7 idejétmúlt gyermekegészségügyi mítosz, amit jobb lenne, ha elfelejtenénk

0

Kétségtelen, hogy a nagyszüleink számos bölcsességgel tudnak ellátni minket az élet különböző területein. De az ő “szakértelmükre” sincs garancia, ezért mielőtt teljesen a tanácsaikra hagyatkoznál, érdemes megvizsgálni az általuk alkalmazott módszerek előnyeit és hátrányait. Főleg, ha a gyerekről van szó.

Megvizsgáltuk a régi korok leggyakoribb tévhiteit, és megtudtuk, hogy melyek azok a tanácsok, amelyek teljesen haszontalanok.

7. Hogy csökkentsd a lázát, melegen takargasd be.

Ez azért nem ajánlott, mert a bőr önállóan sokkal hatékonyabban tudja szabályozni a testhőmérsékletet. Ha túl sok ruhát adsz a babára vagy nagyon betakargatod, a testhőmérséklete csak nőni fog és csökkenni nem.

Az orvosok javaslata:

  • Tégy egy hideg, nedves ruhát a homlokára.
  • Kínálj neki sok folyadékot.
  • Szellőztesd át a szobát.
  • Vesd le róla a több rétegnyi ruhát, hogy a bőrén keresztül több hőt tudjon leadni.

6. Ne fürdesd, ha beteg.

Sokan még ma is azt hiszik, hogy ha egy gyereket betegen fürdetnek, akkor csak megfázik, és még rosszabb lesz az állapota. De a régi korok óta sok minden változott, a fürdőszobák is komfortosabbak és melegebbek lettek.

Az orvosok azt mondják, hogy betegen is megfürdetheted a babát (ha a hőmérséklete nem több 37,2 foknál, és nincs bőrbetegsége).

5. Vágd le a haját, hogy dúsabb legyen.

Ha egy gyereknek vékony és kevés haja van, sok szülő levágja, hogy sűrűsödjön.

Ez azonban tévhit, a haj ettől nem lesz dúsabb sem gyereknél, sem felnőttnél. A hajhagymák a fejbőr alatt helyezkednek el, és a hajvágás semmilyen hatással nem lesz rájuk. Miért létezik még ma is ez a mítosz? Valószínűleg azért, mert mikor a leborotvált vagy levágott haj kezd visszanőni, a hajszálak vastagabbnak és erősebbnek tűnnek. De ez csak látszat.

4. Minél hamarabb szoktasd szobatisztaságra.

Ne aggódj, ha a gyereked még nem hajlandó használni a bilit. Minden gyerek a saját tempójában fejlődik, ha a tied még nem áll készen, ne erőltesd. Vannak gyerekek, akik már 1 évesen szobatiszták, míg mások csak 2 éves korukra lesznek azok. Mindkettő rendben van.

3. Az égésre vajat kell tenni.

Vajon miért hisszük ezt?

Ha az égett bőrre vajat teszünk, egy áthatolhatatlan réteggel fedjük be a sérülést. Ez szó szerint megakadályozza, hogy a bőr kihűljön, és nem engedi a sebkezelő krémeket sem beszívódni.

A szakértők javaslata:

  • A megégett bőrt tedd hideg víz alá (de ne legyen túl hideg).
  • Használj fájdalomcsillapítót.
  • Krémezd be megfelelő kenőccsel.
  • A legjobb, ha orvosnak is megmutatod.

2. Szoptatás alatt nem szabad élénk színű ételeket fogyasztani.

Sok anya úgy hiszi, hogy ha élénk színű ételt eszik, például paradicsomot, akkor a babájánál allergia fog kialakulni. De bizonyították, hogy ez nem igaz.

Sok gyereknél semmiféle probléma nem jelentkezik. Az anyák szinte bármit ehetnek (természetesen mértékkel). Ha mégis aggódsz, egyél egy keveset az élénk színű ételekből, és figyeld a baba reakcióját.

1. A balkezes gyereket át kell szoktatni.

Régen szokás volt, hogy a balkezes gyereket átszoktatták, hogy jobbkezes legyen. De szükség van erre? És egyáltalán nem ártunk ezzel?

Kiderült, hogy ez nagyon rossz szokás. Mikor a baba világra jön, már akkor ki van alakulva nála, hogy melyik lesz a domináns keze. Ha dacolni próbálunk ezzel a természetes dologgal, annak negatív következményei lehetnek. Romolhat a gyerek koncentrációja és tanulási képessége, ezért fontos, hogy ne változtassunk ezen.

Követted valaha ezeket régi hiedelmeket?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét