kiskereskedő a saját profitjára koncentrál, és különböző módszereket használ, hogy illikvid termékeket adjon el nekünk. Például tudtad, hogy a kész salátákba tett sok fűszer segít elrejteni a lejárt összetevőket? A vásárlók egyre figyelmesebbek, és észreveszik a tisztességtelen kiskereskedők új trükkjeit.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amely megakadályozhatja, hogy az élelmiszerboltok fondorlatainak áldozatává válj, és biztosíthatja, hogy mindig örülj annak, amit vásároltál.

1. Kerüld az újracsomagolt termékeket.

Próbáld meg elkerülni az egyedileg csomagolt ételeket, amelyeket a csemegepultban szeleteltek vagy készítettek elő (felvágott, sajt- vagy zöldségtál, pácok, gyümölcsök és így tovább). Nagyon valószínű, hogy ezeknek az ételeknek a szavatossága lejárt, vagy hamarosan le fog járni.

A csomagolás dátuma nem mond semmit ebben az esetben, mert a matricákat egy nap többször is lecserélhetik. Ebben a csomagolásban még a friss étel is azonnal számos baktériumot vonz, ezért jobb vagy megkérni valakit, hogy előtted vágja fel és csomagolja el az ételt, vagy gyárilag csomagolt termékeket választani.

2. Legyél óvatos a csemegepultnál.

Amikor kész salátát veszel, figyelj arra, hogy sok fokhagyma, sok csípős vagy sok friss fűszer van-e a salátán, mert így próbálják álcázni a lejárt árukat. Amikor salátát választasz, tartsd észben, hogy a húst vagy halat tartalmazó saláták gyorsabban lejárnak, mint a csak zöldséget tartalmazóak, és az olajos öntettel ízesített saláta biztonságosabb választás, mint a majonézes.

Jobb, ha öntet nélküli salátát választasz, amely 2 napig is elállhat. Annak érdekében, hogy teljesen meggyőződj a biztonságról, nézd meg, hogy betartják-e az étellel való munkához kapcsolódó biztonsági előírásokat. Íme néhány közülük:

  • a kész salátákat üveg edényben kell tárolni (könnyen oxidálódik fém edényben) egy külön hűtőben;
  • minden ételhez van külön kanál;
  • a bolti alkalmazott eldobható kesztyűt visel, amikor hozzáér az ételhez.

3. Ellenőrizd a csomagolás állapotát.

Gyűrött oldalak, deformációk, repedések, megszáradt folyadék nyomokkal tönkretett karton – ezek nem csak “szépséghibák”. Bármely kár lehet a helytelen tárolás, a rossz körülmények közötti szállítás és akár a lejárat jele.

4. Használd ki az áru gondos megvizsgálásának lehetőségét.

A bolti dolgozók tökéletesen tudják, hogy hogyan mutassák be legjobb oldaláról az árut. A te feladatod az, hogy meglásd, ami el van rejtve. Például a húspult világítása mindent frissnek és ínycsiklandónak láttat. Kérd meg az eladót, hogy vegye ki azt a darabot, amelyiket szeretnéd, és nézd meg, mert máshogy nézhet ki normál fénynél.

Ugyanez alkalmazható a fagyasztott élelmiszerek esetén is: ne vegyél meg olyan ételt, amelyen sok jég van. Az esetek többségében ez azt jelenti, hogy az adott terméket többször lefagyasztották és felolvasztották, és ez veszélyes lehet az egészségedre. Ráadásul így szintén nehéz vizuálisan megbecsülni, hogy mi van a jég alá rejtve.

Próbáld meg elkerülni a sztereotípiákat, sok ember nem veszi meg azt a húst, amelynek a tetején száraz filmréteg van, mert azt gondolják, hogy nem friss. Azonban ez csak azt jelenti, hogy a hús érintkezett levegővel, nem volt lefedve műanyag csomagolással. Ha egy darab hús túl vizesnek tűnik, az azt jelenti, hogy az eladó megpróbálta “felfrissíteni” azzal, hogy vizet öntött rá, ami a húst kevésbé szaftossá fogja tenni, mihelyt elkészül.

5. Vigyázz a harsány árukkal.

Jó ránézni az élénk színekre, és összekapcsoljuk őket a jó ízekkel. De ez a szabály nem mindig működik az ételek esetén. Például azoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek, amelyeket kinn termesztettek, rendszerint fakó a színűk, foltok és más hibák vannak rajtuk, ennek ellenére egészségesek és ízletesek. Azok a gyümölcsök, amelyeket üvegházban termesztettek, gyönyörűek és csábítóak, de tartalmazhatnak vegyszereket.

Sokan azt gondolják, hogy minél élénkebb színű egy sajt, annál több zsírt tartalmaz és annál finomabb. De a természetes sajt mindig fehér vagy sárgás. Az élénk sárga szín csak színezék hozzáadásával érhető el. Az esetek többségében ez egy ártalmatlan adalék, amely az annatto fa magjából származik, de az élénk szín továbbra sem kritérium a jó sajt választásához.

A lazac élénk színe mesterséges színezék használatával érhető el. Egy másik példa a ketchup és egyéb szószok. Annak ellenére, hogy az élénk üvegek vonzanak minket, jobb a természetes színű szószokat választani. Ez azt jelenti, hogy természetes összetevőkből készítették őket.

6. Ne legyél lusta, keresd meg azokat a termékeket, amelyekre szükséged van.

Annak érdekében, hogy több drága terméket adjanak el és több profitot érjenek el, a kiskereskedők a legszembetűnőbb helyre teszik őket, szemmagasságba, a középső polcokra. Ezek a termékek a hirdetés miatt könnyen megtalálhatóak, de ez nem azt jelenti, hogy minőségi alapanyagokból készültek.

A lejárt termékek miatti veszteség minimalizálása érdekében az eladók a polc elejére teszik azokat a termékeket, amelyeknek a szavatossága hamarosan lejár. A következtetés egyszerű: ne legyél lusta. Nyúlj be a polcok hátuljához, hogy frissebb és jobb minőségű terméket vásárolj.

7. Érts szó szerint a címkén lévő információkat.

Ez azt jelenti, hogy az olyan kifejezéseket, mint például a “tejes”, “tejital” és “reggeli ital” azért használják, mert az összetevők nem “valódiak”. A termelő nem próbált meg “jobb” vagy “tudományosabb” nevet adni nekik. Furcsa nevekkel akarják álcázni és eladni a valódi termék egy olcsó, gyenge minőségű változatát.

Ne gondold, hogy a “hozzáadott cukor nélkül”, “vitaminokkal dúsítva” és egyéb hasonló kifejezések a minőség jelzői. Tulajdonképpen a “hozzáadott cukor nélkül” azt jelenti, hogy “sok mesterséges édesítőszert tartalmaz”.

8. Válassz helyi terméket.

Néha átugorjuk az elengedhetetlen információkat azt gondolva, hogy lehet, hogy hamis reklám. Például ellenőriznünk kell, hogy helyi terméket vásárolunk-e. Ez egy fontos kritérium, amikor gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket vásárolunk.

Jobb helyi terméket vásárolni, mert a hosszú szállítás és a szállítási feltételek esetleges megsértése befolyásolhatja az ízt és a minőséget.

9. Kérdezd meg az eladókat, hogy mit tanácsolnak.

Könnyű trükkösen elrendezni a termékeket a polcokon, de nem könnyű hazudni a vásárlónak. Használd ki az alkalmat, és kérdezd meg az eladót a termékről: hol találod, hogy mennyire friss, mikor érkezik a következő szállítmány. Még ha az eladó hazudik is neked, valószínűleg észre fogod venni, és levonod a következtetést.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy okosan kell kiválasztani a szükséges termékeket. Ne felejtsd el, hogy az eladók bármit megtennének, hogy vásárolj. Azonban ha egy kicsit figyelmesebb vagy, csak a legfinomabb és legegészségesebb ételek kerülnek az asztalodra.

Te milyen trükköket használsz a legjobb áru kiválasztásához?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét