8 viselkedési minta, ami a bűnözők számára könnyű célponttá tesz

0

A bűnözőknek csupán 7 másodpercre van szükségük ahhoz, hogy kiszúrják maguknak az áldozatukat. Ez idő alatt felmérik, hogy hányan haladnak arrafelé és mik a lehetséges kockázatok. De nem mindenkiből lesz áldozat, vannak, akiktől a bűnözők inkább távol tartják magukat.
Összegyűjtöttük, mit tegyél és mit ne, hogy te se válj célponttá.

Az 1980-as években készítettek egy tanulmányt arról, hogy a bűnözők hogyan választják ki az áldozatukat. Amerikai pszichológusok 3 napon át készítettek felvételeket New York legforgalmasabb utcáiról. Aztán megmutatták ezeket a felvételeket elítélt bűnözőknek, akik számukra ismeretlen emberek ellen követtek el bűncselekményeket. Megkérték őket, hogy egy 1-10-ig terjedő skálán pontozzák az embereket, hogy kit választanának célpontnak. Kiderült, hogy a bűnözők figyelik a nonverbális jelzéseket, és olyan embereket választottak, akik felett könnyedén átvehetik az irányítást.

Lássuk, milyen viselkedés az, amivel biztonságban tudhatod magad!

1. Gyors járás

A gyors járás az ideges ember jellemzője. Az ilyen ember mindig aggódik valami miatt és figyelmetlen a környezetére nézve. Ezért válhat belőle könnyű célpont. Jobb, ha átlagos tempóban járkálsz, vagy csak kicsivel gyorsabban, mint a többi ember a járdán. Legyél fókuszált, éber és nyugodt.

2. Lépéshossz

Az emberek általában kisebbeket lépnek, amikor bicegnek, mert például valamilyen sérülésük van. Sebezhetőbbek és nem tudnának ellenállni egy támadás esetén.

3. Bizonytalan járás

Ha elveszted az egyensúlyod, ha az út egyik és másik oldala között cikázva gyalogolsz, akkor bizonytalannak tűnik a járásod. A karjaid és a lábaid mozgásának szinkronban kell lenniük egymással, a járásodnak pedig egyenletesnek kell lennie. Először a sarkadat tedd le, aztán a lábujjaidat.

4. Lomha mozgás

Amikor valaki lassan mozog vagy csoszog, annak a jele, hogy az energiája a nullához közelít. Az ilyen embert könnyű megtámadni, hiszen biztosan nem lesz ereje a védekezésre.

5. Görnyedt ember

A bűnözők a görnyedt embert egyenesen felhívásnak tekintik, hiszen a hajlott hát gyenge vagy félénk személyre utal. Ha kihúzod a hátad és felemeled az állad, a bűnözők el fognak kerülni.

6. Foglalt kezek

A zsebtolvajok számára azok a nők a legkönnyebb célpontok, akiknek a kezében táskák vagy a telefonjuk van. Ha gyaloglás közben a kezeidet zsebre teszed, előnyt adsz a támadónak, hiszen az első pillanat a legfontosabb.

7. Szemkontaktus hiánya

A meglepetés ereje a bűnözők legnagyobb fegyvere. A potenciális áldozatnak nem szabad látnia a támadóját. Ezért megvédheted magad, ha egyenesen az emberek szemébe nézel, tudtukra adva, hogy látod őket.

8. Fülhallgató

Aki nem hallja a körülötte lévő hangokat, az elszakad az őt körülvevő valóságtól. Könnyebb lesz hátulról megtámadni, hiszen az illető nem fog felfigyelni a bűnöző közeledésére. Hogy ezt elkerüld, olyan hangerőt állíts be, ami nem akadályozza meg, hogy az utca zaját is halld.

A kutatók szerint a bűnözők leginkább attól tartanak, hogy megsérülnek vagy elkapják őket. Ezért mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a zajongást és a feltűnést. A legjobb, amit tehetünk, hogy elhitetjük velük, nem lennénk könnyű célpontok, és képesek vagyunk a védekezésre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét