8 jel, hogy mérgező családban nőttél fel

0

Dührohamok, szorongás, az érzések elrejtése, alacsony önbecsülés – sajnos sok szülő miatt alakulnak ki ilyen érzések a gyerekekben. Az egoizmusuknak és a közömbösségüknek nagy hatása van. Az eredménye lesz, hogy a gyerek elkezdi kritizálni önmagát, tehetetlenséget érez, és problémái lesznek a kapcsolataiban.
Tanulmányoztuk a témát, hogy segíthessünk abban, hogy jobban megértsd a benned kavargó érzéseket. Ha ismered a szorongásod és a félelmeid kiváltó okát, könnyebben tudsz velük megbirkózni.

1. Rettegsz, hogy manipulálni fognak.

Gyakori, hogy a mérgező családokban manipulációval irányítják a többi családtagot. Ha ez napi szinten előfordul, nem tekinthető normális viselkedésnek, és érzelmi bántalmazásba csaphat át. Ennek eredménye az lehet, hogy kevésbé bízol a hozzád közel álló emberekben, ami miatt párkapcsolatot sem tudsz kialakítani. Ha folyamatosan manipulálva érzed magad a családod által, elkerülő magatartás fog kialakulni nálad.

2. Problémáid vannak a szociális érintkezésben és a bizalom terén.

Mikor valaki feszült légkörben nő fel, manipulálásnak és más érzelmi bántalmazásnak kitéve, az nyomot hagy a személyiségén. Egyes szülők nem képesek biztosítani a kellő támogatást a gyereküknek, de vannak olyan családok is, ahol a családtagok úgy érzik, mindig résen kell lenniük. Később összezavarja majd az érzéseket, ha állandósul ez az érzelmi állapot. Végül bizalmi problémák alakulnak ki mások felé, és jóval nehezebb lesz nyitottnak lenni az ismerkedésre.

A kötődés is nehezebben fog menni. Azáltal, hogy valaki folyamatosan látja és tapasztalja az érzelmi bántalmazást, az elhanyagolást, a rossz bánásmódot, kialakul benne egy sajátos kép a kapcsolatokról. Talán sosem fog számára világossá válni, milyen az egészséges, törődő, gondoskodó kapcsolat két ember között. Tudat alatt arra fog számítani, hogy mindenkitől felfokozott, túlzott érzelmi reakciók érkeznek, hogy őt hibáztatják vagy cserbenhagyják.

3. Nem tudod feldolgozni a kudarcot.

A toxikus környezetben felnövő gyerekek folyamatosan azt érzik, hogy nem elég jók vagy értéktelenek. Szüleiknek túlzott elvárásaik vannak feléjük, és ha ezt nem sikerül teljesíteniük, akkor őket hibáztatják. Ebből fejlődik ki az alacsony önértékelés és az öngondoskodás hiánya. A legkisebb hiba vagy kudarc is kiboríthatja őket, és dührohamot válthat ki.

4. Az önazonosság-tudatod hiányos.

A családi megbecsülés kritikus pont a mentális egészség szempontjából. Éppen olyan fontos, mint azt érezni, hogy szeretnek és tartozol valahova. Ha a kapcsolat a szülő és a gyerek között bántalmazó, a gyereknek belső problémái alakulnak ki a saját identitásával és önbecsülésével kapcsolatban. Ez szorongást és depressziót válthat ki.

5. Sokat kritizálod önmagad.

A toxikus szülők miatt kialakult alacsony önbecsüléstől a gyerek butának, értéktelennek érzi magát, olyasvalakinek, aki nem érdemel jobbat. Bármit is tesz, folyton megkérdőjelezi önmagát, hezitál és elbizonytalanodik. Elfogadja, hogy rosszabb másoknál, ettől pedig mentálisan szenvedni fog, mégsem tud változtatni a helyzeten, hiszen nem kapja meg a szükséges érzelmi támogatást.

6. A saját érzéseid számodra a legkevésbé fontosak.

A verbálisan vagy fizikailag bántalmazó szülők nem foglalkoznak a gyerekük érzelmeivel. Ha a gyerek megpróbálja kifejezésre juttatni azokat, a család gyakran még inkább elfordul tőle, ezért hozzászokik, hogy elrejtse a fájdalmát, a haragját, a dühét. A későbbiekben ez ahhoz vezet, hogy mindenki más érzelmei fontosabbak lesznek a sajátjainál.

Az érzelmek elnyomása az identitás terén is problémákat okoz. Az ilyen ember nehezen jön rá, hogy ki is ő valójában, mit szeretne kezdeni az életével. A fejlődése elakad az élet különböző területein, mert lelkileg mindig visszatartja a bizonytalanság és az érzelmi közelség hiánya, amit gyerekkorában tapasztalt.

7. Egy tehetetlen gyereknek érzed magad.

A mérgező szülők néha nem hajlandók felnőttként kezelni a gyereküket. Nem számít, hogy hány éves, felnőtt korában is gyerekként bánnak vele. Irányítani akarják, parancsolnak neki, ha pedig ellenállásba ütköznek, megsértődnek, hogy bűntudatot keltsenek benne.

Ha egy gyerek nem hozhatja meg a saját döntéseit, megsértik a magánéletét és nem érzi magát önálló, független embernek, az súlyos károkat okozhat a mentális egészségében. Szorongás alakulhat ki nála, félni fog az új dolgoktól, és nem fog tudni beilleszkedni.

8. Gyakran szorongsz.

Azoknál, akik mérgező családból származnak, gyakran diagnosztizálnak szorongásos zavarokat. Ez az instabilitás, a rossz mentális és fizikai bánásmód és a biztonság hiánya miatt történik. A szorongással küzdő gyerekek sokszor nehezen koncentrálnak, illetve ingerlékenységet, nyugtalanságot, aggódást és feszültséget tapasztalnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét