7 fontos kérdés, amit feltehetsz a gyermekednek alvás előtt, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz

0

Minden szülő szeretne szoros kapcsolatot kialakítani a gyermekével, ismerni az érzéseit, a gondolatait és a félelmeit. De a valóság az, hogy a gyerekek napközben néha nehezen kezelhetők, és egyáltalán nem könnyű közel kerülni hozzájuk. Ezért használja fel sok szülő az estét arra, hogy a gyerekkel való kapcsolatát elmélyítse.

A következő 7 kérdésnek a segítségével alvás előtt még egy jót beszélgethettek.

1. Mi volt a legjobb a mai napodban?

Ezzel a kérdéssel lehetővé teszed számára, hogy újra átélje a pozitív érzéseket, mikor visszagondol a nap legjobb részére. Így a vidámság és az öröm lesznek azok az érzések, amelyekkel lehunyja a szemét.

2. Ki a legaranyosabb ember, akit ismersz, és miért éppen ő?

Ha elalvás előtt a kedvességről beszélgetsz vele, segítesz neki, hogy kialakuljon az a szokása, hogy az emberekben meglátja a jót. De ahhoz is hozzájárulsz, hogy ő maga kedves emberré váljon. Ha eszébe juttatod a kedvességet, saját magából is többet fog majd kihozni ezen a téren.

3. Mi volt a legrosszabb a mai napodban?

A gyerek napjának legrosszabb pillanataira rákérdezni és erről beszélgetni olyasmi, amit minden szülőnek meg kellene tennie. Ezáltal lesz még szorosabb a bizalmi kapcsolat szülő és gyerek között, hiszen kifejezheti az érzéseit még olyan dolgokkal kapcsolatban is, amelyek rosszul érintik.

A negatív dolgokról is beszélni kell, mint például a felelőtlenség, a rossz döntések, a tiszteletlenség, hiszen ezek is hozzátartoznak az élethez. Ha beszéltek a rossz pillanatokról, megtaníthatod neki, hogyan tudja jobban kezelni a nehéz helyzeteket a jövőben.

4. Mitől érzed magad ma biztonságban és mitől nem?

Ha tudod, hogy mi az, amitől a gyerek biztonságban érzi magát, azt is tudod, hogyan növeld a magabiztosságát és az önbecsülését. Ha pedig azzal is képbe kerülsz, mitől nem érzi magát biztonságban, erősítheted benne azt az érzést, hogy a jövőben is fordulhat hozzád, ha hasonló dolgokat él át.

5. Van bármilyen kérdésed a mai nappal kapcsolatban?

Kiskorban természetes, hogy a gyereknek rengeteg kérdése van. Ha erősíted benne, hogy megoszthatja bármilyen bizonytalanságát, kétségét, és kérdéseket tehet fel, erősödik majd köztetek a bizalom. Az esti beszélgetéssel egy olyan biztonságos közeget teremthetsz számára, ami miatt a jövőben nagyobb eséllyel fog hozzád fordulni a kérdéseivel.

6. Mi az, ami feldühített ma?

Ha valami miatt mérges volt aznap, lehet, hogy nem fogsz róla tudni, ha nem kérdezel rá konkrétan. Kérdezd meg nyíltan, mi dühítette fel, ezáltal könnyebben megtanulja, hogyan fejezze ki az érzéseit.

7. Mi volt a legkedvesebb dolog, amit ma másvalakiért tettél?

Ha nem is tett semmi kedveset aznap, ezzel a kérdéssel – ha rendszeresen felteszed – erősíteni fogod benne a késztetést, hogy legközelebb tegyen olyat, amit majd elmesélhet neked.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét