8 bőrápolási hiba, amitől a pórusaid tágabbnak tűnnek

0
2947

A túl sok faggyú, az elhalt hámsejtek, a kosz és a baktériumok eltömíthetik a pórusokat, melyek ettől még nagyobbnak látszanak. Az arcápolás nagyon fontos, de könnyen a megszállottjává válhatsz. Kiderült, hogy a túlzásba vitt bőrápolás egyáltalán nem tesz jót, és egyes mindennapi szokásainkkal többet ártunk a pórusainknak, mint a külső tényezők.

A következőket ne tedd, ha szép bőrre vágysz.

1. Gyakran használsz mattító papírt.

A mattító papír megmentheti a helyzetet azokon a forró napokon, mikor izzadsz és a bőr extra faggyút termel. De ha állandóan használod, az többet árt, mint használ. Valójában a bőrnek szüksége van egy vékony faggyúrétegre. Ha ezt rendszeresen eltávolítod róla, azzal arra ösztönzöd, hogy még többet termeljen belőle. Ettől a pórusok kitágulnak és elzáródnak.

2. Erőszakosan nyomkodod a pattanásokat és a mitesszereket.

Kinyomni egy pattanást nagy örömet okozhat, de biztonságosan kell csinálni. A bőrödön baktériumok vannak, és mikor kinyomod a pattanást, kiteszed a sebet ezeknek a baktériumoknak. Ha erőszakkal próbálsz kinyomni egy olyan pattanást, ami még nem elég érett ehhez, a baktériumok bejuthatnak a bőröd mélyebb rétegeibe. A helyzet tehát csak rosszabb lesz, mivel az irritáció továbbterjedhet, ettől a pórusok kitágulnak, és hegek maradhatnak.

3. Túl gyakran radírozod és hámlasztod a bőröd.

A hámlasztás segít eltávolítani a bőrről a szennyeződéseket, a felesleges faggyút és az elhalt hámsejteket, melyek eltömíthetik a pórusokat. Ettől az egyszerű kezeléstől a pórusok kisebbnek tűnnek. De hetente csak 1-2-szer végezheted el. Ha túlzásba viszed, a bőröd kiszárad, a pórusok kitágulnak és természetes faggyúréteg nélkül pedig magukba szívják a szennyeződéseket. Ettől nagyobbnak fognak látszódni.

Az arcmosás- és tisztítás sem ajánlott napi 2-nél többször, mert ezzel is eltünteted a természetes olajos réteget a bőrről. Ilyenkor a bőr érzékennyé válik a porra, a szennyeződésekre, ennek következtében pedig gyulladások és pattanások alakulhatnak ki.

4. Hagyod a bőröd kiszáradni.

A száraz bőrön megjelennek a ráncok, melyektől öregebbnek látszol. Az ilyen bőrön a pórusok is kilapulnak, ettől pedig még nagyobbnak tűnnek. Ezt szerencsére könnyen meg lehet előzni. Válassz a bőrtípusodnak megfelelő tonikot és hidratálót, és naponta használd őket.

5. Olyan termékeket használsz, amelyek eltömítik a pórusokat.

Vannak olyan rendkívül közkedvelt termékek, melyeket a legtöbben rendszeresen használnak a bőrápolási rutinjukban, pedig nem kellene az arcra kenniük őket. A kakaóvaj, a kókuszolaj és a lanolinos krémek is eltömítik a pórusokat. Lehet, hogy arra jók, hogy hidratálják a bőrödet, de sajnos a szennyeződéseket is bezárják a pórusokba. Az emiatt kialakuló pattanások szétfeszítik a pórusokat. Jobb, ha megfelelő arckrémet keresel, az olajokat pedig inkább csak a testeden használod.

6. Túl gyakran igazítod a sminkedet.

Természetes, hogy napközben a smink kissé megkopik. Nincs azzal gond, ha ilyenkor megigazítod, de ne legyél a megszállottja. A bőröd faggyút termel, és ha folyamatosan púderezed magad, masszív réteget hozol létre faggyúból, szennyeződésekből és sminkből. Az állandó újrasminkelés garantálja a mitesszereket és a pattanásokat.

7. Ártalmas ételeket eszel.

A tejtermékek, az alkohol, a finomított cukrot nagy mennyiségben tartalmazó ételek, a fűszeres vagy olajos ételek ártanak a bőrnek. Gyulladásokat kelthetnek a testben, és pattanásra hajlamossá teszik a bőrt. A pattanások gyengítik a faggyúmirigyeket és a szőrtüszőket, így a pórusok nagyobbnak látszanak. Egy egészséges étrend mindig a legjobb út az egészséges bőr felé.

8. Nem óvod magad a napfénytől.

A napfény többféleképpen is árt a bőrnek. Vastagítja a bőrt, lerombolja a kollagént, az elasztint, kivonja belőle a vizet, és a szövetek zsugorodását okozza. Ennek hatására a pórusok szélei megnyúlnak és megereszkednek. Tehát a fényvédő krém elengedhetetlen!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét