8 jel, hogy kártevőkkel élsz, és hogyan azonosíthatod őket

0

A termeszek évente körülbelül 40 milliárd dollár kárt okoznak a világban, a probléma pedig csak az Amerikai Egyesült Államokban 600.000 otthon érint. Ezért olyan fontos, hogy időben észrevegyük a kártevőket, mielőtt túl sokáig maradnának észrevétlenül, és pusztítást végeznének az otthonodban. A kártevők jelenlétének árulkodó jele a hámló vakolat, a lyukak a szőnyegen és a hálók a spájz szekrényein.

Szeretnénk megmutatni, hogy tudod észrevenni, hogy nemkívánatos vendégekkel osztozol a házadon, és hogy mik az elszaporodásuk korai jelei.

1. Sárga foltok a papíron

Kártevő: ezüstös pikkelykék

Fő jelek: Lyukak a könyvön és a lapon, és kis sárgás porkupacok azon terület körül, ahol esznek. Megtalálhatod a levedlett bőrüket is a házban.

2. Hámló festék

Kártevő: termeszek

Fő jelek: A fa morzsolódó sérülése és az üreges hangzású fa olyan dolgok, amik jelezhetik, hogy baj van. Az is lehetséges, hogy hallod a rágásuk hangját a falban. Szemcsékből álló kis halmok kezdhetnek el megjelenni, amik sónak vagy borsnak tűnhetnek.

3. Lyukcsoportok a szőnyegen

Kártevő: porvafélék

Fő jelek: Minden érdekli őket, ami állati eredetű. Ez azt jelenti, hogy keresned kell a sérüléseket az olyan anyagokon mint a gyapjú, a selyem, a toll és a szőrme. A molyok okozta lyukakkal ellentétben ezek csoportban és sorban lesznek. Azt is észreveheted, hogy hol vedlették le a bőröket, ha jól figyelsz.

4. Háló a liszt körül

Kártevő: rizs- és gabonazsizsik

Fő jelek: A zsizsiknek több fajtája van, ami bejuthat az éléskamrába. Tipikusan akkor fogod felismerni, ha száraz lárvaburkokat is találsz a lisztben, és lisztes port látsz a hálók és a csomagolások körül. A rizsben is találni fogsz lyukakat, ahol a rizszsizsik letette a lárváit.

5. Kis, barna molyok a kamrában

Kártevő: aszalványmolyok

Fő jelek: Rögöket vehetsz észre a lisztben, amik arra figyelmeztetnek, hogy fertőzött, ami a kezedben van. Ezenkívül rábukkanhatsz szürke vagy fehér tojások csoportjaira, amelyeket a táplálékaikra raknak, például szárított gyümölcsökre, diófélékre, gabonákra, lisztre, fűszerekre vagy állateledelre.

6. Sötét székletfoltok a különböző felületeken

Kártevő: barlangi szöcskék

Fő jelek: Ha hosszabb ideje jelen vannak, elkezdhetik enni a tárolt dolgaidat a csendes helyeken, például a pincében. Felfigyelhetsz károkra a ruháidon, a szőnyegeiden, a kartondobozaidon és akár a fán.

7. Kis piros foltok a felületeken

Kártevő: takácsatkák

Fő jelek: Amikor a növényeken lakmároznak, kis ezüst csíkokat hagynak hátra a leveleken. Arra lehetsz figyelmes, hogy a kertedben barnul és szárad a fű, ahogy a számuk nő.

8. A szobanövények sárgulása és hervadása

Kártevő: levéltetvek

Fő jelek: Mézharmatot, illetve fekete penészt hagynak maguk után a növény levelén. Ha megnézed a levelek alját, látni fogod a sárga vagy zöld levéltetvek csoportjait, amelyek a növényre tapadva szívják a nedvét.

Te hogy küzdesz meg az otthonodban a kártevőkkel? Oszd meg velünk a tapasztalataidat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét