8 módszer, amit pszichológusok alkalmaznak, hogy megszabaduljanak a stressztől

0

A pszichológusok olyan szakemberek, akik segítenek nekünk megoldani a problémáinkat, legyőzni a félelmeinket, és rendezni az érzéseinket, hogy nyugodtak és egészségesek lehessünk. De ők is emberek, és néha nekik is meg kell küzdeniük a stresszel.

Bemutatunk néhány módszert, amelyet még szakemberek is használnak a stressz csökkentésére.

8. Írj le mindent, ami eszedbe jut.

John Duffy klinikai pszichológus és egy tinédzserek neveléséről szóló könyv szerzője azt mondja: “Hogy csökkentsem a stresszt, jegyzetelek. Gondolatokról, szituációkról, emberi kapcsolatokról, cikk ötletekről. Leírok és struktúrát adok mindennek, ami eszembe jut. Ez a kreatív folyamat nagyon hasznos, mert megfeledkezünk a problémákról, a fejünk kitisztul, a feszültség csökken. Azután más szemszögből látom a dolgokat.”

7. Legyél válogatós, amikor hozzávalókat vásárolsz az ételhez, amit főzni szeretnél.

A pszichoterapeuta, író és tanár Jeffrey Sumber ezt a módszert használja, hogy megküzdjön a stresszel:

“Amikor depressziósnak érzem magam, szeretek enni. De egészséges ételnek kell lennie vagy olyan fogásnak, amelyet soha nem készítettem még. Sok időt töltök azzal, hogy végigmegyek a boltban, és kiválasztom a hozzávalókat. Aztán gondosan felvágom őket, elkészítem az öntetet, és lassan eszem az ételt. Gyakran posztolom az eredményeket a Facebookra, hogy a barátaim irigykedjenek.”

6. Feszítsd meg az összes izmod.

Az amerikai pszichoterapeuta, Kevin Chapman a progresszív izomlazítás módszerét használja, amelyet 1920-ban fejlesztettek ki.

Az ötlet egyszerű: bármely erős feszültség után átható relaxáció jön. Ez azt jelenti, hogy meg kell feszíteni az izmokat 10 másodpercig, aztán koncentrálj a lazítás érzésére 20 másodpercig.

Összesen 200 gyakorlat van az összes izomcsoportra. Ne felejts el figyelmet fordítani minden egyes izomcsoportra.

5. Reagálj helyesen vagy egyáltalán ne reagálj.

Susan Krauss Whitbourne pszichológus nem küzd a stresszel. Van egy speciális mantra, amit ismétel, amikor stresszes szituációba kerül. Azt mondogatja, hogy “Nem tudom megváltoztatni a szituációt, de megváltoztathatom a reakciómat.”

A negatív helyzetekre adott pozitív reakció segít elkerülni a stresszt, és akár tapasztalatot is szerezhetsz, ha kihívásként kezeled. A hibáidból is tanulhatsz.

4. Állítsd meg a gondolataid áramlatát.

Martin Seligman pszichológus egy egyszerű és népszerű módszert ajánl, amely segít kitisztítani a fejed.

Tapsolj, és kiabáld, hogy “Stop! Később gondolkodok ezen!”. Viselhetsz szalagot a csuklódon, és megránthatod vagy megcsípheted magad, amikor valami olyasmin kezdesz el gondolkodni, amely nem hasznos számodra az adott pillanatban. Használd ezt a trükköt, hogy megállítsd a gondolatok körforgását, és egy időre elhalaszd a problémát. Aztán próbáld meg a figyelmedet egy ritka tárgyra vagy feladatra fordítani.

3. Szánj egy órát a hobbidra vagy olyan dolgokra, amit kedvelsz.

A pszichoterapeuta, Amy Przeworsk azt ajánlja, hogy tölts el egy kis időt úgy, hogy azt csinálsz, amit csak szeretnél. Olvass, rajzolj, főzz vagy tornázz, csinálj bármit, ami boldoggá tesz. Semmi munka, felelősség, negatív gondolat, ne legyen semmi, ami feldúl.

2. Stimuláld az idegeidet.

Toni Bernhard egy szokatlan, de hatásos módszert ajánl, amely a pszichológián alapszik.

Húzd végig a mutatóujjadat az ajkaidon. Ezzel megérinted az ajkaid felszínén elhelyezkedő idegeket, amelyek stimulálják a paraszimpatikus idegrendszert, és ez segít megnyugodni.

1. Próbálj ki különböző klasszikus módszereket.

Természetesen vannak klasszikus módszerek arra, hogy megszabadulj a stressztől, amelyek ugyanúgy működnek.

Deborah Serani, klinikai pszichológus és a Living With Depression című könyv szerzője, megpróbál mindent megadni a testének, amire szüksége van. “Felhasználok mindent, ami megérint. Például csak ülök az autóban, és jazzt hallgatok a rádión, rajzolok, veszek egy forró fürdőt, iszok egy remek, ízletes teát.”

Joyce Marter terapeuta egy olyan módszert használ, amely gyakori az Anonim Alkoholisták tagjai körében: hogy megtisztítsd a gondolataidat, valami hasznosat kell csinálnod. Például takarítsd ki azt a területet, ahol dolgozol, mosogass el, és így tovább. A fő szabály az, hogy segítenie kell elterelni a figyelmedet, és el kell térítenie a gondolataidat arról, ami miatt stresszelsz.

Susan Newman pszichológus úgy gondolja, hogy nincs jobb antidepresszáns, mint a barátaink, Dr. Stephanie Sarkis meg jógázik, sportol vagy csak pihen és alszik.

A fő koncepció

A stressztől való megszabadulás fő koncepciója az, hogy egy időre távolodj el a problémától. És minél jobban sikerül ezt megtenned, annál gyorsabban fogsz felépülni és készen állni az új kihívásokra.

Melyik módszer tetszett a legjobban? Vagy egyedi módon küzdesz meg a stresszel? Oszd meg velünk!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét