84 éve házasok, és megosztották hosszú kapcsolatuk titkát

0

A 98 éves Arwilda és 102 éves férje, Cleovis Whiteside kivételes pár, akik 84 éve élnek boldog házasságban. Az is könnyen lehet, hogy ők egész Amerika leghosszabb ideje házasságban élő párja. A több mint 8 évtizeden átívelő kapcsolatuk bizonyítéka a köztük lévő erős köteléknek.

Szerelmük 1939-ben kezdődött.

Megismerkedésük akkor történt, mikor Cleovis 13, Arwilda pedig 9 éves volt. Visszaemlékezve Arwilda azt mondta, “sorsfordító pillanat” volt.

Cleovis gyakran töltötte idejét féltestvérével, Elmoval, aki speciális igényű gyerek volt. Elmonak az volt a szokása, hogy odament a kislányokhoz, és megfogta a kezüket. Cleovis, aki magasabb volt nála, közbelépett, hogy megállítsa – mesélte a pár lánya, Kathy Whiteside-Smith.

Azon a bizonyos napon Arwilda ment az úton, és barátnője azt tanácsolta neki, a magasabb fiúnál, Cleovisnál keressen biztonságot, mert ő biztosan megvédi majd. Arwilda így is tett, Cleovis pedig már akkor érezte, hogy ez a lány lesz a felesége.

Útjaik aztán egy templomi eseményen újra keresztezték egymást, ahol a nők és a lányok ételeket készítettek a helyi fiúknak és férfiaknak. Cleovis Arwilda ételét vásárolta meg 40 centért, ezzel pedig mély benyomást tett a lányra.

Ugyanabba az iskolába is jártak, egy egy osztályos intézménybe, ahol különböző életkorú, köztük idősebb gyerekek is együtt tanultak.

Közös útjuk 1939. július 24-én kezdődött, mikor Arwilda és Cleovis összeházasodtak és életre szóló esküt tettek.

Whiteside-ék arról is ismertek, hogy nagylelkűen segítettek más gyerekeket is a sajátjaikon kívül.

Az élet úgy hozta, hogy Arwilda és Cleovis hosszabb-rövidebb időszakokra külön kellett hogy váljanak egymástól, például mikor Cleovis az 1940-es évek elején bevonult a seregbe. Mikor 1945-ben visszatért, autószerelőnek tanult.

Cleovis több mint 60 mérföldet utazott, hogy felvételt nyerjen az iskolába, ahol azonnal kezdenie is kellett. Lánya így mesélt erről: “Nem tudott hazajönni Clarendonba. Fel kellett hívni valakit, hogy szóljon valakinek, hogy menjen, és mondja el valakinek, hogy nem jön haza, hanem az iskolában marad.”

Az iskolát követően Cleovis a hadsereg egyik létesítményében kapott munkát, miközben Arwilda otthon volt és a gyerekeket nevelte. Házasságuk alatt a pár felnevelte saját 12 gyermekét, de a lakóhelyükön nevelőotthonban lévő gyermekeket is támogatták.

“Néha velük éltek más gyerekek is – mesélte Dean a helyi Családvédelmi Tanács munkatársa. – Alapkövei voltak a közösségnek.”

Arwilda is csodálta férje nagylelkű természetét: “Mindig megpróbált segíteni másokon.”

Mikor Cleovistól azt kérdezték, mit szeret legjobban a feleségében, a férfi nem tudta csupán egyetlen dologra leszűkíteni párja jó tulajdonságait. Helyette azt mondta: “99%-át imádom.”

A hosszan tartó házasság igazi titka.

A 98 éves Arwilda és a 102 éves Cleovis 1939 óta házasok. Tartós és sikeres kapcsolatukat elsősorban a belső erejüknek és a kitartásuknak tulajdonítják. “Alig hisszük el, hogy ez velünk történik, mert úgy érezzük, mi tettünk érte a legkevesebbet.” Arwilda elmagyarázta, hogy úgy érzik, valami felsőbb erő vezette őket egész életükben.

A hosszan tartó, boldog házasság titka a rendíthetetlen hit, a kitartás és a belső erő. Arwilda úgy fogalmazott: “Ezek minden viharon át fognak segíteni.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét