7 ok, hogy egyeseknek miért zsírosodik olyan gyorsan a hajuk, és mit lehet tenni ellene

0

A fejbőrnek bizonyos mennyiségű olajat kell termelnie, hogy hidratált maradjon, és megvédje a hajat azáltal, hogy védőréteget képez közte és a környezet között. De a túlságosan sok faggyú sok kellemetlenséget okozhat, a lapos és fakó hajtól kezdve az irritált fejbőrön át a korpáig. Szerencsére, ha sikerül meghatároznod a probléma okát, kézben tarthatod.

Tisztában vagyunk vele, hogy milyen bosszantó, ha mindennap hajat kell mosnod, ezért mélyebben beleástuk magunkat a témába, és most megosztjuk a hasznos információkat.

1. Túl sokszor viselsz szoros és lelapított frizurát.

A szoros copf jó megoldásnak tűnhet a zsíros haj elrejtésére, de valójában vannak még ezen kívül lehetőségek. A hajad így csinos, de ez a frizura a faggyú felhalmozódását okozza a hajad alatt, a hajtöveknél. A lesimított frizurához sok formázó terméket kell használni, amelyek simává teszik és lenyomják a hajat, és ezzel a gyorsabb zsírosodását okozzák.

Mit tehetsz? Ne ess túlzásokba a hajformázó termékek használatát illetően, és próbáld csökkenteni az olyan frizurák elkészítésének a számát, amelyek sok fésülést és érintést igényelnek.

2. Nem öblíted le a hajad hideg vízzel.

A meleg víz tökéletes arra, hogy felnyissa a pórusokat és eltávolítsa a koszt, de káros lehet a hajnak. Lemossa a faggyút, és lehet, hogy túlságosan kiszárítja a fejbőrt, ami korpásodást és túlzott faggyútermelést okoz.

Mit tehetsz? Amikor a sampont és a kondicionálót használod, jobb a meleg vizet választani, mosás után pedig öblítsd le hideg vízzel a hajadat, hogy lezárt a kutikulát.

3. Rossz hajápolási terméket választasz.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy legyünk óvatosak azokkal a termékekkel, amiknek a címkéjén szerepel az “intenzív” szó, mert lehet, hogy elnehezítik a hajat. Vékony védőréteggel fedhetik be, ami miatt az még zsírosabbnak néz ki, ha vékony a hajad vagy gyorsan zsírosodik a fejbőröd.

Mit tehetsz? A szakértők azt javasolják ebben az esetben, hogy kerüld azokat a termékeket, amik száraz vagy sérült hajra lettek kifejlesztve.

Havonta néhány alkalommal a mélytisztító sampon használata is jó lehetőség, mert az megtisztítja a fejbőrt a felhalmozódott faggyútól és kozmetikai termékek maradványaitól, és segít, hogy a haj hosszabb ideig friss maradhasson. Kipróbálhatsz házi praktikákat is, például a kókuszolaj használatát, hogy egyszerre hidratáld a hajad, és csökkentsd a zsírosságot.

4. Túl gyakran fésülöd és érinted meg a hajad.

Amikor megérinted a hajad, olajat és baktériumokat viszel át a kezedről a hajadra, ami miatt végül még zsírosabbnak fog tűnni. A túl gyakori fésülés is több kárt okoz, mint hasznot. Eloszlatja a faggyút a hajszálon, ezáltal kevésbé dússá és kevésbé frissé teszi a hajat.

Mit tehetsz? Valahogy vedd rá magad, hogy ne érints meg a hajad, akkor sem, ha ideges vagy vagy épp beszélgetsz valakivel. Ne fésüld túl sokszor sem: a szakértők szerint napi két alkalom megfelelő azoknak, akiknek nem nagyon göndör hajuk van. És mindig tiszta fésűvel fésülködj!

5. Nagyon stresszes vagy.

A stressz miatt a test több kortizolt termel. Ez a hormon arra készteti a bőrt, hogy több faggyút termeljen, ami miatt olajosabbnak tűnik. A stressz korpásodást is okozhat, valamint zsíros fejbőrhöz is vezethet.

Mit tehetsz? Az életmód megváltoztatásán és a stressz kezelésére irányuló próbálkozásokon kívül nincs sok lehetőség ebben az esetben. Használj speciális termékeket, amik segítenek a korpa ellen, ha az életed egy nehéz szakaszában vagy.

6. Túl gyakran mosol hajat.

Lehet, hogy abszurdnak hangzik, de minél többet mosod a hajad, annál zsírosabb lehet. Biológusok azt állítják, hogy jó baktériumok milliárdjai élnek a fejbőrön, amik segítik a bőr egészséges pH értékének fenntartását. És ha túl sokszor mossuk meg a hajunkat, felboríthatjuk ezt az érzékeny egyensúlyt, és mindez azt okozhatja, hogy a faggyúmirigyek több faggyút termelnek, különösen akkor, ha nem megfelelő terméket használunk.

Mit tehetsz? Próbáld meg csökkenteni a hajmosások számát, és használj olyan sampont, ami nem szárítja ki túlságosan a fejbőrt. Szakértők azt ajánlják, hogy vegyük figyelembe azt is, hogy hol élünk. A városokban élőknek valószínű, hogy gyakrabban kell hajat mosniuk a hajukra jutó különböző anyagok miatt, mint a vidéken élőknek.

7. Egyszerűen így működik a tested.

Bizonyos hajtípusok egyszerűen hajlamosabbak a gyors zsírosodásra. Például azok az emberek, akiknek egyenes a hajuk, valószínűbb, hogy szenvednek ettől a problémától, mint azok, akiknek hullámos a hajuk. Ez azért van, mert az előbbi esetben a faggyú könnyebben eloszlik a hajszálon, és így sokkal láthatóbbá válik a hajtöveknél.

Azt is tartsd szem előtt, hogy bizonyos egészségügyi problémák, például a hormonális egyensúlyhiány és a seborrheás dermatitis is okozhatják a túlzott faggyútermelést.

Mit tehetsz? Fordulj orvoshoz, ha valami zavar vagy ha szokatlan dolgot észleltél.

Te milyen gyakran mosod a hajad? Milyen praktikák segítettek a gyors zsírosodás ellen? Oszd meg velünk a tapasztalataidat!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét