8 pszichológiai trükk, ami bárkinél működhet

0

A siker kulcsa, hogy higgy magadban. Sok könyv és film szól erről, de a valóság azt mutatja, hogy legtöbbször nem csak magabiztosságra van szükségünk. A fegyelmezettség, a jó kommunikációs készség szintén fontosak. Sajnos ezekkel a képességekkel csak kevesen rendelkeznek.

A kemény munka és a siker mindig kéz a kézben járnak. Hogy céljaidat könnyebben elérhesd, alkalmazd a következő pszichológiai trükköket.

8. Az újszerűség hatása

Mindenki tudja, hogy a leginkább egy beszélgetés utolsó szakaszára emlékszünk, nem pedig a beszélgetés egészére. De ez nem csak a párbeszédekre igaz. Ha fontos állásinterjún veszel részt, ahova másokkal együtt pályázol, előnyödre válhat, ha elsőnek vagy utolsónak mész be. Így nagyobb az esélye annak, hogy az interjúztató fog rád emlékezni és fel is vesz.

7. Utánzás

Leutánozni egy olyan ember viselkedését, akivé válni szeretnél, jó módszer arra, hogy tényleg olyanná is válj. Ugyanúgy működik, mint a placebo: ha elhiteted magaddal, hogy bizonyos jellemvonásokkal rendelkezel, akkor idővel valóban rendelkezni is fogsz velük. A legfontosabb dolog, hogy ezt a lehető leggyakrabban gyakorold. Ha csak havonta egyszer teszed, nem fog működni.

Ugyanez igaz az érzelmekre is. Ha egy bizonyos hangulatba szeretnél kerülni, csinálj valami olyat, ami ehhez a hangulathoz kapcsolódik. Például, hogy jobb kedved legyen, kezdj el mosolyogni.

6. Mutass őszinte örömöt

Természetesen nem arról van szó, hogy vadidegeneket kellene ölelgetned. De ha széles mosollyal üdvözölsz másokat, előbb vagy utóbb ezt ők is viszonozni fogják. A trükk az, hogy ha pozitív érzelmeket használsz, azt az érzést kelted másokban, hogy örülsz a velük való találkozásnak. A másik majd visszamosolyog rád, és idővel tényleg elkezd kedvelni.

5. Beszélj a másodlagos kérdésekről

Képzeld el, hogy javasolsz valamit az értekezleten és szeretnéd, ha elfogadnák. Próbáld meg ne direkt módon a javaslatod alátámasztása felé vezetni a beszélgetést, hanem a megvalósulásának részleteiről beszélj. Például fákat szeretnél ültetni a környékre. Kérdezd meg, melyik fa tetszene jobban. Játszóteret akarsz a gyereknek? Beszélgess arról, hogy milyen anyagokból lenne a legjobb megépíteni. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy az emberek az ötletedet már kész tényként fogják kezelni, és egyet fognak érteni veled a megvalósításában.

4. Ne halogass olyasmit, amit úgyis muszáj megcsinálnod

A halogatás veszélyes dolog, mert a “később”-ből könnyen lehet “soha”. Van egy egyszerű trükk, amivel száműzheted a lustaságot: kezdj bele a dologba rögtön, mikor eszedbe jut. Tudat alatt mindig próbáljuk befejezni a dolgokat. Ezért ösztönözd magad arra, hogy nekiállj, és meglásd, később meg fogod köszönni magadnak! Ha nem is végzel vele teljesen, még mindig jobb, mintha bele se kezdtél volna.

3. Használj megfelelő motivációt

Frederick Herzberg pszichológus elmélete szerint az elégedetlenség és az elégedettség egy munkával kapcsolatban teljesen különböző tényezőkön múlik. A kellemes munkakörnyezet, a jó fizetés megléte természetesen lojálisabbá teszi az alkalmazottakat, de nem motiválja őket eléggé. Ha szeretnéd, hogy az alkalmazottad még hatékonyabban dolgozzon, nem elég a fizetését felemelni. Említsd meg neki a kollégái sikerét, tedd számára lehetővé a szakmai fejlődést, és tedd érdekesebbé a munkáját, amennyire csak lehetséges.

2. Használj csalit

A kereskedelemben nagyon népszerű trükk, de a mindennapokban is hasznát veheted. Az értékesítésben a legkevésbé jövedelmező ár a csali. Például látsz egy ajánlatot: egy kis pohár kávé 1 dollár, a nagyobb 1,50. A különbség a kettő között nem sok, ezért sokan a kisebb poharat fogják választani, mert az olcsóbb. De ha eléjük tárnak egy harmadik lehetőséget is, a kicsinél kétszer nagyobb pohár kávét, és nem 2 dollárért, hanem 1,75-ért, akkor a dolog máris megváltozik. A legmagasabb ár fog a legelőnyösebbnek tűnni. Használd ezt a trükköt, mikor valakitől szívességet kérsz vagy szeretnéd, hogy az ötletedet elfogadja.

1. Ne vonj le gyors következtetéseket

Túl gyorsan támogatni valakit egy vitában nem jó ötlet. Nyugodj meg, légy ésszerű és hallgasd meg mindkét fél véleményét. Maradj semleges, ezzel is kimutathatod, részrehajlás nélkül vagy képes elemezni a helyzetet. Az emberek ezt észre fogják venni, és még inkább elnyered a bizalmukat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét