8 veszélyes telefonos alkalmazás, amit jobb, ha azonnal törölsz

0

Nem titok, hogy egyes alkalmazások egyenesen zabálják a tárhelyet vagy az akkumulátort a telefonon. Vannak, melyek észrevétlenül lehúznak pénzzel, vagy megosztják személyes adatainkat. Nap mint nap tucatnyi veszélyes alkalmazás jelenik meg, melyeket még a Google Play és az App Store sem tud kiszűrni azonnal. A telefonod és a személyes adataid védelme ezért a te kezedben van.

A következő alkalmazásoktól jobb, ha rögtön megszabadulsz!

1. Ingyenes játékok

A játékfejlesztés nagyon sok erőfeszítést és pénzt igényel, ezért ha ingyenes játékot találsz, tartsd észben, hogy a fejlesztői valószínűleg rengeteg hirdetést helyeztek el az alkalmazásban, de az is lehet, hogy adathalászok. Ha játékot szeretnél letölteni, győződj meg róla, hogy széles körben ismert alkalmazásról van szó vagy olvasd el a felhasználási feltételeket.

2. Gyorstöltő alkalmazások

Megszámlálhatatlan alkalmazás kecsegtet azzal az ígérettel, hogy felgyorsítja a telefon töltődését. Valójában azonban semmi nem képes erre. Ezek az alkalmazások csupán átverések, véget nem érő hirdetésekkel, melyek gyakran zárolt képernyőn is megjelennek.

3. Wi-Fi alkalmazások

Légy óvatos azokkal az alkalmazásokkal, melyek Wi-Fi hotspotok lelőhelyeit mutatják, ingyenes Wi-Fi-t ígérnek és a hálózat védelmét. Rájöttek, hogy közülük néhány ellopja a személyes adatokat, köztük hitelkártya információkat is.

4. Ismeretlen fejlesztőktől származó zenelejátszók

Amellett, hogy rendkívül leterhelik az akkumulátort, a róluk lementett zenék még a tárhelyet is elhasználják, valamint hirdetésekkel árasztják el a telefonodat. Azért is veszélyesek lehetnek, mert beépített vírusokat tartalmazhatnak és olyan kódokat, melyekkel ellopják a személyes adataidat.

5. Nyomkövető alkalmazások

Azok az alkalmazások, melyek hozzáférnek a tartózkodási helyedhez, nemcsak lerövidítik az akkumulátor élettartamát, de felhasználhatják a személyes adataidat is. A navigációs alkalmazások, az olyan játékok, mint a Pokémon Go, de még egyes közösségi oldalak alkalmazásai is követik a tartózkodási helyedet. Szánj néhány percet rá és nézd végig, hogy melyik alkalmazásod fér hozzá a tartózkodási helyedhez. A szükségteleneket pedig töröld. A használt alkalmazásaidnál is letilthatod az ehhez való hozzáférést.

6. Személyes adatokkal kapcsolatos visszaélés

Sok olyan alkalmazás van, melyek hozzáférést kérnek a telefonszámodhoz, a kontaktjaidhoz, az üzeneteidhez, fotóidhoz, tartózkodási helyedhez. A legnépszerűbb közösségi oldalak alkalmazásai úgy férnek hozzá a személyes adataidhoz, hogy nem is tudsz róla. Ezért légy nagyon figyelmes, mikor új alkalmazást töltesz le! Hogy mire adsz engedélyt, azt a telefon beállításaiban szabályozhatod.

7. Beépített böngészők

A beépített böngészők már eleve rajta vannak a telefonon és néha automatikusan megnyílnak, mikor egy linkre kattintasz. Ezek a programok nem garantálják a személyes adatok védelmét és a vírus elleni védelmet sem, ezenkívül jelentősen lelassítják a telefon operációs rendszerét.

8. Felesleges alkalmazások

Valljuk be, mindenki telefonján van olyan alkalmazás, amit már jó ideje nem nyitott meg, amiről rögtön letöltés után el is feledkezett. Ha túl sok alkalmazás van a telefonodon, az nagyban lerövidíti az akkumulátor élettartamát, lassítja az operációs rendszert, és egyébként is nagyon idegesítő. Amelyiket nem használod, azt legjobb, ha ki is törlöd!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét