7 figyelmeztető jel, hogy valaki titokban féltékeny rád

0
3808

Az észre nem vett vagy figyelmen kívül hagyott féltékenység egyszer csak robbanhat és olyan mérgező viselkedéshez vezethet, amitől az illetőre aztán rá sem lehet ismerni. A legtöbben ezt az érzést mélyen elrejtik magukban, ezért nehéz megmondani valakiről, hogy féltékeny vagy sem.

Van azonban néhány módszer, amivel könnyedén kiderítheted, hogy van-e olyan ismerősöd, aki ezt a negatív érzést táplálja irántad.

1. Úgy dicsér, hogy közben odaszúr valamit.

Ha az egyik barátod féltékeny rád, mindent el fog követni, hogy támogatónak tűnjön, de közben bántson a szavaival. Ügyelj a passzív-agresszív kifejezésekre.

Például új munkád lett, és a barátod ezzel bókol neked: “Ez nagyon jó, de elég szokatlan tőlük, hogy olyasvalakit alkalmaznak, akinek semmilyen tapasztalata nincs. Azért gratulálok.”

2. Előhozakodik a hibáiddal.

Ha hosszú idő után elkövetsz egy hibát, vagy valamilyen veszteséggel kell szembenézned, a féltékeny barátod lesz az első, akitől azt hallod: “Én megmondtam.” Talán még boldog és elégedett is, ha te kudarcot vallasz. Azzal, aki örömét leli a másik bukásában, nem kell tartanod a kapcsolatot.

3. Mentségeket keres, hogy ne kelljen találkoznia veled.

Észreveheted, hogy az illető távolodik tőled. Talán éppen a sikereid riasztják el. Azt mondja, hogy elfoglalt, vagy más kifogást keres, hogy ne kelljen találkoznia veled. Viszont másokkal gond nélkül tartja a kapcsolatot.

4. Pletykál rólad.

Néha még ő maga sincs tisztában azzal, hogy valójában féltékeny rád. Az egész egy nemtetszéssel kezdődik, mikor elérsz valamit, amit ő akart magának. Ilyenkor ne csodálkozz, ha visszahallod, hogy a “barátod” nem a legkedvesebb dolgokat meséli rólad másoknak. Számára jó érzés, ha mások szemében rosszabbnak állít be, hogy ő jobbnak tűnjön nálad.

Ha úgy döntesz, szeretnél vele nyíltan beszélni erről, feltehetően magyarázkodást fogsz hallani, például azt, hogy mostanában olyan más vagy arrogáns lettél.

5. Azt mondja, csupán szerencsés vagy.

Azzal semmi baj, ha valaki azt mondja, hogy milyen szerencsés vagy, például ha nyersz valamit. De ha a barátod azt mondja, csak a szerencse miatt kaptad meg azt az állást, amiért annyit küzdöttél, az már a féltékenység jele. És ez nemcsak a munkára vonatkozik, hanem akár a párkapcsolatodra is, főleg, ha jó ember van melletted.

Az ilyen ember egyszerűen féltékeny rád. Ha így beszél, attól jobban érzi magát.

6. Lekicsinyli a sikereidet.

Egy féltékeny barátra jellemző, hogy nem érzi jól magát a bőrében, ezért téged próbál lehúzni. Ha van valami jó híred, képes addig gondolkodni, míg nem talál valami negatív dolgot, amit ezzel kapcsolatban a fejedhez vághat. Például: “Korai még az ünneplés, jó néhány vizsga hátra van még.”

Van egy másik módja is annak, ahogy egy barát leminősítheti a sikereidet. Tesz egy megjegyzést, amivel érzékelteti, hogy ő már előrébb tart, mint te. Például: “Egyszer elértem a legmagasabb pontszámot egy jóval nehezebb vizsgán, mint ez.”

7. Folyton körülötted legyeskedik.

Vannak olyan féltékeny emberek, akik inkább elkerülnek, de vannak olyanok is, akik folyton körülötted akarnak lenni. Tanulmány is alátámasztja, hogy a féltékenység összehozhatja az embereket, de nem a jó értelemben. Ez nem ugyanaz az érzés, mint mikor egy jó barát vágyik a társaságodra.

Mikor egy féltékeny barát követ téged mindenhova, az már olyan, mint a zaklatás. Ha társaságban vagytok, és próbálod a szemeddel megkeresni őt, amint észrevesz, rögtön elfordul. Ilyenkor az a helyzet, hogy megpróbálja magáévá tenni a te jó tulajdonságaidat, és ez a rögeszméjévé válik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét