7 trükk, amivel rögtön ki lehet szúrni a hazugságot

1

Bármilyen meggyőzően is hazudnak, a testük mégis elárulja a hazug embereket. Ennek az az oka, hogy általában csak a szavaikra figyelnek, a testbeszédükre nem. A pszichológusok szerint éppen ezért lehet rajtakapni őket, csak tudni kell, hogy milyen jelekre figyeljünk.

Egyesek jobban hazudnak, mint mások, és bár nincs olyan jel, amiből biztosan rájöhetünk a hazugságra, azért számos dolog van, ami segít könnyen kiszúrni, hogy nem mondanak igazat nekünk.

1. Szünetet tart.

Az egyik leggyakoribb árulkodó jel a hazug ember beszédében a szünet. Ha valaki hosszan vagy gyakran tart szünetet beszéd közben, akkor valószínűleg hazudik, és arra használja fel ezt az időt, hogy kitalálja, mit mondjon. A töltelékszavak és az ööö-zés is figyelmeztető jelek.

2. Hosszú ideig fejezi ki az érzelmeit.

Az őszinte érzelmek kifejezése általában nem tart tovább 5 másodpercnél. Ha valakin ennél tovább látod őket, akkor az illető feltehetően színleli az érzéseit. 10 másodpercig nem maradhat mozdulatlan az arca senkinek, igaz? Tehát figyelj erre is.

3. Rosszul időzít.

Tanulmányokban az áll, hogy mindig az érzelmek mutatkoznak meg először, és csak ezután következnek a szavak. Ha valaki azt mondja neked, hogy ő most mérges, de csak ezt követően látod az arcán a harag jeleit, akkor nem mond igazat.

4. Nem őszinték az érzelmei.

Az érzelmeket nem könnyű imitálni. A kifejezett érzelem akkor valódi, ha az arcnak nemcsak egy bizonyos részét látod mozogni. Például ha valaki őszintén mosolyog, akkor nemcsak a szája húzódik el, de megjelennek ráncok a szeme körül, a szemöldöke pedig automatikusan lejjebb ereszkedik.

5. Ismétli önmagát.

Egyesek nehezen tudják a gondolataikat szavakba önteni, de a túl sok ismétlés arra is utalhat, hogy az adott személy hazudik. Ha folyamatosan ismételget valamit, akkor feltehetően megpróbál meggyőzni téged és saját magát is, és közben ellenőrzi, hogy elhiszed-e, amit mond.

6. Ugyanazokkal a szavakkal vagy kifejezésekkel válaszol, amelyek a kérdésben is elhangzottak.

A szóhasználat is nagyon árulkodó lehet. Ha valaki ugyanazokat a szavakat használja a válaszában, amelyek a kérdésben is elhangzottak, akkor túlzottan ragaszkodni akar ahhoz, amit a másik fél mondott, nehogy elárulja magát, és többet mondjon a kelleténél. Az is rossz jel, ha válaszadás előtt elismétli a kérdést. Sok hazudozó teszi ezt, hogy közben időt nyerjen a hazugság kitalálására.

7. Eltakarja a száját vagy az arcát.

Az egyik legkönnyebben felismerhető jele a hazugságnak az, hogy az illető a kezeivel eltakarja a száját. Ez elég gyakori a hazug emberek között, egy olyan pszichés reakció, amit ha észreveszel, szinte biztos lehetsz benne, hogy éppen hazudnak neked.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét