8 ok, amiért a szőrtelenítés elhagyása nem igénytelenség, lustaság vagy hanyagság

0
915

Az emberi testen körülbelül 5 millió szőrtüsző van. Ez óriási számnak tűnik, és még akár túlzásnak vagy feleslegesnek is, de igazából több bizalmat kellene beléjük fektetnünk. Lehet, hogy nem tudtad, de a szőr létezésének célja van: segít szabályozni a testhőt, és védi a testet a külső tényezőktől, például a kosztól. A szőr egy természetes dolog, és ennek tetejében még hasznos is. Akkor miért áldoznánk továbbra is pénzt és időt az eltávolítására, mindegy, hogy borotválásról, gyantázásról vagy más modern módszer használatáról van szó?

Nos, a válasz egyszerű. Nem kell ezt tenned. És hogy bizonyítsuk, végeztünk egy kis kutatást a szőr fontosságáról, illetve a modern szépségideálok követésének következményeiről.

1. A szőr akadályozza a baktériumok és más kórokozók átjutását.

Az első dolog, amit tudnod kell, hogy a gyantázás esztétikai kérdés, és semmi köze a higiéniához. A szőr nem okozz vagy súlyosbít semmilyen betegséget. Épp ellenkezőleg, véd az ilyenektől.

Vegyük például a felsőtesten, a karokon és a lábakon lévő szőrt. Ez csak az egyik módja annak, ahogy a test védi magát az ismeretlen fenyegetéstől, például a rovaroktól. A szőr tapintásérzékelő receptorokhoz kapcsolódik a bőrben, ami lehetővé teszi, hogy figyelmeztető eszközként működjön, mikor például egy légy vagy más parazita megpróbál élősködni rajtunk.

Az orrban lévő szőr kiszűri a baktériumokat, amiket az orrlyukakon keresztül lélegzünk be, így azok nem lesznek képesek elérni a tüdőt. A szeméremszőrzet véd a fertőzésektől és a betegségektől. Bizonyították, hogy azok az emberek, akik gyakrabban szőrtelenítenek, nagyobb veszélyben vannak a baktériumok, vírusok vagy más betegségek szempontjából.

2. Ez is védi a bőrt a naptól.

Az American Society for Photobiology által elvégzett tanulmány szerint a szőr véd a sugarak 2 típusa ellen, amikkel állandóan kapcsolatba kerülünk és amik nagyon károsnak bizonyulhatnak a bőrünk számára. Ezek az UVA- és az UVB-sugarak.

Attól függően, hogy milyen sűrű és vastag a szőröd, illetve hogy mennyi melanint termelsz, a szőr különböző mértékben véd meg. Minél sűrűbb, vastagabb és sötétebb, annál jobban véd. Ezért nem tudják a tudósok eléggé hangsúlyozni, hogy a testszőrzet egy fontos, természetes védőréteg a nap ellen, ami segít gátolni az UV-sugarak által kiváltott bőrrák különböző fajtáit. Azonban kérjük, vedd figyelembe, hogy ez nem azt jelenti, hogy ha nem szőrtelenítesz, akkor nem kell naptejet használnod.

3. Elkerülheted a benőtt szőrszálakat.

A benőtt szőrszálak gyakoribbak borotválás után, de epilálás után is megjelenhetnek, tehát függetlenek attól, hogy milyen szőrtelenítési technikát alkalmaztál. Igen, még a krémek és a gyantázás is ide tartoznak.

Hogy megértsd, hogy miről is van szó, tudnod kell, hogy hogyan képes egyáltalán befelé nőni egy szőrszál. Igazából ez egészen egyszerű. Amikor a szőrszál ismét elkezd nőni, de az elhalt hámsejtek eltömítik a szőrtüszőt, akkor azok arra késztetik, hogy oldalirányba nőjön, ahelyett, hogy felfelé nőne, ahogy az normális. Amikor ez megtörténik, a testünk úgy reagál, hogy célba veszi a szőrszálat, mintha idegen tárgy lenne. Ekkor kezdődik a fájdalom, a viszketés, a pirosság kialakulása és a duzzadás.

A legtöbbször ezek a tünetek elmúlnak anélkül, hogy speciális kezelésre lenne szükség. Azonban ha továbbra is borotválod ezt a területet, mivel amúgy is érzékeny, a helyzet még rosszabb lehet. Ugyanez igaz arra is, ha vakarod a bőröd vagy kitéped a szőrszálat. Mindez fertőzéshez vezethet, illetve ahhoz, hogy hegek maradnak a bőrödön.

4. Megfeledkezhetsz az irritált bőrről.

A gyantázás közepes szintű vagy akár erős diszkomfortot is okozhat. A leggyakoribb panaszok abból adódnak, hogy a bőr érzékennyé válik. Ez sokszor megtörténik borotválás során is, például akkor, ha újra és újra áthaladsz ugyanazon a területen vagy túl gyorsan csinálod.

Egy másik kellemetlenség, ami az epilálás miatt alakul ki, az az “eperláb”, amit mindannyian túl jól ismerünk. Ha helytelenül túl régi, életlen pengékkel borotválsz, vagy ezt krém nélkül teszed, a szövet a szőrtüsző körül irritálttá válhat. Mikor a szőrtüsző vagy az eltömődött pórus szabadon marad a borotválás után, és levegő éri a benne lévő olajat, az oxidálódik és besötétedik. A hírhedt pirosas foltok ekkor fognak megjelenni a lábon. Mindkét esetben az érintett terület kezelésének legjobb módja az, hogy időt adsz neki gyógyulni, és ez azt jelenti, hogy nem szőrtelenítesz egy ideig.

5. A testhőmérséklet jobban szabályozott.

Amikor fázol, a szőrszálak egy olyan réteget alkotnak, ami segít visszatartani a hőt a hámrétegen. Mikor meleged van, a szőrszálak megkönnyítik a tested számára az izzadást, ami segít, hogy lehűlj. Ezért nem meglepő, ha azt mondják, hogy a szőrzet segít szabályozni a testhőmérsékletet.

6. Csökkented a dörzsölődést.

A hónaljszőr megakadályozza a dörzsölődést a kar és a test között például az olyan gyakori mozgások közben, mint a futás és a gyaloglás. Ugyanez vonatkozik a szeméremszőrzetre, mivel az is csökkenti a dörzsölődést bizonyos tevékenységek során.

7. Időt és pénzt fogsz spórolni.

A legtöbb ember nagyon sok pénzt elkölt a borotváláshoz és az epiláláshoz szükséges termékekre. Gondolj bele, nemcsak borotvát vagy szőrtelenítő krémet kell venned, hanem például borotvahabot és sok más dolgot, hogy meg tudd oldani azokat a problémákat, amiket elsősorban a szőrtelenítés okoz.

Egy statisztika szerint egy átlagos amerikai nő több mint 10.000 dollárt (átszámítva több mint 3 millió forintot) költ szőrtelenítéssel kapcsolatos termékekre élete során, mindegy, hogy borotvát vagy szőrtelenítő krémet használ. Gyantázás esetében a szám 23.000 dollárra nő. A válaszadók azt mondták, hogy több mint 58 teljes napot töltöttek az életükből azzal, hogy szőrtelenítettek. El tudod képzelni, mennyi lehetőséget rejt ennyi pénz és idő?

8. Felszabadítóan hathat.

Hogy elkerüljük az összes szőrtelenítéssel járó problémát, jobb egyszerűen abbahagyni. A női testen lévő szőr elfogadása sajnos még mindig gyerekcipőben jár sok társadalomban, és így a szőrtelenítéssel való felhagyás valamiféle liberális szellemű dolognak tűnhet, miközben valójában az a természetes. Szerencsére vannak olyan emberek, akik megmutatták az elkötelezettségüket az új megközelítés iránt azáltal, hogy megmutatták a nem szőrtelenített hónaljukat, lábukat vagy más testrészüket. Ezen a listán szerepelnek olyan híres emberek, mint Sophia Loren, Grace Jones, Julia Roberts, Madonna és még sokan mások.

Manapság a közösségi médiának köszönhetően a testpozitív megmozdulások nagy lendületet vettek. Egy példa erre a #JanuHairy. Az ilyenek azért vannak, hogy kiálljanak a női testszőrzet mellett. Egyre több követő csatlakozik ezekhez a kampányokhoz, mert távol állnak attól, hogy kritizálják azokat, akik szőrtelenítenek, egyszerűen csak arra invitálják a nőket, hogy megtapasztalják, hogy milyen az, amikor jól érzik magukat a bőrükben, függetlenül attól, hogy azon mennyi szőr van.

Lassacskán mind a gyantázás, mind a nem gyantázás opcióvá válik, amik közül az emberek szabadon választhatnak, anélkül, hogy törődniük kellene mások véleményével. Remélhetőleg előbb vagy utóbb a testszőrzet már nem lesz szégyenkezés vagy társadalmi nyomás tárgya. A JanuHairy hashtag és a hivatalos oldal létrehozója egy interjú során a gyantázás abbahagyásával kapcsolatban azt mondta, hogy “olyan felszabadító, mert elgondolkodtat arról, hogyan bánsz a testeddel, miért csinálod azt, amit, és kiért teszed mindezt”.

Szerinted a szőrtelenítés abbahagyása tényleg felszabadító? Már búcsút mondtál a borotvának és a szőrtelenítő krémeknek? Vagy esetleg komolyan gondolkodsz ezen?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét