7 ok, amiért minden éjjel ugyanakkor ébredünk fel

0

Dr. Jose Colon szerint éjszakánként 4-6 felébredés számít normálisnak egy átlagos ember esetében. Mindez azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor még barlangokban laktunk, hiszen ilyenkor fel kellett hogy ébredjünk, hogy meggyőződhessünk a biztonságunkról. Azonban ezután a rövid ébrenlét után képesnek kell lennünk könnyen visszaaludni. Ha nem tudsz azonnal elaludni, akkor valószínűleg valami akadályoz téged a jó éjszakai pihenésben.

Készítettünk egy listát a leggyakoribb okokról, amik miatt felébredhetsz az éjszaka közepén és nehezen tudsz visszaaludni.

7. Rossz alvópóz

Az olyan tüneteket, mint például a krónikus fáradtság, fejfájás, gyomorégés és nyak- vagy vállfájdalom okozhatja a nem megfelelő testhelyzet alvás közben. Figyelmet kell fordítanod magára az ágyra is, hiszen a matrac nem lehet túl kemény, de túl puha sem. Azt is ellenőrizd, hogy a párna megtámasztja-e a nyakadat és a fejedet.

Mit tegyél: Dr. John Douillard szerint a bal oldalon való alvás javítja az emésztést, a vérkeringést, elősegíti a jó érzelmi egészséget, segít, hogy a nyirokrendszer megfelelően működjön, és hogy ne alakulhasson ki szívbetegség.

Ha teljesen nem tudod megváltoztatni az alvási szokásaidat, próbáld meg követni ezeket a tippeket:

  • Ha a hátadon alszol, tegyél egy párnát a térded alá, hogy csökkentsd a derekadra nehezedő nyomást.
  • Ha az oldaladon alszol, tegyél egy párnát a hónaljad alá, hogy megtámaszd a kezed, és egy másikat a lábaid közé, hogy kiegyenesítsd a gerincedet.
  • Ha a hasadon alszol, vékony párnát használj, vagy egyáltalán ne használj párnát.

Az interneten részletes tájékoztatást találsz arról, hogy hogyan válaszd ki a tökéletes párnát és matracot, ami javítja az alvás minőségét.

6. Zajok

Ha nagy városban élsz, pontosan tudod, hogy mit jelent az, hogy éjjel-nappal ki vagy téve a zajoknak. A szomszéd minden reggel hangosan hallgatja a rádiót, buszok és autók haladnak el az ablakod előtt, a szomszédban gyerekek játszanak a háziállataikkal – ezek mind jelentősen ronthatják az alvás minőségét.

Mit tegyél: Használj füldugót, amíg alszol, de ne felejtsd, hogy a habszivacs füldugók élettartama nagyon rövid, és rendszeresen kell tisztítanod őket.

Ha a zavaró zajok a szomszédból vagy kintről jönnek, hangszigetelheted a szobád falait, hogy jól tudj aludni.

5. Alvási apnoe

Az alvási apnoe azt jelenti, hogy a légutak részlegesen vagy teljesen elzáródnak, és ez azt okozhatja, hogy többször leáll a légzés éjszaka, majd újraindul. Ebben az esetben az ébredést az oxigénszint esése okozza. Tapasztalhatsz fejfájást, szájszárazságot, mellkasi fájdalmat, túlzott aluszékonyságot és hangulatváltozásokat, de az alvási apnoénak vannak egyéb tünetei is.

Mit tegyél: Ha diagnosztizáltak alvási apnoéval, az orvos egy speciális eszköz használatát javasolhatja, ami nyitva tartja a légutakat alvás során.

Bizonyos esetekben műtétre is sor kerülhet, ami könnyíti a légzési folyamatot azáltal, hogy korrigálja a nyelv és az állkapocs elhelyezkedését.

4. Nyugtalan láb szindróma

Ha úgy ébredsz fel, hogy erős késztetést érzel arra, hogy mozgasd a lábaidat, akkor valószínűleg nyugtalan láb szindrómád van. Ez a neurológiai probléma viszketést, bizsergést vagy zsibbadást okozhat a lábban. Tapasztalhatsz szúró, lüktető fájdalmat is a lábaidban.

Mit tegyél: A masszázs, a mérsékelt mozgás és a meleg fürdő segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

3. Rossz hálószobai hőmérséklet

Ha azt tapasztalod, hogy felébredsz az éjszaka közepén mert vagy nagyon meleged van vagy nagyon fázol, a probléma a szoba hőmérséklete lehet. Általában a testhőmérsékletnek egy kicsit esnie kell, hogy a test alvó üzemmódba kerülhessen, de ez nem azt jelenti, hogy a szobában dermesztő hidegnek kell lennie.

Mit tegyél: Az amerikai National Sleep Foundation szerint az ideális hőmérséklet a jó éjszakai alváshoz 15,5 és 19,5 °C között van. Kisbabák és gyerekek esetében ez 18,5 – 21 °C.

Kipróbálhatod azt is, hogy veszel egy meleg fürdőt, mielőtt aludni mész. Először ez meg fogja emelni a testhőmérsékletedet, aztán amikor kiszálltál, egy enyhe csökkenést fogsz tapasztalni, ami jelet fog küldeni az agyadnak, hogy itt az alvás ideje.

2. Alkoholfogyasztás

Bár az alkohol szedatív hatású, ami miatt könnyebben elalszik az ember, de okozhat nyugtalan éjszakákat. Ahogy a tested lebontja az alkoholt, az alvás minősége romolhat, elkezdhetsz forgolódni, és akár fel is ébredhetsz az éjszaka közepén.

Mit tegyél: Alvás előtt legalább egy órával már ne fogyassz alkoholt. Helyette inkább igyál meg egy csésze kamillateát, az segít jobban aludni.

1. Online töltött idő

A Twitter böngészése vagy a Facebookon lógás valójában tönkreteheti az alvást. Ahogy azt tanulmányok is mutatják, az, hogy kék fénynek teszed ki magad az esti órákban, akadályozza, hogy a test alvásért felelős hormont, melatonint termeljen.

Mit tegyél: Kapcsolj ki minden elektromos készüléket 1 vagy 2 órával alvás előtt. Ha nem tudod megállni, hogy ne nézd meg az e-mailjeidet, vedd le a telefon vagy a tablet fényerejét, és tartsd a készüléket 30 centire az arcodtól.

Gyakran felébredsz az éjszaka közepén mindenféle ok nélkül? Hogy küzdesz meg ezzel? Oszd meg a tapasztalataidat egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét