8 mítosz az egészséges életmódról, amit még mindig elhiszünk

0
3190

Mindannyian egészségesek és szépek szeretnénk lenni, ezért próbálunk egészséges életmódot folytatni. Mindennapos edzés, reggeli futás, kevesebb cukor és szénhidrát – és még ezeken kívül is számos egyéb trükk van, amit bevethetünk. Tanácsokat kapunk a magazinokból, a közösségi médiából és a barátainktól is. De ezek tényleg mind hasznosak?

Lerántjuk a leplet néhány tévhitről, melyek árthatnak az egészségednek.

8. A címkék nem hazudnak.

Ha azt hiszed, a termékek címkéjén minden fel van tüntetve, tévedsz. A gyártók számos trükköt bevetnek, hogy egészségesebbnek tüntessék fel a terméküket, mint amilyen valójában.

A kalóriamennyiséget nem 100 grammonként, hanem adagonként adják meg. Tehát több kalória van benne, mint amennyit gondolsz. Például az egy adag csokoládéban lévő kalóriát tüntetik fel, de a teljes tábla ennek 2-3-szorosát tartalmazza.

Egy másik kedvelt trükk az összetevők átnevezése. Például ha egy termékben sok cukor van, akkor a címkéjén 3 összetevőt tüntetnek fel: a cukrot, a fruktózt és a céklalé koncentrátumot. Így a cukor mennyisége máris 15 g és nem 45 g. Valójában azonban 45 g. Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, alaposan olvasd át a címkét: minél kevesebb összetevőt látsz rajta, annál egészségesebb az adott termék.

7. Kihagyhatod a vacsorát.

Sokan azt hiszik, hogy este már nem szabad enni. De a friss tanulmányok szerint, ha folyamatosan kihagyod a vacsorát, akkor az anyagcseréd lelassul, a vércukorszinted leesik, ettől pedig fáradt leszel, és másnap túl sokat eszel reggelire vagy ebédre. A legjobb, ha valami könnyűt és egészségeset eszel vacsorára: a zöldség és a fehérje nagyon jó választás, ezek nem fognak ártani a szervezetednek.

6. Mindennap kell edzeni.

Nem, nem kell. Csak a profi sportolók edzenek mindennap, akiknek az izmai hozzászoktak ehhez a terheléshez. Ha túlzásba viszed és mindennap lemész az edzőterembe, egy nap szünetet sem hagysz magadnak, annak az izmaid fogják kárát látni, hiszen nem lesz lehetőségük regenerálódni. Minden reggel végezhetsz néhány gyakorlatot vagy jógázhatsz, de intenzív edzéssel csak heti 5 órát tölts.

5. Minél jobban izzadsz, annál jobban fogysz.

Emiatt a mítosz miatt léteznek az izzasztó szaunanadrágok. Valójában azonban az izzadás mértéke nem az edzés hatékonyságát mutatja. Például ha 1 órán át futsz, izzadni fogsz és elégetsz 270-300 kalóriát. 1 órás erősítő edzéssel izzadni nem fogsz annyira, de akár 360 kalóriát is elégethetsz.

Ha szaunázol, éppen annyi kalóriát fogsz elégetni, mintha az íróasztalodnál ülnél. Ettől pedig nem leszel fittebb.

4. A reggeli a nap legfontosabb étkezése.

Sokan meg vannak győződve róla, hogy kiadós reggeli nélkül nem lehet sem fogyni, sem egészségesen élni. De ez nem igaz. Tanulmányokban kimutatták, hogy azok, akik kihagyják a reggelit, kevesebbet esznek napközben, mint azok, akik bőségesen bereggeliznek. Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem kívánják reggel az ételt, de magukba erőltetik. Bízz a saját ösztöneidben: ha felkelsz, és nincs étvágyad, ne kényszerítsd magad az evésre.

3. A fogyás csakis az akaraterőn múlik.

Ha valakinek nehezen megy a fogyás, azt szokták tanácsolni neki, hogy egyen kevesebbet. A társadalom döntő többsége szerint a fogyás csupán akarat kérdése. Valójában azonban a genetika és az életmód is befolyásolja, hogy mennyire tudunk karcsúak és fittek lenni. Mindenki más, mindenkinek a saját maga számára megfelelő étrendet kell követnie, és egyénre szabott edzést kell folytatnia. Ha egészséges és fitt szeretnél lenni, egy orvossal is konzultálhatsz.

2. A futás mindenkinek megfelelő edzésforma.

Nem igazán. Valójában a futók 79%-a szerez sérülést futás közben. A futás veszélyes lehet azoknak, akik túl nagy terhet helyeznek a sarkaikra, akiknek aszimmetrikus a lábuk, akik túlsúlyosak vagy azoknak, akik abszolút nincsenek felkészülve a futásra. A futás szívproblémákat is okozhat az időseknél. Ha túl gyakran futsz, a szívizom megvastagszik és oxidatív stressz lép fel. Ezek a hatások akkor is előfordulnak, ha nagy távokat futsz. Napi 30-50 perc futás ajánlott.

1. A szénhidrátot és a fehérjét együtt nem lehet megemészteni.

Sokan mondják, ne keverjük a szénhidrátokat és a fehérjéket, mert ezeket a szervezet együtt nem tudja megemészteni. Igaz, a szénhidrátnak és a fehérjének más körülményekre van szükségük ahhoz, hogy megemésztődjenek, de a természet okosabb, mint gondolnánk, a testünk külön dolgozza fel ezeket az elemeket. A szénhidrátok a vékonybélben, a fehérjék a gyomorban és a vastagbélben bomlanak le. A szervezetünk mindent megold.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét