8 alkalom, amikor nem kellene bocsánatot kérned

0
3111

Gondolj csak bele, hogy hányszor használod a “Bocsánat!” kifejezést egy nap. És hány alkalommal kellett volna valójában mondanod? Szociológusok azt mondják, hogy a szükségtelen bocsánatkérés a kommunikációnk szokásos módjává vált, és tönkreteszi a magabiztosságunkat.

Készítettünk egy listát azokról a helyzetekről, amikor nem kellene bocsánatot kérned, és azt is elmondjuk, hogy mit tehetsz helyette.

1. Ha az igazat mondod el.

Egyáltalán nem kell bocsánatot kérni akkor, ha az igazat mondod, mert – pszichológusok szerint – mindig több előnnyel jár az őszinteség, mint az, hogy megpróbálunk nem megbántani valakit. Igyekezz úgy megfogalmazni a gondolataidat, hogy ne azzal kezd, hogy “Bocsánat”. Olyan kifejezéseket használj, mint az “Úgy gondolom” vagy a “Véleményem szerint”. Ezeknek köszönhetően olyan emberré válsz, akinek a tanácsai mindig értékesek.

2. Ha túlcsordulnak az érzelmeid.

“Azzal, hogy engeded valakinek, hogy megtudja, hogyan érzel, segítesz neki, hogy megérthessen téged” – mondja Donna Flagg, a Surviving Dreaded Conversations című könyv szerzője. Miért kellene elnézést kérned? Neked is érdeklődnöd kell a másik érzései iránt.

Ne szégyenkezz amiatt, hogy érzékeny vagy. De mindig bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő szituációban nyílsz meg, nem egy formális meetingen például.

3. Ha te máshogy nézel ki.

Jogod van úgy kinézni, ahogy számodra a legkényelmesebb, és az utolsó dolog, amit tenned kell, az az, hogy bocsánatot kérsz ezért. Hacsak nem egy olyan eseményen jelensz meg másképp, ahol különleges dress code van érvényben, ne siess úgy kinézni, ahogy azt mások megfelelőnek tartják. Mindig légy önmagad, és hozz némi színt a világba!

4. Ha egyedül akarsz lenni.

A vágy, hogy egyedül hagyjanak, nem mindig annak a jele, hogy rossz hangulatban vagy. Tulajdonképpen a kutatások azt mutatják, hogy a több “én idő” a kreativitás növekedéséhez vezet. Tehát soha ne sajnáld, hogy nem veszel részt bármilyen szociális eseményen vagy tevékenységben, mindegy, hogy mi az indokod, csak hallgass a saját érzéseidre és szükségleteidre.

5. Ha kérdezel.

Sok esetben kényelmetlenül érezzük magunkat, ha kérdezünk, mert attól félünk, hogy butának tűnünk a másik szemében. De a szakértők azt gondolják, hogy ez nem megfelelő hozzáállás, ha valóban sikeres akarsz lenni. Ne szégyelld, ha nem értesz valamit, és ne félj több magyarázatot vagy segítséget kérni. Ha egy másik ember ítélkezik azért, mert kérdezel, az az ő komplexusairól árulkodik, nem a tiédről.

6. Ha nem reagálsz valamire azonnal.

Mindig lesznek olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy az ő szükségleteik fontosabbak, mint a tieid. Az ilyen típusú ember ragaszkodik hozzá, hogy azonnal válaszolj az üzenetére, anélkül, hogy gondolna arra, lehet, hogy elfoglalt vagy.

Ne ess bele a csapdájukba, ne sajnáld, hogy nem tudod tartani magad valaki más időbeosztásához. Ha nem valódi vészhelyzetről van szó, csak tudasd velük, hogy nem feledkezel meg a dologról, és reagálsz rá, amint tudsz. Ahogy Brené Brown említi a könyvében, az, hogy jobban szereted önmagad, mint másokat, az első és legfontosabb lépés a boldogság és az elégedettség megtalálásához.

7. Ha valami olyasmi történik, amit nem tudsz irányítani.

Sok olyan helyzet van, amikor kicsúszhat az irányítás a kezeink közül, még akkor is, ha mindent tökéletesen elterveztünk. Elkésel a megbeszélésről valami forgalmi akadály miatt, nem azt szállították ki, amit megrendeltél, vagy egy technikai probléma tönkreteszi a prezentációdat – ilyen dolgok állandóan megtörténnek, és neked nem kell mindenért kezeskedned a világban.

Helyette mondj köszönetet másoknak, mutasd ki, hogy ez rád is ugyanúgy hatással volt, és próbálj meg egy olyan megoldást találni, ami mindenkit boldoggá tesz.

8. Ha mások viselkednek udvariatlanul.

Sokunk számára ismerős a helyzet, amikor mi érezzük magunkat kínosan valaki más viselkedése miatt. Ezt a jelenséget szekunder szégyennek nevezik, és magas szintű empátiához kapcsolódik. Mindazonáltal nem kell felelősséget vállalnod olyasmiért, ami nem a te hibád.

Te milyen helyzetekben kérsz bocsánatot, amikor pedig nem kellene? Oszd meg velünk!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét