8 trükk, amivel megóvhatod az autódat a tolvajoktól

0
172

Kövess a Facebookon!


Valószínűleg hallottál már a GPS-nyomkövetőkről, kormányzárról és más szokásos lopásgátló módszerekről. De ha mindenre szeretnél felkészülni, még több módszert érdemes megismerned, hogy az autód kevésbé legyen vonzó a tolvajok számára. Jó, ha tudod, hogy melyek a lopás legtipikusabb technikái, és milyen jelek utalnak arra, hogy valaki el akarja lopni az autódat.

1. Jelöld meg a visszapillantó tükröt.

A szélvédőkön, az ablakokon és a tükrökön is fel lehet tüntetni az autó alvázszámát. Ez a szolgáltatás nem kerül sokba, mégis jelentősen csökkenti a lopás esélyét, a tolvajnak ugyanis sok pénzébe fog kerülni, hogy lecserélje az alvázszámmal ellátott üveget, ez pedig csökkenti a hasznát.

2. Tégy bébiőrt az autóba.

Szokatlan lopásgátló eszköz, de nagyon hasznos lehet, ha hallasz mindent, ami az autóban történik. A tolvajok nem tudják észrevétlenül kinyitni az autó ajtaját, és feltűnés nélkül beindítani a motort.

Egy jól látható helyen elhelyezett kamera nagy visszatartó erő a tolvajok számára. Sokkal egyszerűbb ellopni egy olyan autót, amiben nincs ilyen megfigyelő eszköz.

Az is jó megoldás, ha nagyon hangos szirénát teszel a kocsiba, ami a legkisebb mozgásra is megszólal:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PL-Autotek limited (@pl_autotek) által megosztott bejegyzés,

3. Rejtsd el a régi telefonodat az autóban.

Ha tudod, hogy egy ismeretlen helyen kell hagynod az autódat, és nem vagy meggyőződve róla, hogy ott biztonságban lesz, hagyd benne a régi telefonodat vagy tabletedet bekapcsolva. Ne felejtsd el szinkronizálni a Google fiókoddal előtte. Ha szeretnéd tudni, hol van az autód, a “Találd meg a telefonom” funkció kevesebb mint 1 perc alatt elvégzi ezt, feltéve, hogy van internet kapcsolat.

4. Parkoláskor fordítsd az autó kerekét a járdaszegély felé.

A rendőrök tanácsolják, hogy mikor leparkolsz, mindig fordítsd a járdaszegély felé az autó kerekét. Ez megnehezíti, hogy a vontatót használó tolvajok el tudják lopni az autót.
De az összes tolvajnak plusz manőverre lesz szüksége, hogy a kifelé fordított kereket egyenesbe hozza, ez pedig időt vesz igénybe, tehát csökkenti az érdeklődést az autó iránt.

5. Tartsd a kulcsaidat alufóliába csomagolva.

Sok tolvaj használ az autók ellopásához olyan készülékeket, amik képesek jeleket befogni. Például ha egy autó egy ház garázsában vagy egy több emeletes épület ablakai alatt parkol, a kulcsok elérhetők ezekről az eszközökről. A tolvajok könnyen befogják a jelet úgy, hogy a tulajdonos ebből semmit nem vesz észre. Szakértők szerint úgy védheted meg magad ezektől a relétámadásoktól, ha valami fémeset használsz, mert a fém blokkolja a jeleket.

Ahelyett, hogy a kulcsokat a bejárati ajtó közelében tartod, jobb, ha inkább:

 • alufóliába csomagolod,
 • beteszed a hűtőbe,
 • a mikróban tartod,
 • olyan tartóba teszed, ami blokkolja a jelet.

Alább azt láthatod, mennyire könnyű jelet fogni egy autó ellopásához. Nem tart tovább 20 másodpercnél.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

KeyArmour.co.uk (@keyarmouruk) által megosztott bejegyzés,

6. Légy tisztában a tipikus autólopási trükkökkel.

Kisebb baleset: Az a célja, hogy összezavarja a sofőrt, és amíg ő sokkban van, ellopják az autóját. Ezért a tolvaj óvatosan belemegy az autóba, de csak annyira, hogy ne tegyen benne komolyabb kárt. Mikor ilyen koccanás történik, akkor is légy figyelmes! Zárd be az ablakokat és az ajtókat, majd hívd a rendőrséget. Az autó ajtaja ne maradjon nyitva, és próbálj higgadt maradni.
Ez így néz ki a valóságban:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Road Rage (@roadrageusa) által megosztott bejegyzés,

Figyelemelterelés: A visszapillantóra ragasztott papír, a kerék fölé tett műanyagpalack, a kipufogóhoz kötött konzervdoboz mind azt a célt szolgálják, hogy a sofőr kiszálljon az autóból. A tolvaj eljátszhatja, hogy csupán segíteni akar neked azzal, hogy szól, hogy valami van az autódon, közben pedig ellopja a kocsidat.

7. Ne könnyítsd meg a tolvaj dolgát.

A statisztikák szerint autót leggyakrabban nyilvános parkolókból, benzinkutakról és bankautomaták közeléből lopnak el. A rendőrök a következőket javasolják:

 • Nézz be az autóba és az autó alá is, mielőtt beleülsz.
 • Ne utazz egyedül, főleg éjszaka.
 • Bízz az ösztöneidben, ha valami rosszat sejtesz, menj el onnan.
 • Hajts a középső sávban.
 • Ha látod, hogy egy gyanús alak közelít feléd, óvatosan hajts el.
 • Ne állj meg idegeneknek segíteni.
 • Ha megállsz, hagyj elég helyet egy megforduláshoz.

Sose hagyd a kulcsokat a bejárati ajtó közelében, mert a tolvajoknak megvannak a módszereik, hogy megszerezzék, aztán ellopják az autódat:

8. Tereld el a figyelmet.

Jó megoldás lehet, hogy a GPS-nyomkövetőt az autódban valami szokatlan helyre szereled fel, és mellé kormányzárat is használsz. Ez összezavarja a tolvajt, hiszen miután sikerült legyőznie egy akadályt, nem fog újabb lopásgátló eszköz után keresgélni az autóban.
Vannak esetek, amikor ez a módszer bizonyítottan bevált. Az autó 24 órán belül visszakerült a tulajdonosához.

BÓNUSZ: Honnan lehet tudni, hogy egy autót el akarnak lopni?

 • Furcsa telefonhívások. Ha egy vállalkozás nevében arról érdeklődnek nálad, hogy milyen riasztórendszer, zár vagy más lopásgátló van beszerelve az autódba, sose válaszolj a kérdésekre. A tolvajok szeretnék kipuhatolni, hogy mivel véded az autódat, és hogy annak a rendszernek mik az előnyei és a hátrányai.
 • A riasztód a megszokottól eltérően működik. Ha nem tudod bezárni az autót egy nyilvános helyen, lehet, hogy valaki blokkolja a jelet. A legjobb, ha elhajtasz onnan.
 • Este bezárva hagyod az autót a ház előtt, reggel pedig nyitva találod. A riasztó átkódolása nem segít. A legjobb, ha felszerelsz egy kamerát.
 • Valaki erőszakosan segítséget kér tőled. Ez a tolvajok egyik legegyszerűbb módszere. Bármit megtesznek azért, hogy a sofőrt kicsalják az autóból. A tolvaj lehet egy jól öltözött férfi gyerekekkel vagy egy portásnak vagy biztonsági őrnek látszó illető is. Bárki. Egy centinél jobban ne húzd le az ablakot senkinek, és sose hagyd el az autót. Még akkor se, ha az utcán dolgozó munkások 17. századi érméket ajánlanak neked, amiket az építkezésen találtak. Minden esetben a biztonságod legyen az első!

Az autólopás olyan esemény, amire senki sem tud maximálisan felkészülni, de ezekkel a tippekkel talán csökkentheted az esélyét.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét