7 hiba, amitől olcsó hatású lesz a sminked

0
9620

A smink a legtöbb nő mindennapjainak szerves része, egyszerre páncél és fegyver. Egy felmérés szerint a nők átlagosan évi 335 órát töltenek sminkeléssel, ez pedig kidobott idő, ha elkövetsz közben olyan hibákat, melyekkel az egészet tönkreteszed.

Kielemezzük a leggyakoribb sminkbakikat, és megosztjuk veled a megoldásukat is.

Alapozás

Amber Heard csak 32 éves a bal oldali fotón. De a vastag rétegben felvitt alapozó beül a ráncaiba és kiemeli azokat, mintha legalább 100 éves lenne. A jobb oldali képen a sminkje sokkal természetesebb és ettől fiatalabbnak is látszik.

Tanulság:

 • A mértéktartás megóv attól, hogy ezt a hibát újra elkövesd. Az alapozónak ki kell emelnie a természetes bőrtónusodat, nem pedig elfedni azt.
 • Alapvetően fontos, hogy előkészítsd a bőrödet, mielőtt felviszed rá az alapozót. Tisztítsd meg a bőrödet és hidratáld is.
 • Használj fixáló spray-t vagy termálvizet, miután felvitted az alapozót. Ezek az alapozó különböző rétegeit rögzítik abban az esetben, ha egyszerre több kozmetikumot használsz.
 • Érett bőrnél sose használj alapozót a teljes arcon, mivel ezzel csak a bőr tökéletlenségeire hívnád fel a hangsúlyt.

Színkorrekció

Nem tudjuk, milyen fényviszonyok között készült Sienna Miller bal oldali fotón látható sminkje, amikor felkerült a porcelán bőrére ez a narancsszínű bronzosító. Neki semmi szüksége a kontúrozásra. A 13 évvel ezelőtt készült fotó kiváló példa arra, hogyan nem szabad a sminket felvinni.

Úgy látszik, Lea Michele sminkese mindenképpen a ragyogást akarta erőltetni. Ezzel pedig a 30 éves színésznőből egy idősödő asszonyt csinált, aki túl sokat napozott. A második fotón Lea jóval fiatalabbnak tűnik, sminkjéhez nem használtak erős kontúrozást és fényt sem. A két fotó egyébként ugyanabban az évben készült.

Eva Longoria a tipikusan rá jellemző nyári stílushoz adott egy kis arisztokratikus beütést. De elkövette azt a hibát, hogy hideg árnyalatokat használt, melyekhez erős füstös szemet készített. Az eredmény pedig finoman szólva is furcsa hatást kelt. Hasonlítsd csak össze a másik fotóval, és magad is látni fogod, hogy a meleg árnyalatok és az intenzív kontúrozás elhagyása az, ami igazán illik a színésznőhöz.

Tanulság:

 • A kontúrozás már nem divat, de ha mégsem szeretnél lemondani a színkorrekcióról, válaszd a megfelelő árnyalatokat. A bőrtónusodnál egy árnyalattal legyen sötétebb, és ugyanazt az árnyalatot használd.
 • Az arcfény is elvesztette népszerűségét, de ha mégis ragaszkodsz némi fényhez, használj folyékony állagú highlightert vagy nagyon finom szemcsékből álló shimmering powdert.
 • Ne feledd, sminkelni mindig csak mértékkel szabad. A bronzosítók és a korrektorok nagyon jók, de vigyázz, nehogy teljesen megváltoztasd velük az arcodat!

Csillogás

Csak figyeld meg, hogy a csillogás mennyivel idősebbnek láttatja Catherine Zeta-Jonest a bal oldali képen! Bár a sminkjében nem ez az egyetlen hiba, hiszen erősen megkérdőjelezhető az alapozójának és a rúzsának az árnyalata is. De ha az ajkai és a szemei nem csillognának ennyire, már attól sokkal jobban nézne ki. A megfelelő árnyalatú alapozó pedig csodákra képes az ő esetében is.

A túl sok csillogás és fény nemcsak idősebbnek mutatja viselőjét, de a fotót is teljesen tönkreteheti. Visszacsillan rajt a vaku fénye, és ez eltakarja az arc egy részét. Ezt láthatod Rose McGowan fóliaszerű sminkjén a bal oldali képen. A jobb oldalin, ahol nem takarja el az arcát semmilyen csillogó sminkkel, sokkal szebben néz ki.

Tanulság:

 • Felejtsd el a csillámokat. Ha elmúltál 25, már nem való neked. A sminkesek szerint egyenesen bűn érett bőrön ilyesmit használni.
 • Helyette használj…ne használj helyette semmit! A hasonló kozmetikumokat örökre száműzd!

Szemöldök

Sosem fogjuk megtudni, mi történt Rashida Jones szemöldökével, és miért néz ki annyira máshogy a két fotón. Az egész sminkje előnytelen az idegesítő aszimmetria miatt. Az egy évvel korábban készült jobb oldali fotón viszont szimmetrikusak a szemöldökei. Azt is érdemes megfigyelni, hogy a rúzs árnyalata milyen nagy hatással van az egész arcra. A rossz színválasztás olcsó hatásúvá teszi a sminket.

Fekete szemöldökével és szőke hajával a szakadék szélén egyensúlyozik Emilia Clarke. A sötét hajtövei mentik meg a divatkatasztrófától. Még ő is követhet el hibákat. Fogjuk rá arra, hogy nagyon drámaira akarta alakítani a kinézetét, nézd csak a pirosítóját! A hétköznapokban azért előnyösebb, ha egészséges egyensúlyt találsz a szemöldököd és a hajad színe között.

Claire Danes úgy döntött, nem festi ki a szemöldökét. Az eredmény pedig az lett, hogy a fotón szinte nincs is szemöldöke. A szőke hajúaknak nagyon óvatosan kell bánniuk a szemöldökükkel, és valószínűleg Claire is attól tartott, hogy esetleg túlzásba vinné a festéket. Ebben az esetben viszont nem kellett volna ilyen feltűnő szemfestést használnia. Szerencsére a színésznő nem gyakran követ el ilyen hibákat.

Tanulság:

 • A modern trendek már elég kényelmesek és praktikusak. Nem kell vékony vonalúra kiszedni a szemöldökünket, elég csak egy kicsit formázni.
 • A szemöldököt sose vágd, mert az mindig látványos és nem néz ki természetesnek. Használj gélt a szálak rögzítéséhez, hogy úgy álljanak, ahogyan szeretnéd.
 • Mivel a szemöldök formája meghatározza az egész arcot, vigyázz, drasztikusan ne változtass rajta.
 • A szemöldök színének passzolnia kell a hajszínnel és az egész sminkkel. Nem ugorhat ki az arcból, nem vonhatja magára a figyelmet, de az arc más részeihez képest nem szabad halványnak tűnnie sem.
 • A szemöldököt is ápolni kell. Használj rá olajat, pakolást, hidratálót. A szemöldök alatti száraz, hámló bőr még a legszebb formát is tönkreteszi.
 • Ha valamiért nem vagy elégedett a szemöldököddel, spórolj és keress fel egy szakembert. Ő majd megtalálja a számodra legideálisabb formát, és megtanít arra, hogy ezt otthon hogyan tudod megőrizni.

Szempillaspirál és szemceruza

Azt hiszed, a bal oldali fotó egy hosszú, átbulizott éjszaka után vagy Britney egyik nehéz időszakában készült? Egyáltalán nem. Akkor fotózták le, mikor egy baseball meccsre ment a jóképű pasijával. De nagyon megviseltnek tűnik, mégpedig az elkenődött szemceruza miatt. Mennyivel jobban néz ki a másik fotón!

Andrea Riseborough úgy döntött, egyáltalán nem használ szemceruzát. Viszont rengeteg szempillaspirált tett fel. A sminkjének egyensúlya így teljesen felborult, vörös szemei pedig még hangsúlyosabbá váltak. Hasonlítsd össze az első képet a másodikkal, ahol nem követte el ezt a hibát!

Tanulság:

 • Használj szemhéjalapozót vagy legalább egy vékony réteg púdert a szemceruza alá.
 • Hogy ne legyen túl éles a vonal, a szemceruzára vigyél fel azonos színű szemhéjpúdert. A szemhéjpúder erős színű legyen és lapos ecsettel dolgozd el, de ne kenegesd, csak ütögető mozdulatokkal vidd fel a szemhéjadra.
 • Legyen kéznél vattakorong, hogy rögtön ki tudd javítani a hibákat. A legjobb, ha száraz vattakorongot használsz.
 • Találd meg a harmóniát a szemhéjpúdered, a szemceruzád és a szempillaspirálod között. Ha egyik dominánsabb a másik kettőnél, az összkép nem lesz szép.
 • Csakis minőségi kozmetikumokat vásárolj.

Szájkontúr

Paloma Faith egy extravagáns nő, de az elkenődött rúzsa a bal oldali képen szerencsére nem tartozik hozzá a mindennapos megjelenéséhez. Erről a szájról még a feltűnő kalap sem tudja elvonni a figyelmet.

Tanulság:

 • Hogy a rúzs a helyén maradjon, rajzold meg a határait szájceruzával.
 • Az ajak primerekben bízhatsz, főleg, ha elmúltál 30, hiszen meggátolják, hogy a rúzs beleüljön az ajak apró ráncaiba.
 • A matt és szaténfényű rúzsok nagyon jó választások.
 • Ha vékony rétegben viszed fel a rúzst, kisebb az esélye, hogy elkenődik. Rúzsozás után egy papírzsebkendőt tégy az ajkaid közé, hogy a felesleg lejöjjön a szádról. A legjobb, ha a rúzst ecsettel viszed fel.

A legújabb trendek

Az egyszínű szemhéj smink és a türkiz minden árnyalata most nagy divatját éli. De elég nehéz feladat egy ilyen sminket jól felvinni és nem túlzásba esni vele. Még Sarah Jessica Parker is elrontotta. Az első fotón ezt a fajta sminket választotta 2018-ban a Met gálára. A mindennapi életben azonban a színésznő csak olyan trendeket és színeket használ, melyek biztosan jól állnak neki.

Tanulság:

 • A divattervezők tucatnyi új ötlettel állnak elő minden szezonban. Az a munkájuk, hogy minél több színt és változatosságot vigyenek az emberek életébe. De a való életben nem minden trend mutat jól.
 • Mielőtt a legújabb sminkdivatnak bedőlnél, és homlokig érő szemceruza vonallal vagy ezüst rúzzsal mennél be a munkahelyedre, inkább gondold át! Jobban jársz, ha ilyen sminket legfeljebb otthon viselsz.
 • Néha az ellentmondásos trendeket is átültetheted a hétköznapokba. Például megtartod a szemceruzával húzott vonal formáját és színét, de rövidebbre készíted. Kísérletezz, és meg fogod találni azt, ami a legjobban áll neked.

Hibákat mindenki követ el – a sminkelésben is. Ám ebből meríthetsz ötletet a fejlődéshez, változtathatsz, hogy jobb legyen.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét