8 rejtett pszichés probléma, amit a rendetlen otthon elárulhat rólunk

0

Talán utálod, talán a legjobb kikapcsolódás számodra a házimunka. Hogy valaki hogyan mosogat vagy hol tárolja a ruháit, sokat elárulhat a jelleméről. Ha több figyelmet fordítasz az otthonod rendben tartására, sokat megtudhatsz a saját személyiségedről is. Ha először lépsz be valaki otthonába, az ott uralkodó állapotok máris értékes információk birtokába juttathatnak.

Lássuk, milyen pszichés okok rejtőzhetnek a rendetlenség mögött!

1. Minden felesleges holmit a fiókokba, szekrényekbe, dobozokba rejt el.

Első ránézésre az ilyen ember otthona makulátlannak tűnik. A padló tiszta, a könyvek rendben sorakoznak a polcokon, a tapéta divatos. De ha kihúzod az egyik fiókot a konyhában vagy belenézel a szekrénybe, használhatatlan vackokat találsz.

A külsőségek fontosak mindannyiunknak, de számukra még fontosabbak. Ők azok, akik szeretik a legjobb oldalukat mutatni, és sok mindent elsősorban azért tesznek, hogy lenyűgözzenek másokat. Inkább elrejtik a régi, használhatatlan dolgaikat, ahelyett, hogy kidobnák őket. Számukra fontosabb, hogy a lakás szép legyen, mintsem hogy rendes és tiszta.

2. Ráférne az otthonára a felújítás.

Vannak, akik éveken át élnek olyan lakásban, ahol csöpög a csap, foltos a tapéta, és ahol a holmijuk csak dobozokban fér el, mert nem hajlandóak bútorokra pénzt kiadni. Ők általában ideiglenes szálláshelyként tekintenek a lakásukra, mintha a költözés folyamatosan tervben lenne, például külföldi munka vagy egy örökség miatt, vagy arra számítanak, hogy az életük valahogyan változni fog.

Előfordul azonban, hogy semmilyen változás nem következik be, és az ideiglenesnek tekintett otthonukban évtizedeket élnek le. Pszichológiai szempontból az ilyen emberek hajlamosak a jövőben élni, amit rózsaszínben látnak. A jelent úgy élik meg, mint átmeneti kényelmetlenséget, amit el kell viselniük még egy darabig. Viszont semmilyen tervük nincs arra nézve, hogy a dolgok miként fognak majd változni. Csak folyamatosan reménykednek a külső segítségben, ami majd megváltoztatja a helyzetüket.

3. Rendetlen a helyiség, ahol dolgozik.

Pszichológiai szempontból a lakásban az egyik legárulkodóbb jel a dolgozósarok állapota. Vannak, akik a fontos iratokat mappákban, a mappákat pedig a polcokon tárolják. Másoknál viszont óriási a káosz a papírok között. Az iratok, tollak és egyebek csak úgy hevernek az asztalon, és mindent beborít a por. Ez éretlenségre és túlzott önbecsülésre vall.

Ha az íróasztalod rendetlen, attól még tudsz rajta dolgozni, ez nem feltétlenül jelent problémát. A rendetlen dolgozósarok sokszor a kreatív, újító személyiségtípus jellemzője.

Ha nemcsak a laptopon dolgozol, hanem mellette egyéb tevékenységet is végzel az asztalon, például rajzolsz, akkor nagy valószínűséggel nincs mindig makulátlan tisztaság.

4. Tele van a mosogató, a szennyes és a szemetes.

Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy kifejezetten szeretnek takarítani. De vannak, akik nagyon utálják. Inkább az erkélyen gyűjtik a szemetet, csak ne kelljen levinni, a mosogatóban pedig addig halmozzák a koszos edényeket, míg már nem lesz egyetlen tiszta sem, amiből ehetnének.

A halogatás nagyon sok ember életét megnehezíti. Ez gyakran a mindennapokban mutatkozik meg. Pedig logikusabb volna rendszeresen kevesebb házimunkákat elvégezni, mint egyszerre rengeteget. Mégis sok ember kifogásokat keres, például azt, hogy nincs ideje most erre, majd holnap megcsinálja. Ha észreveszed magadon, hogy elkezdted halogatni a dolgokat, próbálj meg egyszerre kevesebb házimunkát elvégezni. Rögtön evés után mosogasd el az edényeket, mindennap vidd ki a szemetet. Így szokásokat tudsz kialakítani, amelyek megkönnyítik az életed. Hasonló szokásokra az élet olyan fontos területein is szükség van, mint a munka vagy az emberi kapcsolatok.

5. A lakása azt az érzést kelti, mintha senki sem élne benne.

Egyeseknek az otthona úgy néz ki, mintha csak aludni járnának oda. Talán tiszta, de alig van benne bútor, és szinte nincsenek is edényeik. Nem ritka, hogy hiányzik a lakásból a tűzhely, a hűtő vagy más alapvető felszerelés. Általában a diákok élnek így, akik tényleg nagyon kevés időt töltenek otthon.

Az idősebbek általában szeretik a komfortot és rendet az életükben és az otthonukban. Ha egy felnőtt ember lakása szinte üresnek tűnik, miközben sok időt tölt benne, annak pszichés okai lehetnek. Az egyik az éretlenség: hiába felnőtt, még mindig másvalakire vár, aki majd rendbe teszi a lakást. Például egy párra, aki otthont varázsol belőle.

6. A konyhájában halmokban állnak a mosatlan edények.

A konyhának kellene az egyik legtisztább helyiségnek lennie a lakásban, hiszen itt főzünk és itt eszünk. A zsíros edények, a mosatlan kávéscsészék, az el nem takarított ételmaradékok azonban gusztustalanná teszik, és az egészségre is veszélyesek lehetnek. A biztonság miatt még azok is megpróbálják gyakrabban takarítani a konyhát, akiket kiver a víz a házimunkától. Egyeseket viszont még a koszos konyha látványa sem zavarja.

Ebben nem kizárólag a lustaság játszhat szerepet. Sok tanulmány bizonyítja, hogy a rendetlen, piszkos otthon gyakran a depresszió egyik jele. A depressziós embernek nincs ereje rendet tenni és takarítani, nem is érzi, hogy ez annyira fontos volna, és gyakran azt gondolja, hogy nem is érdemli meg, hogy tiszta helyen éljen. Viszont azt is kimutatták, hogy a rendszeres takarítás és rendrakás javítja a kedélyállapotot, és segít a depresszió elleni küzdelemben.

7. Piszkos a fürdőszobája.

A sampon és tusfürdő reklámokban kizárólag olyan fürdőszobákat látunk, ahol az ember az összes gondját elfelejtheti, ahol igazán tud relaxálni. És ilyennek is kellene lennie minden fürdőszobának: olyan helyiségnek, ahol az illatok, az olajok kényeztetnek, kikapcsolnak, felfrissítenek.

A fürdőszoba elárulhatja a tulajdonosáról, hogy mennyi figyelmet fordít a testére és a mentális kikapcsolódásra. A tiszta fürdőszoba azt mutatja, hogy rendszeresen használják. A tusfürdők, a jó minőségű fogkrémek, a hajápolók és a kozmetikumok jelzik, hogy az illető törődik saját magával. Ha csupán egy borotva és egy darab maradék szappan árulkodik arról, hogy valaki használja azt a fürdőszobát, az nem jelenti, hogy az a személy depressziós. Sokkal inkább azt, hogy stresszes életet él, és nincs ideje foglalkozni magával.

8. Túl sok holmija van.

Vannak, akik nagyon nehezen tudnak megválni a tárgyaktól. Biztosan te is ismersz olyan embert vagy embereket, akik régi bútorokat tárolnak az erkélyen, olyan teáskészletet őriznek, amiből már senki sem szokott inni, és egyéb, használaton kívüli holmikat tesznek el.

Legjobb esetben az ilyen emberek konzervatív személyiségek, akik nem akarnak változtatni a dolgokon, sőt szeretnének elbújni a változás elől. A legrosszabb esetben folyamatosan hordják haza a haszontalan holmikat. Ilyenkor kényszeres viselkedésről van szó, az ilyen ember nem tudja abbahagyni a gyűjtögetést.

BÓNUSZ: Túl tiszta a lakása.

Sokan nem bánják, ha a teljes szabadidejüket a takarítás tölti ki. Azzal természetesen nincs gond, hogy valaki szereti a tiszta, rendezett környezetet maga körül, de ha túl nagy figyelmet fordít a takarításra, az már problémákat jelezhet. Az ilyen emberek többnyire nem szeretnek vendégeket fogadni, hátha eltörnek valamit, vagy tönkreteszik otthonának tökéletes rendjét.

Az ilyesfajta viselkedés a tökéletességre törekvést és az apró dolgokhoz való ragaszkodást mutatja. Ha azért takarítja valaki folyamatosan a lakását, mert fél a piszoktól és a kórokozóktól, akkor már szorongásról beszélhetünk. Időnként a takarítás segít oldani ezt, eltereli a figyelmet a kellemetlen gondolatokról, ezért takarít az illető ilyen gyakran.

Számos kutatás eredménye támasztja alá, hogy a rendszeres takarítás és a napi szintű házimunka segít a koncentrációs zavarok kezelésében, növeli a felelősségérzetet, boldogabbá és magabiztosabbá tesz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét