8 pszichológiai trükk, hogy az emberek azonnal megkedveljenek

0

A bizalom trükkös dolog. Az agyunknak kevesebb mint 1 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, hihetünk-e valakinek vagy sem. Azonban ha ezek a döntések mindig helyesek lennének, nem lennének válások, elrontott barátságok vagy megcsalások. Ezért hajlamosak az emberek a gyanakvásra, és ezért nem nem bíznak meg azonnal bárkiben, akivel éppen találkoznak.

Ha szeretnél valakinél jó pontokat szeretni, íme néhány bevált módszer. Kigyűjtöttük a legérdekesebb tippeket, amivel elérheted, hogy higgyenek neked.

8. Mutasd, hogy kedveled őt.

Hallottál már a “szeretet kölcsönösségének” jelenségéről? Ez azt mutatja, hogy az emberek kedvelik azokat, akik őket is kedvelik. Az emberek érzik mások szeretetét és támogatását, és az érzés, hogy szimpatikus vagy egy másik ember számára, kivételes. Tehát ha szeretnél valakit megnyerni, légy pozitív, és jó eséllyel viszonozni fogják a szeretet.

7. Öntsd ki a kávéd.

Ez a tanács különösnek tűnhet. Miért tegyük tönkre az első benyomást ügyetlenkedéssel? Azért, mert számos tanulmány bizonyítja, hogy sebezhetőségünk felfedésével növeljük vonzerőnket és szavahihetőségünket.

De van 2 fontos tény, amit nem szabad elfelejteni. Mielőtt elmesélsz egy rossz viccet vagy elejtesz egy tollat, bizonyosodj meg róla, hogy a partnered ismeri a képességeidet és hitelesnek tart. Ne úgy próbáld magad sebezhetőnek mutatni, hogy megkérdőjelezhetővé váljon a hírneved. Például pszichiáterek tudnak úgy bizalmat kiépíteni, hogy kiöntik a kávéjukat és azt mondják, hogy “mindig kicsit ügyetlen voltam”, azonban sebészek nem tehetik meg ugyanezt.

6. Kérj bocsánatot szélsőségbe menően.

Egy másik, gyakran elfelejtett módszer a bizalom kiépítésére a bocsánatkérés. Kutatások kimutatták, hogy ez akkor működik, ha nyilvánvalóan nem te vagy a hibás. Például, ha azt mondod, hogy “sajnálom, hogy esik”, azzal kifejezheted együttérzésedet. Azzal, hogy ezt megfogalmazod, jelentősen növeled a beléd vetett bizalmat.

5. Viselkedj úgy, mint egy majom.

Nem, ez nem azt jelenti, hogy sok banánt kell enned vagy fákon kell ugrálnod. Ez a másik arckifejezésének, gesztusainak, beszédmintáinak vagy viselkedésének utánozásáról szól. A technikát visszatükrözésnek hívják, és tényleg működik.

Egy tanulmány említi például, hogy egy pincérnő több borravalót kapott, amikor az étteremben lévő vendégeket utánozta. Több kutatás is említi, hogy villámrandevúk során a férfiak kedvezőbben értékelték azokat a nőket, akik ismételték partnereik verbális és nonverbális viselkedését. Ha használod ezt a módszert, ne felejtsd el, hogy csak a pozitív motívumokat tükrözd. Jobb nem ismételni olyan mozdulatokat, mint a például az elfordulás.

4. Mondj el egy titkot.

Megnyílni egy másik ember előtt talán az egyik leglenyűgözőbb megközelítés. Emlékszel az érzésre, amit akkor éltél át, amikor izgalommal, remegő hanggal először beszéltél egy fontos dologról? Amikor bizalmas információt osztasz meg másokkal, akkor ők közelebb kerülnek hozzád. Ez azt jelenti, hogy ők is bízhatnak rád titkokat.

És ez is egy tudományosan bizonyított tény. Néhány oktatási intézmény által vezetett kutatás kimutatta, hogy azok a diákok, akik személyes kérdéseket tettek fel egymásnak, szorosabb kapcsolatot alakítottak ki, mint azok, akik nem osztottak egymással meg bizalmas információt.

3. Figyelj a beszédtempóra.

Szakértők megerősítették, hogy a beszéd megfelelő sebessége hozzájárulhat a bizalom kiépítéséhez, és ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani partnerünk érdeklődését. Nem lenne helyes azt tanácsolni, hogy válassz egy sebességet, és mindig aszerint beszélj, mert minden szituációnak megvan a saját üteme. Például a gyors beszéd sürgősségre, izgalomra vagy szenvedélyre utalhat, míg a lassú tempó segít a fontosságra, egy adott pont lényegességére vagy egy új ötlet bemutatására fókuszálni.

2. Érj hozzá.

Az érintés szintén hatásos katalizátor lehet a bizalomépítés során. Számos érdekes – és néha provokatív – tanulmány bizonyítja az érintés hatékonyságát. Egy vonzó férfi fiatal nők telefonszámát kérte el az utcán, és néhányukat meg is érintette. Azok közül, akiket megérintett a férfi, a nők 19%-a adta meg a telefonszámát, és csak 10% azok közül, akiket nem érintett meg.

Mindig tartsd szem előtt a társadalmi és kulturális szabályokat. A pozitív hatások kevésbé valószínűek, ha megsérted a személyes határokat.

1. Minden róla szóljon.

Az én felfüggesztése talán a legnehezebb módja a bizalom megszerzésének. Ebben a megközelítésben a másik személy szükségleteire, akaratára, valóság észlelésére kell fókuszálnod a saját nézeteid helyett. Legtöbbször, amikor két ember beszélget, az egyik türelmesen várja, hogy a másik befejezze a történetet, amit mesél, majd a másik fél is elmondja a saját történetét a témához kapcsolódóan, megkísérelve egy jobb és érdekesebb sztorit.

A következő találkozás során próbálj meg ne saját magadra és a történetedre koncentrálni, hanem kérdezz, és mutass érdeklődést a másik iránt. Bízunk benne, hogy elégedett leszel az eredménnyel.

Nehezen boldogulsz az emberekkel? Melyik módszert próbálnád ki először?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét