8 dolog, amit minden nőnek tudnia kell szülés előtt

0

A várandósság egy új élet kezdete. Magától értetődő, hogy nagyon sok olyan dolog van, aminek a leendő anyukának utána kell néznie, meg kell kérdeznie az orvostól annak érdekében, hogy egészséges babát hozzon a világra. Az étrend, a mozgás, hogy milyen pózban aludjon – számtalan kockázat van az anyára és a babára nézve is.

Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a dolgok, amiket egy várandós nőnek meg kell beszélnie az orvosával.

1. Terhesgondozás során rengeteg segítséget kap a kismama.

Rögtön, miután az orvos megállapítja a terhességet, létfontosságú, hogy a kismama keressen és válasszon magának egy olyan nőgyógyászt, akiben megbízik. A nőgyógyász fogja elmondani, mit kell tenni a várandósság alatt, és mikor kell megjelennie a havi vizsgálatokon.

Csak így lehet a kismama biztos abban, hogy a saját és a születendő gyermeke egészsége is biztonságban lesz, hiszen ezen vizsgálatok során derülhet fény a különböző rendellenességekre, melyeket már a várandósság korai szakaszában is ki lehet mutatni.

A nőgyógyász ad felvilágosítást arról is, hogyan változik meg a test a várandósság alatt, és hogyan fejlődik a magzat hónapról hónapra. Egyes nőgyógyászok terhesvitaminokat is felírnak, például folsavat, mellyel megelőzhetőek a velőcsőzáródási rendellenességek.

2. Tájékozódj a családi kórtörténetről és a lehetséges örökletes betegségekről.

Nemcsak azon kell eltűnődni, hogy vajon a nagymama szemét örökli-e majd a kicsi, hanem fontos a családi kórtörténetnek is utánajárni, hiszen a baba 7 generációra visszamenőleg örökölhet akár betegségeket is. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy előfordult-e a családjukban fejlődési rendellenesség, születési rendellenesség vagy genetikai betegség, amit a baba örökölhet.

Ezek alapján a nőgyógyász genetikai vizsgálatra küldheti a szülőket már a terhesség korai szakaszában, hogy felismerhetők legyenek az esetleges rendellenességek.

3. Tudd meg, melyek azok az ételek, amiket jobb kerülni és amiket ajánlott fogyasztani szülés előtt.

A várandós nőknél igaz az, hogy kettő helyett esznek, de nem az étel mennyiségére, sokkal inkább a vitaminokra és tápanyagokra vonatkozóan. A sok vasat, kalciumot, folsavat és fehérjét tartalmazó étrend létfontosságú, akárcsak annak a néhány plusz kalóriának a bevitele, ami biztosítja, hogy mind az anya, mind a baba hozzájusson az összes egészséges, tápláló ételhez, ami a terhesség alatt szükséges.

Egy terhes nőnek több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, az étrendkiegészítők pedig gyakran nem érnek annyit, mint az egészséges étrend. Ha valaki helytelenül táplálkozik, növeli a terhességi cukorbetegség és a szülés közbeni komplikációk kockázatát.

Ezeket az ételeket ajánlott fogyasztani:

 • A tejtermékekben sok a kalcium és a fehérje, melyek alapvetően fontosak a magzat fejlődéséhez. Joghurtot a benne lévő probiotikumok miatt is fontos fogyasztani.
 • A hüvelyesek sok folsavat tartalmaznak, amivel csökkenthető a születési rendellenességek és betegségek kockázata.
 • Az édesburgonya és a sárgarépa nagyon jó forrásai a béta-karotinnak, amit az anya szervezete A-vitaminná alakít át, így segítve a magzat sejtjeinek fejlődését.
 • Az omega-3 tartalmú élelmiszerek, mint a lazac, a magzat agyának fejlődését segítik elő.
 • A zöld leveles zöldségek tartalmazzák a legfontosabb tápanyagokat a fejlődő baba számára, mivel sok bennük a rost és a vas.
 • A sovány húsok fontos forrásai a vasnak, a fehérjének és a B-vitaminnak, melyek szintén nélkülözhetetlenek terhesség alatt.
 • A csukamájolajban található omega-3 zsírsav, A- és D-vitamin, melyekre nagy szükség van várandósság alatt. Ha a kismama halat nem eszik, ebből pótolhatja a fontos tápanyagokat. Azonban fogyasztása előtt konzultálnia kell az orvosával, mert ha más A-vitaminban gazdag ételt is fogyaszt, fennáll a túladagolás veszélye.
 • A bogyós gyümölcsök sok C-vitamint, rostot és antioxidánst tartalmaznak, melyek segítenek a terhesség alatti székrekedés ellen.
 • A teljes értékű gabonákban sok a rost, a növényi hatóanyag, a B-vitamin és a magnézium, melyeket a várandós nőnek nagy mennyiségben kell fogyasztania.

Ezeket az ételeket célszerű elkerülni:

 • Nyers vagy alig hőkezelt tojás, mert a szalmonella kockázatát hordozza.
 • Pástétomok, mert ezek lisztéria baktériumot tartalmazhatnak, ami veszélyes várandósság alatt.
 • Nyers vagy nem teljesen megfőzött hús, mivel toxoplazmózist okozhat.
 • Szalámi, chorizo, prosciutto, mert toxoplazmózist okozó parazitákat tartalmazhatnak.
 • Máj, mert túl sok A-vitamint tartalmaz, ami káros lehet a magzatnak.

Megjegyzés: Fontos, hogy az étrendedet az orvossal egyeztesd, aki olyan diétát állít össze, melyben az összes fontos tápanyag szerepel, valamint azt is elmondja, mit ne fogyassz terhesség alatt.

4. Nézz utána, mely gyakorlatok biztonságosak várandósan.

Az edzés jó módszer arra, hogy támogassuk testünket a terhesség alatt. Mivel a szülés sok fizikai erőt és energiát igényel, mozogni létfontosságú várandósság alatt. Az aktív életmód csökkenti a komplikációk kockázatát a terhesség és a szülés során. Ha az anya nem élt sportos életet a terhesség előtt, elkezdheti, mikor megtudja, hogy várandós. A fizikai aktivitással csökkenthető a várandósság néhány tünete, és növelhető az izomerő, aminek a fájdalom mérséklésében is szerepe lehet a terhesség és a szülés során.

Ajánlott gyakorlatok:

 • Aerob gyakorlatokat végezz, melyek felgyorsítják a szívverést, mint a séta, az úszás vagy a tánc.
 • Ha kifogytál a levegőből, tarts szünetet mozgás közben.
 • Igyál sok vizet mozgás előtt és után is.
 • Ha súlyokat emelsz, nagyon könnyűeket válassz, például 3 kilósokat.
 • Emelés közben fújd ki a levegőt, lazítás közben szívd be.

Ezeket a gyakorlatokat kerüld:

 • Ne emelj nehéz súlyokat, mert ezek megterhelőek a méh és a medence számára.
 • Edzés közben ne tartsd vissza a lélegzeted, próbálj meg normálisan levegőt venni.
 • Ne végezz olyan gyakorlatot, melynél a hátadon kell feküdnöd.
 • Ne végezz olyan gyakorlatot, melynél eleshetsz.
 • Ne válassz olyan sportot, mely sérülést okozhat.

Megjegyzés: Fontos, hogy a várandós nő egyeztessen az orvosával arról, hogy milyen mozgásokat kell végeznie és mit kell elkerülnie, hogy se a saját, se a baba egészségét ne sodorja veszélybe.

5. Találd meg a legkényelmesebb pózt az alváshoz.

A fáradtság és a kimerültség nagyon gyakoriak várandósság alatt, főleg az első 12 hétben. Vannak olyan alvópózok, melyek még veszélyesek is lehetnek a babára nézve. A legbiztonságosabb testhelyzet, ha a kismama a bal oldalán alszik. A jobb oldalán fekve nyomhatja az alsó üres visszeret (VCI), amitől a fekvés még kényelmetlenebb lesz.

A kutatások szerint a 28. hét után a háton alvás növeli a koraszülés kockázatát. Ennek oka, hogy ez a póz akadályozza a vér és az oxigén egészséges áramlását a babához. Ha a kismama a hátán fekve ébred, utána változtasson testhelyzetet, forduljon az oldalára, de érdemes kipróbálni a terhespárnát is, amit a lábak közé kell tenni. Ez megakadályozza, hogy a kismama a hátára forduljon.

6. Ismerd meg a jóga és az öngondoskodás pozitív hatásait.

A terhesség fizikailag és lelkileg is megterhelő állapot. A testedben fejlődő új életről gondoskodni azt jelenti, hogy bármin mész keresztül, azon a baba is keresztülmegy. Ezért fontos a lehető legtöbbet törődni magaddal, elkerülni a kellemetlen és stresszes helyzeteket.

A jógának számos előnye van a test és a lélek számára is, ami különösen fontos ebben az időszakban:

 • Segít kezelni a terhességgel járó stresszt.
 • Segít megelőzni olyan betegségeket, melyek előfordulhatnak a terhesség alatt, például az ödéma, a cukorbetegség, a magas vérnyomás.
 • Kiegyensúlyozza a kedélyállapotot.
 • Segít csökkenti a fájdalmat.
 • Megelőzi az elhízást.
 • Csökkenti a szorongást, amin a test keresztülmegy szülés során.

7. Tudj meg többet a szülés előtti átmenetről.

A szülés előtti fázis már átmenet a szülőségbe a várandós nő számára. Hogy mikor következik be, arra nem lehet pontos időpontot megjelölni, mert mindenki máskor tapasztalja az érzelmi változásokat a terhessége során. Általában a 3-4. hónapban történik meg, hogy mindkét szülő jelentős pszichés változásokon megy át, miközben próbálnak alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, hogy hamarosan egy másik emberért lesznek felelősek. A stressz pedig csak fokozódik, ahogy közelebb kerülnek a szülés időpontjához.

Az ikreket váró szülők esetében a stressz még fokozottabb, hiszen a felelősség is megsokszorozódik. Több időre van szükség ilyenkor a szülés utáni felépüléshez, ez pedig azt is jelenti, hogy a családtól és a barátoktól is több segítségre lesz szükség. Időnként óriási stressz nehezedik a szülőkre közvetlenül szülés előtt, miközben próbálják kitalálni, hogyan is fogják kézben tartani a dolgokat.

Ebben az időszakban a legtöbb pár nehezen tud kommunikálni egymással, de a szakértők szerint ez teljesen normális. Miután a baba megszületik, a stressz fokozatosan csökken, a legtöbb párnál pedig az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Ha ilyen változásokat észlelsz a kapcsolatodban, fontos, hogy tudd, amin te és a párod keresztülmentek, az természetes folyamat, és a stresszt az okozza, hogy még nem tudjátok, milyen lesz majd szülőnek lenni. De ha a baba megszületik, látni fogjátok, hogy minden jön magától, a stressz pedig elmúlik.

8. Tudj meg többet a vajúdásról és a szülésről.

A vajúdás egy érzelmekkel teli élmény, amihez fizikailag és pszichésen is jó formában kell lenni. A szülés a legnagyobb fájdalom, amin a nő az életében átmegy, de mivel ez egy életet megváltoztató élmény, a fájdalom nem tűnik akkorának a leendő anya számára, és idővel elhalványul az emléke. Egy kutatás szerint a szülés után 3 hónappal a nők 90%-a már elviselhetőnek nevezte a fájdalmat és úgy tekintett rá, mint pozitív végkifejletre.

Fontos, hogy a nőgyógyásztól pontosan tájékozódjon a kismama azzal kapcsolatban, hogy mik a szülés megindulásának jelei. A leggyakoribb tünet a gyakori méhösszehúzódás, mely egyre fájdalmasabbá válik. A nőgyógyászok azt javasolják, hogy mikor a kismama összehúzódásokat tapasztal, próbáljon meg járkálni, hogy jobban érezze magát.

A szülési fájás 2 tényezőből áll:

 • A viscerális fájdalom a szülés korai szakaszában jelentkezik, mikor a nyomás átterjed a méhnyakra és megfeszíti, kitágítja azt.
 • A szomatikus fájdalom később lép fel, mikor az szülőcsatorna és a gát kezd feszülni.

Nagyon fontos, hogy a leendő anyuka folyamatosan tudjon kommunikálni az orvosával szülés előtt és után is, elmondhassa neki a kételyeit, aggodalmait.

Mindig beszéld meg az orvosoddal az étrended, a mozgást és minden más tevékenységet, ami talán ártalmatlannak tűnhet, de mégis bajt okozhat a babának.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét