8 dolog, amit az ajkaid próbálnak elmondani az egészségedről

0
10287

Az ajkainkban több mint egymillió idegvégződés van, és sokkal érzékenyebbek, mint az ujjbegyek. Különleges gondoskodásra van szükségük. Néha jelezni tudják, hogy van néhány valódi egészségügyi problémánk, és hogy megfelelő figyelmet kell szentelnünk az állapotukra.

Úgy hisszük, hogy nem csak a szem, hanem az ajkak is lehetnek az egészség tükrei, és találtunk 8 jelet, amely rámutathat, ha van valami probléma.

1. Repedések a szád sarkánál

Amikor a nyál csapdába esik a szád sarkaiban, kiszárítja a bőrödet, amely kirepedhet. Lehet, hogy gyakran nyalod meg ajkaidat, így a meleg és a nedvesség a sarkokban tökéletes feltételeket hoznak létre a fertőzéshez.

A fertőzés a leggyakoribb oka ezeknek a repedéseknek. Ha túl gyakran történik ez, ne hezitálj, menj el orvoshoz.

2. Száraz és kirepedezett ajkak

Az ajkak szárazsága jelezheti a nedvesség hiányát a test többi részében. Szintén megtörténhet az időjárás vagy a stressz miatt. Ebben az esetben igyál több vizet és használj hidratáló krémeket.

A kirepedezett ajkak oka lehet allergia is. Figyelj oda rá, ha van más tüneted is, mint például a viszketés.

3. Dudorok a szájon

A dudorok az ajkakon fájdalmasak és kellemetlenek lehetnek, de általában ártalmatlanok, és eltűnhetnek kezelés nélkül is.

Lehet ez sérülés, például egy hialuronsav injekció után. Ételek által kiváltott reakciók is okozhatják ezt az állapotot.

Gyakran az a helyzet, hogy vírusfertőzés az ok, például herpesz, és megfelelő orvosi kezelésre van szükség.

4. Piros gyűrű az ajkak körül

Az egyik leggyakoribb ok a száj körül található piros gyűrűre a bőrgyulladás. Az ismétlődő nyalogatás kiszárítja a természetes olajokat a bőrből a száj körül, és pirossá, viszketőssé teszi.

Egyszerű hidratálók és ettől a szokástól való megszabadulás megoldhatja a problémát.

5. Ráncok a felső ajkon

Ha elkezdtél észrevenni több ráncot a felső ajkon, annak lehetnek fizikai és érzelmi okai.

Figyelj a rossz szokásaidra, például arra, hogy túl sokszor iszol szívószállal vagy sokat cigarettázol, mert feszült vagy.

6. Az ajkak elszíneződése

A kék ajkak jelezhetnek rossz oxigén áramlást a vérben. Lehetnek hasonló tüneteid az ujjaidban vagy a lábujjaidban.

A fehér vagy sápadt ajkak jelezhetnek vérszegénységet, amely orvosi ellátást igényel. Az is lehetséges, hogy alacsony a vércukrod, keringési problémáid vagy vitaminhiányod van.

7. Duzzadt ajkak

A duzzadás lehet allergiás reakció jele. Ha azt vetted észre, hogy az ajkaid nagyobbak lesznek minden alkalommal, amikor bizonyos kozmetikumokat használtál, szabadulj meg tőlük.

Ha az ajkaid rövid idő alatt egyre nagyobbak lesznek, hívd a mentőket.

8. Fekete foltok az ajkakon

A fekete foltoknak az ajkakon különböző okai lehetnek, és nem szabad figyelmen kívül hagyni őket. Az a legjobb választás, ha orvoshoz mész a diagnosztizálásukért.

A hiperpigmentáció egy gyakori állapot, amely okozhat barnás foltokat. Nemcsak az ajkaidon, hanem az arcodon, orrodon, homlokodon is észreveheted ezt.

A napfoltok is lehetnek egy ok. Ebben az esetben jobban érzed őket, mint látod. Ha úgy gondolod, hogy ez egy rákmegelőző állapot, fontos, hogy azonnal időpontot kérj az orvosodtól.

Az is lehet, hogy a tested túl sok vasat szív fel az elfogyasztott ételből.

Hasznos volt ez a cikk? Ismersz más problémát is, amelyről árulkodhatnak az ajkaid? Oszd meg a tapasztalataidat és a tanácsaidat!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét