8 szülői hiba, ami kihathat a gyermek felnőtt életére is

0

Egy felelős szülő mindent megtesz annak érdekében, hogy boldog és sikeres felnőttet neveljen a gyermekéből. De ez nem mindig sikerül. A szülői hibák hatására a gyerek elkezdheti elemezni a körülötte történő eseményeket, és kialakíthat egy olyan világnézetet, aminek a jövőjére is hatása lesz.

A következő hibákat ne kövesd el a gyereknevelésben.

8. Nem mutatod ki, hogy szereted.

A kisgyerekeknek az anyukájuk és az apukájuk a legfontosabb az egész világon. Mi történik, ha nem érzik az ő szeretetüket?

  • Az önértékelésükön esik csorba, és nem fogják szeretni önmagukat. Felnőttként emiatt sokan plasztikai műtétekhez folyamodnak, hogy így változtassák meg magukat.
  • Mások majd a saját gyerekeiket halmozzák el szeretettel, ez átfordul teljes kontrollba, amitől az ő gyermekük is boldogtalan lesz.

7. Mindent megpróbálsz irányítani.

Miért kellene a szülőknek folytonos kontroll nélküli kapcsolatot kialakítaniuk a gyermekükkel? A szülők gyakran elfelejtik, hogy a gyerekük már nem csecsemő, és mindent megcsinálnak helyette. Ezek a gyerekek érzelmileg sosem nőnek fel, és később párkapcsolati problémáik lesznek.

  • Később is azt fogják gondolni, hogy az egész világ körülöttük forog. Képtelenek lesznek egészséges párkapcsolatot kialakítani, mivel nem tudnak önállóan döntéseket hozni, csak magukra gondolnak, ez a hozzáállás pedig konfliktust generál.

6. Nem biztatod a gyereket, hogy saját döntéseket hozzon.

Ha a szülők hoznak döntéseket a gyerekek helyett, azzal akadályozzák az önállóvá válásukat. Minden gyereknek meg kell adni a jogot a választáshoz (természetesen az életkorának megfelelően, és támogatva őt).

  • A döntésképtelenség képtelenné tesz a problémák megoldására is. Az ilyen gyerekeknek felnőttként ezért folyamatosan segítséget kell majd kérniük. Nehezen fogják megtalálni a helyüket a világban, mert azt sem fogják tudni, hogy mit akarnak.

5. Állandóan veszekedtek körülötte.

Ha a szülők folyamatosan veszekednek, a gyerekek azt hihetik, hogy ez miattuk van. Nem értik, hogy mi folyik körülöttük, és bűnösnek fogják érezni magukat.

  • Az ilyen emberek általában próbálják elkerülni a konfliktusokat vagy éppen ellenkezőleg, erőszakossá válnak másokkal szemben. A lányok tudat alatt állandóan próbálják megmutatni a férfiaknak, hogy ők az erősebbek, a fiúk pedig a későbbiekben az apjuk viselkedését másolják majd. Általában tudják, hogy amit tesznek, az rossz, emiatt sokszor függőségekbe menekülnek.

4. Lehetetlen elvárásaid vannak vele szemben.

A gyerekek bíznak a felnőttekben, különösen a szüleikben. Küzdenek azért, hogy megtegyenek mindent, amit mondanak nekik. Amikor nem sikerül, vesztesnek érzik magukat, akik nem érdemlik meg, hogy szeressék őket.

  • Az ilyen emberekkel szinte lehetetlen együtt élni. Mindig csak a sikerre fognak fókuszálni. Ha nem sikerül elérniük a céljaikat, boldogtalanná, de akár depresszióssá is válhatnak. Ezek az emberek általában megpróbálják megakadályozni a családtagjaikat is a boldogságban.

3. Hozzászoktatod az elkényelmesedéshez.

Szabályozni a gyerekek vágyait sajnos elterjedt jelenség. A szülők gyakran megmondják, hogy menjenek, és nézzenek tévét vagy vonuljanak el játszani, csakhogy ne zavarják őket. Ha ez néha-néha előfordul, azzal semmi baj nincs, de nem szabad rendszeressé válnia. Minden szülő célja egy olyan gyerek felnevelése, aki képes önállóan boldogulni a világban, képes egyedül döntéseket hozni, a saját értékrendjének és igényeinek megfelelően cselekedni.

  • Az ilyen emberek általában nem tudnak normális, független felnőtt életet élni. Nincsenek tisztában a saját vágyaikkal, ez az egészségükre is kihat, és gyakran függőségeket okoz.

2. Apaként nem figyelsz eléggé a gyerekre.

Az apai figyelem hiánya mind a lányok, mind a fiúk felnőtt életére hatással lesz. Általában olyan családokban fordul elő, ahol az apa csak jelen van, de nem foglalkozik a gyerekeivel. A gyerekek bátorsága és személyes fejlődése az apán múlik. Mi van akkor, ha nem kapnak tőlük elég figyelmet?

  • Fiúk esetében megvan az esélye, hogy ugyanúgy fognak viselkedni, ahogyan az apjuk. A lányoknál általában nehezen megy a párkapcsolat kialakítása, hiszen olyan férfit választanak, amilyen az apjuk volt. Boldog családot akarnak, de a gyermekkori tapasztalataik miatt mindig gyanakvóak lesznek a férfiakkal szemben.

1. Lekicsinyled a gyerek érzéseit.

A gyerekek néha olyan dolgok miatt lesznek dühösek, melyek a felnőtt számára butaságnak tűnnek. Támogatás helyett ilyenkor minősítést kapnak, például azt, hogy “Ez nem helyes viselkedés.”, “A fiúk nem sírnak.” Ezzel a szülők lekicsinylik a gyerekek érzéseit.

  • Az ember minél jobban megérti és tudja kezelni az érzéseit, annál rugalmasabb a személyisége. Ez pedig nagyon fontos a döntéshozatalban. Felnőttként ezek az emberek nem képesek megosztani másokkal az érzéseiket, és addig nyomják el őket, amíg egyszer csak ki nem robban belőlük.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét