8 ősi indiai trükk, ami képes javítani a mindennapi életedet

0

A ma elérhető rengeteg étrendkiegészítő, diéta és edzésprogram mellett néha nem árt visszatérni az alapokhoz. India számtalan holisztikus módszer hazája, ezért tökéletes példát nyújt ehhez. Az indiaiak megközelítése jóval hagyományosabb, és figyelembe veszi az egyedi sajátosságokat, hogy megtalálja az egyensúlyt test és lélek között.

Ha radikális változásra vágysz az életedben, vagy csak néhány egészséges szokást szeretnél elsajátítani, a következők a segítségedre lesznek, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból.

1. Tisztítsd a tested száraz keféléssel.

Ez az ősi technika abból áll, hogy egy természetes kefe segítségével radírozod a bőrt. Kezdd a bokáidnál, majd haladj felfelé, a szíved irányába hosszú, elnyújtott mozdulatokkal. Ezzel stimulálhatod a nyirokrendszert, hogy hatékonyabban eltávolítsa a méreganyagokat. Egyúttal leradírozhatod az elhalt hámsejteket és csökkentheted a narancsbőrt, a bőrödet pedig puhává varázsolhatod. Ettől a módszertől ráadásul ellazulhatsz egy hosszú, fárasztó nap után.

2. Töltsd fel a fűszerkészletedet.

A fűszerek jóval többet tudnak annál, mint pusztán ízesíteni az ételeinket. Gyógyító tulajdonságaik is vannak. A kurkumát érdemes kipróbálni gyulladások csökkentésére és a szív védelméhez, a gyömbér az emésztést segíti, a fahéj pedig a vércukrot szabályozza, míg a szegfűbors antibakteriális hatásaival segít legyőzni a fertőzéseket.

3. Kényeztesd magad különleges masszázzsal.

Ezt a különleges relaxációs módszert alkalmazhatod a feszült izomzat kezelésére. Ami egyedülállóvá teszi, az az, hogy kelt tésztából egy kört kell csinálni a test bizonyos pontján, majd meleg olajat önteni a közepébe, mintha egy kis medence lenne. A cél az, hogy az olaj táplálja a mélyebben lévő szöveteket.

4. Tartsd tisztán a szád.

A nyelv színe sokat elárul az egészségi állapotunkról. Ha észreveszed, hogy fehér, akkor jobb, ha kipróbálod ezt a módszert. Egy speciális, görbe eszköz kell hozzá, amivel a nyelvedet kaparhatod, hogy eltávolítsd a káros baktériumokat, megszüntesd a rossz leheletet és fokozd az ízlelőbimbók érzékenységét. Ez a nyelvkaparó – ami helyett akár egy egyszerű kanalat is használhatsz – ideális esetben rézből, aranyból vagy bronzból készül.

5. Végezz kellő mennyiségű fizikai gyakorlatot.

A mozgás pozitív hatásait mindannyian ismerjük, és tudjuk, hogy jó érzést kiváltó hormonokat szabadít fel. Ezek az endorfinok, melyeket a test a mozgást követően választ ki. Ám hajlamosak vagyunk túl sokat követelni a testünktől. Jobban oda kellene figyelni a túledzés tüneteire, és felére kellene csökkentenünk az edzések számát. Válassz könnyedebb mozgásformát, mint a jóga vagy a séta, de akár táncórákat is vehetsz. A tested biztosan hálás lesz érte.

6. Adj egy esélyt a meditálásnak.

Talán ez lehet az életedet leginkább megváltoztató szokás, amit magadévá tehetsz. A teljes jó közérzetünk a testünk és a lelkünk egyensúlyán múlik. Egyes tényezők, mint a stressz, az álmatlanság, a szorongás, negatívan hatnak a testünkre. Azonkívül, hogy kezelheted vele ezeket a tüneteket, a rendszeres meditálás az élethez való pozitív hozzáállást is elősegíti. Légy nyugodt, és meditálj!

7. Gyakorold a légzéstechnikákat.

A légzés a legelső és legutolsó dolog, amit teszünk az életünkben, pedig nem fordítunk rá figyelmet. A szabályozott légzés gyakorlása – a meditációval és a jógával együtt – a tökéletes hármas a gyógyuláshoz és az elégedettség érzéséhez. Ezek a légzőgyakorlatok növelik az energiát, segítenek relaxálni és a jelenre koncentrálni.

8. Próbáld ki ezt az ősi indiai módszert a gyönyörű hajért.

Bár olajat önteni a hajra elavult módszernek és maszatolásnak tűnhet, az olajok javítják a haj minőségét, textúráját, és növelik a sűrűségét. Hogy ez a módszer valóban működjön, fontos, hogy rendszeresen, heti 2-3 alkalommal csináld, mégpedig száraz hajon. Ha először próbálod, kövesd az alábbi lépéseket:

  • Néhány kanálnyi olajat tégy egy edénybe, és melegítsd fel.
  • Vékony rétegben öntsd a fejed búbjára, majd a tenyereddel finoman nyomkodd a hajadba 8-szor. Furcsán hangzik, de ezzel fokozhatod a vérkeringést a fejbőrben, és serkentheted a hajhagymák növekedését. Végül masszírozd át az egész fejedet.
  • Ezután önts egy kis olajat a fejed legmagasabb pontjára, és masszírozd át azt a részt.
  • A maradék olajat öntsd a fejbőrödre, és az ujjaiddal az egész fejedet masszírozd át körkörös mozdulatokkal.
  • Az olajat 1-2 órán át vagy akár egész éjszakára is fent hagyhatod. Mosd le, ha végeztél.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét