8 híresség, akit egy másik sztár vett a szárnyai alá, megmutatva, hogy mindenkinek kell valaki, akire számíthat

0

Imádjuk az önerőből felemelkedett nők és férfiak történeteit. De sok esetben kiderült, hogy a híres emberek mögött is állt valaki, aki segített nekik a karrierjük kezdetén. Volt valaki, aki inspirálta, bátorította őket, hogy aknázzák ki a bennük rejlő lehetőségeket, pozitív hatást gyakorolt rájuk.

Találtunk néhány ismert embert, aki a nagylelkűségét kiterjesztette más hírességre is, és segített neki azzá válni, aki ma.

1. Chadwick Boseman

Boseman a Howard Egyetemen tanult, ahol beválasztották a kosárlabdacsapatba, de ő inkább a művészetet választotta helyette. A híres színésznő, Phylicia Rashad mentorálta. Egy nap a diákjai közül néhányan lehetőséget kaptak a British American Drama Academy nyárközepi programjára való bejutásra. Megkapták a meghívót, de egyszerűen nem engedhették ezt meg maguknak. Tehát Rashad felhívta egy barátját, hogy segítsen.

Kiderült, hogy ez a barát Denzel Washington volt. Egyszerűen annyit mondott: “Oké, van rá pénzem.” És Boseman soha nem felejtette el ezt a nagylelkű gesztust. Az American Film Institute életműdíjának 2019-es átadóján nagy hálával megosztotta ezt a történetet a beszédében. “A sors úgy hozta, hogy én voltam az egyik diák, aki helyett fizetett” – mondta Boseman. És hozzátette, “Nincs Fekete Párduc Denzel Washington nélkül. És nemcsak én, hanem az egész csapat – az a generáció – a te válladon áll.”

Washingtont mélyen megérintette ez. Könnyek gyűltek a szemébe, és állva tapsolt Bosemannek a beszéde után.

2. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey nagy rajongója volt Maya Angelou író és költő Tudom, miért énekel a rab madár című könyvének. Ők ketten a 70-es években találkoztak, Oprah karrierjének kezdetén. Azóta Angelou Oprah mentora volt, vagy akár még több is annál. “Drága lányomnak hív, én úgy szólítom, anyám-testvérem-barátom. Ő mindig ott volt nekem, vezetett az életem legjelentősebb éveiben” – mondta Oprah.

2013-ban Oprah csinált egy interjút Angelou-val. A bevezetésben elhangzott: “Az évek során megtanította az életem legnagyobb leckéit: hogy ha jobban tudjuk, jobban csináljuk; hogy ha szeretsz valakit, az annyit tesz, felszabadítod, nem pedig birtoklod; hogy a negatív gondolatoknak megvan az az erejük, hogy beszivároghatnak a bútorokba és a bőrödbe; hogy hálásnak kell lennünk még a megpróbáltatásokért is.”

Angelou valóban inspirálta, támogatta, vezette Oprah-t ezen évek során. És ő nagyon erősen próbálkozott, hogy meghálálja, sokak számára az inspiráció forrásaként szolgált.

3. Meryl Streep

Ma már nehéz elképzelni, hogy Meryl Streepnek szüksége volt bármiféle mentorálásra vagy segítségre. De volt valaki, aki segített neki a karrierje kezdetén. És ő egy valódi hollywoodi ikon volt, Jane Fonda. Bár ő visszautasítja az ilyen titulusokat. A Good Morning America egyik interjújában azt mondta: “Nem tekintek magamra mentorként, de elég sok ember mondja ezt nekem, szóval azt hiszem, az vagyok.”

Mindenesetre ugyanebben az interjúban Fonda beismerte, hogy volt egy színésznő, aki végeláthatatlan sok kérdést tett fel neki. És ő a fiatal Meryl Streep volt. 2014-ben, az AFI életműdíjának átadóján megköszönte Fondának a tanácsait és az iránymutatását. “Az összes fiatal színész, akivel később dolgoztam, szintén köszöni neked, mert továbbadtam a leckét és a kedvességet – mondta – és ez így megy tovább.”

4. Viola Davis

Meryl Streep és Viola Davis először a 2008-as Kétely forgatásán találkoztak. A két nőnek mindössze egy 8 perces közös jelenete van a filmben. De Davis mindenki szívébe belopta magát, és igazán lenyűgözte a kollégáit és a producereket a tehetségével. Közeli barátok lettek. Az ELLE magazin interjújában Davis elmondta, hogy Streep a karrierjére és az életére irányuló tanácsokkal segítette őt.

Streep abban segített neki, hogy tanácsokat adott a magabiztosságot illetően, és nagyszerű példakép és inspiráció volt. “Azt hiszem, úgy csinálta, hogy nem is tudta vagy gondolta, hogy csinálja” – mondta Davis. Egy másik interjúban sokkal konkrétabban fogalmazott arról, hogy milyen támogató Streep, mióta összebarátkoztak. “Soha nem éreztem azt, hogy a szavak, amiket felém intéz, véletlenek lennének. Véleményem szerint nagyon specifikusak, jól kigondoltak, és ettől jól érzem magam. Úgy érzem, valóban a barátom, valóban elfogad.”

5. Colin Firth

A mi imádott Perselus Pitonunk a Harry Potter-filmekből szintén a szárnyai alá vett néhány színészt. Az egyik közülük Colin Firth volt. Ő a Hollywood Reporternek azt írta, hogy Rickmannek “egyszerűen érzéke volt ahhoz, hogy észrevegye, kik azok az emberek, akinek valamilyen módon útmutatásra van szükségük”. Talán az ilyen embereknek régen maguknak is szükségük volt segítségre, és valaki felkarolta őket, ki tudja.

A színművészeti iskola befejezése után Firth fiatal színészként bizonytalan volt. Ekkor találkozott a két férfi. Hamar barátok lettek, és Firth gyűjtött elég bátorságot ahhoz, hogy tanácsot kérjen egy jóval tapasztaltabb színésztől. Firth azt állítja, az útmutatása mindig inkább “személyes bölcsesség volt, mintsem színészi tanács”. 30 évig közeli barátok voltak. Alig várjuk, hogy megtudhassuk, hogy Firth kinek segít mentora nagyszerű tetteit szem előtt tartva.

6. Iggy Pop

Kétségkívül David Bowie az egyik legfontosabb ember Pop életében. Pop ezt a lehető legegyszerűbben nyilvánította ki az MTV egyik interjújában: “David Bowie megmentette az életemet.” A barátságuk története 1971-ben kezdődött. Mivel nehéz időszakokon ment keresztül, Popnak nagy szüksége volt egy jótevőre, védelmezőre. “A barátság abból fakadt, hogy a srác megmentett a biztos szakmai megsemmisüléstől, és talán a személyestől is, ilyen egyszerű” – mondta Pop később.

Bowie-nak sikerült meggyőznie Popot, hogy tartson egy 3 éves szünetet, ami alatt túljut a függőségén és színészeti órákra jár. Miután Pop bandája, a The Stooges végleg feloszlott, a férfi idegösszeomlásban szenvedett és pszichiátrián kötött ki. David Bowie volt az egyetlen, aki támogatta barátját. Nem csoda, hogy Pop úgy nevezte az ikont, hogy “a fény az életemben”.

7. Robin Williams

A történet akkor kezdődött, mikor a későbbi humorista Jonathan Winters egyik előadását nézte az apjával. Általában nagyon nehéz volt megnevettetni az idősebb Williamst. Tehát a fiú nagyon meglepődött, mikor látta, hogy az apja teljesen belemerül a műsorba aznap. “Ahogy láttam apámat nevetni, arra gondoltam, ‘Ki ez a srác, és mégis mit csinál?’” – írta Williams 2013-ban.

Később Robin Williams azt állította, hogy Winters volt az oka, hogy humorista lett. Winters akkoriban valódi úttörő volt. Ő döbbentette rá Williamst, hogy “bármi lehetséges, és bármi lehet vicces”. A 2008-as TV Land Awards alkalmából adott beszédében Williams azt mondta, “Egyszer csak Jonathant a mentoromnak neveztem, de ő azonnal kijavított: ‘Kérlek, jobban szeretem a bálványt.’”

Bálvány vagy sem, mindenképp vezércsillag volt Williams számára.

8. Eminem

Eminem és Elton John a 2001-es Grammy-díj-átadó alkalmával ismerkedtek meg, ugyanis együtt adták elő a Stan című számot. Ezt követően közeli barátok lettek. John még támogatta is Eminemet a függőségből való kilábalása során. Régebben Elton Johnt is érintette a kábítószer-függőség. “Így amikor ki akartam józanodni, őt hívtam – mondta Eminem –, mivel ő olyasvalaki a szakmában, aki ismeri ezt az életstílust és azt, hogy milyen hektikusak tudnak lenni a dolgok.”

Elton John vált Eminem mentorává abban az időszakban. Hetente egyszer felhívta, hogy hogy van. A segítségkérés nehéz döntés volt a rapper számára. De valahogy lenyelte a büszkeségét, és képes volt beismerni a gyengeségét. És ez az, ami tényleg működik az ilyen helyzetekben. “Ott vagyok, ha az embereknek szükségük van a segítségemre” – mondta Elton. “Ha az emberek segítséget kérnek, elmondhatod nekik, mit tegyenek, de nincs értelme tanácsot adni valakinek, ha ő nem akar cselekedni.”

Eminem 2008 áprilisa óta tiszta.

Volt valaha mentorod vagy olyan közeli barátod, aki teljesen megváltoztatta az életedet? Volt hatással valaki az életutadra, vagy adott valaki olyan útmutatást, amit igazán nagyra értékelsz? Oszd meg a történetedet egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét