8 jógapóz, ami felkészíti a testedet egy jó éjszakai alvásra

0

A jóga igazi indiai kincs, aminek számos jótékony hatása van. Tanulmányok szerint a jóga jelentősen javítja az alvás minőségét, és csökkenti a stresszt a nők esetében, várandósoknál és időseknél is, sőt még ASD-ben szenvedő gyerekeknél is. Napi 10 perc jóga hosszú távon csodákat művel.

Te is felhasználhatod az ősi indiaiak bölcsességét a következő 8 jógapózzal, hogy pihentetőbb legyen az éjszakád.

1. Supta Baddha Konasana

Ülj le, a térdeidet hajlítsd be, a sarkaidat húzd a medencéd felé. A térdeidet oldalra engedd le, dőlj hátra, karjaid a tested mellett pihenjenek. A gerinced legyen megnyújtva, a hát alsó része legyen természetes görbületben. Maradj ebben a pózban kb. 10 percig. Ez a póz javítja a vérkeringést és csillapítja a fejfájást.

2. Uttanasana

Állj egyenesen, lábfejeid egymás mellett, karjaid oldalt a tested mellett. Lassan kezdj el előre dőlni a fejeddel, a törzseddel. A kezeddel érintsd meg a talajt, a homlokoddal a térdedet. A karjaid és a lábaid egyenesek legyenek.
Maradj ebben a pózban 30 másodpercig vagy akár 2 percig, attól függően, mennyi ideig érzed kényelmesnek. Ez a póz javítja az emésztést és égeti a hasi zsírt.

3. Utthan Pristhasana

Vedd fel a lefelé néző kutya pózt. Lépj egyet előre a kezed felé. Az egyik térdedet engedd le, a másikat hajlítsd be úgy, hogy közvetlenül a bokád fölött legyen. A csípődre nehezedő súlynak egyenletesen kell eloszlania.
Ha elég rugalmas vagy, leereszkedhetsz az alkarjaidra. Maradj ebben a helyzetben 5-10 lélegzetvétel erejéig.

4. Viparita Karani

Feküdj le néhány centire a faltól, nézz vele szembe, a feneked legyen közel a falhoz, a tested 90 fokos szöget zárjon be vele. Ha kényelmesen elhelyezkedtél, helyezd el lazán a karjaidat, lazítsd el a hátadat és a vállaidat, és kezdd el figyelni a légzésedet. 3-15 percig maradj ebben a pózban.

5. Paschimottanasana

Ülj le, a lábaid kinyújtva magad előtt. Szívd be a levegőt, a karjaidat emeld a fejed fölé. Ahogyan kifújod a levegőt, lassan dőlj előre, próbáld megfogni a lábujjaidat. A hátad közben maradjon egyenes.
A lényeg, hogy a hasad érintkezzen a comboddal, a térded pedig a homlokoddal. Addig maradj ebben a pózban, míg kényelmesnek érzed.

6. Savasana

Feküdj egy kemény felületre. Tárd szét a lábaidat és a karjaidat, teljesen lazítsd el őket. A tenyereid felfelé nézzenek. Mélyen és lassan lélegezz, próbálj nem elaludni.
10-12 percig tartsd meg ezt a pózt. Ha végeztél, fordulj oldalra, maradj így 1 percig, majd térj vissza ülő testhelyzetbe.

7. Supta Matsyendrasana

Feküdj a hátadra, a térdeidet hajlítsd be. A csípődet fordítsd el bal oldalra, a bal lábadat nyújtsd ki, a jobb lábadat behajlítva keresztezd a bal lábaddal. A jobb karodat nyújtsd ki oldalra, és fordítsd a fejed a kinyújtott lábaddal ellentétes irányba. Tartsd meg ezt a pózt 30 másodpercig vagy 1 percig. Végezd el a másik oldalon is.

8. Malasana

Állj egyenesen, lábaid csípőszéles terpeszben. Hajlítsd be a térdeidet, és ereszkedj le guggolásba úgy, hogy lábujjaid kifelé nézzenek, a talpad szorosan a talajon legyen. Dőlj előre a combjaid és a térdeid közé, nyomd hozzájuk a könyökeidet. Maradj ebben a pózban 30-60 másodpercig.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét