8 ártalmas dolog, aminek a használatával most azonnal le kellene állnunk

0
1812

A felmérések szerint az Egyesült Államokban évente 33,1 millió ember szenved valamilyen kárt háztartási eszközök miatt. Ez lehet sérülés, halál vagy lakást ért kár – a számok mindenképpen riasztóak. A szakemberek szerint ennek legfőbb oka a különböző tárgyakban található vegyi anyagokban rejlik.

A következő hétköznapi tárgyakat jobb, ha kiiktatod az életedből.

8. Polisztirolból készült tárgyak

Azt már sokszor hallhattuk, hogy a polisztirolból készült tárgyak ártanak a környezetnek. Talán még rosszabb hír, hogy az egészségünkre nézve is károsak. Sztirolból készül, ami egy mérgező vegyi anyag, ami összefüggésbe hozható a rák kialakulásával, a látás- és hallásvesztéssel, az idegrendszer károsodásával. Ez az anyag kiválik a termékből és belekerül a szervezetünkbe, amikor polisztirolból készült pohárból iszunk vagy ilyen tányérból eszünk.

Mivel káros hatásai már jól ismertek, egyre inkább próbálják korlátozni a felhasználását.

7. Rétegelt lemezből készült termékek

Az a kis asztal a szobád sarkában korántsem olyan ártalmatlan, mint hinnéd. Az MDF és HDF farostlemezek, OSB és egyéb forgácslapok, a furnér- és rétegelt lemezek készítésénél a gyártók a faanyagot ragasztóval rögzítik egymáshoz. Az általuk felhasznált gyanta karbamid-formaldehidet tartalmaz, amiből formaldehid kerül a levegőbe. Minél melegebb és párásabb a levegő, annál több a levegőbe jutó formaldehid mennyisége. Hosszú távon ez tüdőproblémák, asztma és akár rák kialakulásához is vezethet.

6. Antibakteriális készítmények

Az antibakteriális termékekhez a gyártók triklozánt használnak. Ez nemcsak a környezet, hanem az egészségünk szempontjából is rossz. Tanulmányok szerint, a triklozán tartalmú termékek (samponok, fogkrémek, kozmetikumok) egereknél májrákot okoztak.

2016-ban az Egyesült Államokban betiltották a triklozán alkalmazását antibakteriális szappan és tusfürdő előállításához, mivel nem találtak rá bizonyítékot, hogy hatásosabb lenne a közönséges szappannál.

5. Szúnyogriasztó tekercsek

A nyári estékhez szinte hozzátartozik, hogy a szúnyogriasztó tekercs ott füstölög a háttérben. Azonban ennek a kis eszköznek nem csak előnyei vannak.

Tudósok kimutatták, hogy egy ilyen tekercs elégése során annyi füst keletkezik, mint 75-137 cigaretta elszívásából. Ez pedig minden élőlény számára igen ártalmas, embereknél növeli a tüdőbetegség kockázatát.

4. Légfrissítők

Ezek a készítmények terpéneket és etilénalapú glikolétereket tartalmaznak. Ez utóbbi jól ismert méreganyag, az előbbi pedig mérgező kombinációt hoz létre, amint érintkezik a levegőben lévő ózonnal. Ráadásul egy sor más anyag is felszabadul belőlük, mint a para-diklórbenzol, ami már kis mennyiségben is egészségkárosító lehet egy rosszul szellőző helyiségben.

3. Molyirtók

A molyirtó a legbiztosabb módszer a ruháink megóvására. De a belőlük kiáramló gőzök nagyon veszélyesek.

Tanulmányok szerint a molyirtók egyik legfőbb összetevője a para-diklórbenzol, ami állatoknál rákot okoz. Emberekre gyakorolt hatásait még nem állapították meg, de érdemes a molyirtót elővigyázatossággal használni.

Egyes molyirtókban naftalin is van, ami hosszú távon tönkreteszi az emberi vörösvérsejteket.

2. Kozmetikai termékek

A denevér ürülék a szempillaspirálodban még nem a legrémisztőbb dolog, ami a kozmetikumokban megtalálható. A ftalátok állatok szervezetében károsítják a szaporítószerveket, ezért valószínűleg az emberre nézve is ártalmasak. Ezek a hormonszerű anyagok adnak kellemes illatot és színt a kozmetikumoknak, megtalálhatók samponokban, hajlakkokban, dezodorokban, de még a zuhanyfüggönyben is.

Jobb, ha minden kozmetikum összetevőinek listáját körültekintően ellenőrzöd.

1. Füstölőpálcikák

A lakást kellemes illattal elárasztó füstölőpálcika az egyik legveszélyesebb dolog. Akárcsak a szúnyogriasztó tekercs, ez is számos káros anyagot bocsát ki, melyek asztma, tüdőbetegségek és rák kialakulásához vezetnek.

Mindennel légy óvatos, ami ég és füstöt bocsát ki, mert ezek a termékek közvetlenül károsítják a légzőrendszert.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét